Spanje heeft miljoenen immigranten nodig

EuropaSpanje heeft in 2020 ruim 4 miljoen immigranten nodig om alle vacatures te kunnen invullen en de economie draaiende te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Barcelona, aldus de krant El PaŪs vrijdag.

Volgens het rapport kan Spanje niet zonder de immigranten door de vergrijzing en het lage geboortecijfer. Met een vruchtbaarheidscijfer van bijna 1,3 per vruchtbare vrouw scoort het land op dit punt het slechtst in de Europese Unie.

''We hebben de immigranten nodig'', stelt Josep Oliver, die het onderzoek naar de behoefte aan immigranten heeft uitgevoerd. ''Het gaat er nu om dat we de maatregelen nemen die noodzakelijk zijn voor de integratie van de immigranten.''

Illegale immigranten
Het rapport komt op het moment dat Madrid handenvol werk heeft aan het weren van de immigranten uit Afrika die Spanje proberen binnen te komen, vooral via de Canarische Eilanden. Dit jaar zijn al er bijna 30.000 Afrikaanse immigranten aangekomen op de Canarische Eilanden.

Vorig jaar legaliseerde de regering het verblijf van 580.000 mensen, de meesten uit Latijns-Amerika. Landen als Frankrijk en Senegal hebben gezegd dat Madrid door die immigratiepolitiek illegalen stimuleert om een nieuwe toekomst in Spanje te zoeken.