Tweeduizend naakte mensen in Amsterdam

Icoon KunstTweeduizend naakte mensen hebben zondag meegedaan aan een fotosessie van de Amerikaanse kunstfotograaf Spencer Tunick. Dat heeft een woordvoerster van DREAM AMSTERDAM, een kunstevenement waarvan de foto's van Tunnick onderdeel zijn vanochtend gezegd.

Op vier verschillende locaties in het centrum van de hoofdstad werden ze vastgelegd op de gevoelige plaat. Bloot en in bijzondere omstandigheden.

Zo stonden de naakte lichamen zij aan zij, op verschillende verdiepingen, aan de buitenkant van een parkeergarage aan de Marnixstraat. Vrouwen fietsten naakt over de Lijnbaansgracht, mannen stonden bloot bij een tankstation bij de parkeergarage. Dames en heren stonden gemixt in adamskostuum op een brug bij de Lelygracht.

''Vooral deze sessie is heel bijzonder. Er is hierbij geëxperimenteerd met huidskleur, de mensen staan op een van de foto's in verschillende tinten van licht naar donker naast elkaar. De fotosessie is meer dan een succes'', aldus de woordvoerster van DREAM AMSTERDAM.

De deelnemers kwamen rond 3.30 's nachts al bij elkaar. ''Ik was blij dat ik lang haar heb'', zei een van de deelneemsters. ''Anders had ik het wel heel koud gehad.'' De organisatie hield de locatie tot op het laatste moment geheim. Deelnemers konden zich via internet aanmelden en hoorden pas enkele dagen van tevoren waar en hoe laat ze zich moesten verzamelen.

De opening van DREAM AMSTERDAM is zondagavond in het Amsterdamse '11'. Daar zullen direct op een scherm al foto's van de sessie in het stadscentrum worden geprojecteerd.

Met dank aan Roel_Jewel voor de submit.