Geen verbod op Hells Angels Harlingen

De Hells Angels in Harlingen (chapter Northcoast) worden niet verboden en ontbonden. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag besloten. Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank hier begin januari om gevraagd.

Justitie wil proberen om alle Nederlandse afdelingen van de Hells Angels met dwang te laten opheffen. Ze vindt dat de motorclub niet in de Nederlandse samenleving thuishoort, omdat de organisatie zich op grote schaal zou bezighouden met criminele activiteiten. Justitie diende daarom in november bij zes rechtbanken verzoeken in om alle afdelingen van de motorclub in ons land te verbieden en ontbinden. De Nederlandse Hells Angels hebben zeven afdelingen: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, IJmuiden (Westport), Rotterdam, Harlingen (Northcoast) en Kampen.

Volgens de rechtbank is het OM er niet in geslaagd aan te tonen dat de Friese Hells Angels een zodanige inbreuk maken op de openbare orde dat dit ''ultieme middel'' - een verbod - gerechtvaardigd is. Ook vindt de rechtbank dat eventueel misdadig gedrag van Hells Angels elders in Nederland of daarbuiten niet zonder meer op de club in Harlingen kan worden afgewenteld.

Update 15.48 uur
Het Openbaar Ministerie (OM) blijft erbij dat de Hells Angels niet in de Nederlandse maatschappij passen. Daarom gaat het in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank in Leeuwarden.

Dat zei persofficier van justitie Digna van Boetzelaer van het landelijk parket van het OM vanmiddag na de uitspraak. De samenleving heeft last van de motorclub, meent het OM. Het haalt dan ook ''alles uit de kast'' om tot een verbod te komen.