Jong Oranje - Jong Marokko eindigt in chaos

Icoon Nederlands ElftalHet chaotisch verlopen oefenduel tussen Jong Oranje en Jong Marokko is vanavond na afloop compleet uit de hand gelopen. Honderden Marokkaanse fans bestormden het veld, gooiden met stoeltjes en hoekvlaggen en sloopten ook andere onderdelen van het stadion, zoals doelen en reclameborden.

De autoriteiten waren hier duidelijk niet op berekend. Een kleine groep veiligheidsmensen probeerde de orde te herstellen, maar werden in het nauw gedreven. Zelfs de spelers van Jong Marokko kregen het er benauwd van.

Al in de eerste helft zag de Belgische scheidsrechter zich genoodzaakt het duel een paar keer stil te leggen om de stewards de gelegenheid te geven opgeschoten voetbalsupporters van het veld te halen. Die waren eenvoudigweg over de omheining geklommen en maakten een rondje over het veld.

In de tweede helft vloog al een aantal stoeltjes het veld op als reactie op de goals die Marokko maakte. Een aantal ballenjongens en -meisjes werd in de tweede helft uit voorzorg van het veld gehaald. De stadionomroeper had vlak na rust al aangegeven, in het Nederlands en Marokkaans, dat bij verdere overtredingen de wedstrijd zou worden gestaakt. Dat dreigement werd echter niet uitgevoerd.

Jong Marokko won het duel overigens met 2-0.

Beschaamd
De Marokkaanse voetbalbond is zeer beschaamd over de taferelen. Officials hebben na de chaotische toestanden via de omroepinstallatie van het Willem II-stadion in Tilburg laten weten dat dit soort gedrag schandalig is en dat ze zich kapot schamen voor hun supporters.

De KNVB overweegt serieus om de komende tijd geen vriendschappelijke wedstrijden meer te spelen tegen Marokko. ''Marokkaanse supporters kunnen zich kennelijk niet gedragen'', zei woordvoerder Frank Huizinga van de KNVB.

''Het is niet de eerste keer dat een wedstrijd tegen Marokko door supportersgedrag verpest wordt'', aldus Huizinga. Eerder al waren er problemen met Marokkaanse voetbalfans in Arnhem, Enschede en Utrecht.

Huizinga vindt niet dat de KNVB de situatie van tevoren onderschat heeft. ''We willen in Nederland nou eenmaal geen hoge hekken meer om het voetbalveld. Het is daarom lastig en ondoenlijk om mensen die gelijktijdig over de omheining komen, tegen te houden.''Fan Jong Marokko wil veld op

Met dank aan Ome.Fleer, Martijn_fijn, Gelderland, Herr_Munk, LiamP en OnurMHP voor de submit.