'Rutte zette aan tot rassendiscriminatie'

JustitieHuidig VVD-leider Mark Rutte heeft toen hij in 2003 staatssecretaris van Sociale Zaken was, gemeenten aangezet tot rassendiscriminatie. De Haarlemse rechtbank heeft dit geoordeeld in een zaak die was aangespannen door een Somalische Nederlander.

Rutte riep in 2003 gemeenten op om om inwoners van Somalische afkomst extra te controleren op fraude met bijstand. Aanleiding waren enkele fraudegevallen van Somaliërs die in Groot-Brittannië werk hadden gevonden en in Nederland nog ten onrechte een bijstandsuitkering genoten. Dat had Rutte niet mogen doen volgens de rechter, want ''zo is er sprake van discriminatie naar ras, omdat het een groep mensen van Somalische afkomst betreft, ongeacht de nationaliteit van de betrokkenen''.

De gemeente Haarlem maakte indertijd na Ruttes oproep een lijst van 84 namen van Somalische inwoners met een bijstandsuitkering. Allen kregen huisbezoek en een nader administratief onderzoek. Een Somalische Haarlemmer die werd gecontroleerd op fraude, nadat hij op straat op grond van uiterlijke kenmerken door sociale rechercheurs staande was gehouden, diende een klacht in. Hij had na het incident geweigerd de rechercheurs toegang te geven tot zijn woning, waarna hij zijn uitkering verloor. Hij heeft nu gelijk gekregen van de rechter.

Mark Ruttes woordvoerder zegt dat de VVD-leider eerst wil weten wat de motivering van de rechtbank is, voordat hij zal reageren. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken stelt dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor het rijksbeleid omdat gemeenten tegenwoordig zelf verantwoordelijk zijn voor fraudebestrijding en het indertijd een eenmalige oproep betrof naar aanleiding van een actuele zaak.Rutte 'aanzetter tot rassendiscriminatie'