Kamp: geen strafbare feiten in Irak

Icoon OorlogDe Koninklijke Marechaussee heeft wel degelijk onderzoek verricht naar de behandeling van verdachten door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Vanmorgen kwam het nieuws naar buiten dat Nederlandse officieren in 2003 tientallen Iraakse gevangenen hebben gemarteld in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna. Volgens de marechaussee was er geen sprake van strafbare feiten.

Minister Kamp van Defensie heeft dit vanmiddag gezegd na afloop van de ministerraad. Desondanks zal een onafhankelijke commissie worden ingesteld om de kwestie te onderzoeken. De commissie zal tevens kijken of betrokkenen, inclusief de minister zelf, op de juiste wijze met informatie zijn omgegaan.

Kamp bevestigde dat Nederlandse militairen in 2003 bij ondervragingen in Irak gevangenen hebben natgegooid met water, skibrillen hebben opgezet en hen blootgesteld hebben aan hard geluid. Kamp wist van de "mogelijk onzorgvuldige behandeling van verdachten" en wist dat het onderzoek werd ingesteld. Over de bevindingen werd hij niet ingelicht. Volgens Kamp is dat bij strafonderzoek ook niet gebruikelijk.

De linkse oppositie is geschokt over mogelijk wangedrag van Nederlanders in Irak. GroenLinks, PvdA, SP en D66 eisen een parlementair onderzoek. CDA en VVD voelen vooralsnog niet voor een parlementair onderzoek. VVD-Kamerlid Van Baalen vindt dat de zaak nu wordt gehypet. Hij wil dat het ministerie de zaak eerst zelf onderzoekt. Het CDA pleit voor een onafhankelijk onderzoek.

De SP en D66 willen dat de Tweede Kamer nog voor de verkiezingen terugkomt van reces. De fracties willen weten waarom de Tweede Kamer niet eerder is ingelicht. PvdA-leider Bos zei vanochtend dat de zaak riekt naar de doofpot.