Woeden der Gehele Wereld Gouden Ui-winnaar

Icoon Film De film Het Woeden der Gehele Wereld is donderdagavond de grote 'winnaar' geworden van de tweede Gouden Ui-uitreiking. De verfilming van het gelijknamige boek van Maarten 't Hart sleepte drie prijzen in de wacht.

De productie won de Gouden Uien voor slechtste film, slechtste regie en meest nutteloze seksscne van het jaar. Bij de laatste prijs merkte een groot aantal juryleden onafhankelijk van elkaar op dat "eigenlijk alle naakt in de film volslagen nutteloos was".

De Gouden Ui voor slechtste acteur ging naar Johnny de Mol voor zijn rol als hypernerveuze christelijke verzetsstrijder in de film Zwartboek van Paul Verhoeven. Actrice Victoria Koblenko werd bekroond voor haar rol in de horrorfilm Sl8n8: zij kreeg de prijs voor slechtste actrice. Ze won nipt van actrice Esther Waij die speelt in Woeden der Gehele Wereld-.

De grote 'verliezer' was de film Sportman van de Eeuw. De film van regisseur Mischa Alexander had twee nominaties ontvangen, maar verzilverde er geen een.

De Gouden Uien werden vorig jaar in het leven geroepen als tegenhangers van de Gouden Kalveren voor de beste films. De jury bestaat uit filmjournalisten en studenten van de Filmacademie. De thriller Joyride was de eerste editie de grote winnaar: deze sleepte toen ook drie Gouden Uien in de wacht.