Uitslag Grand Prix van China

Icoon Formule 1De Grand Prix van China is gewonnen door Michael Schumacher. Op een opdrogende baan wist de Duitser Fernando Alonso te verslaan in een bandenduel.

De wedstrijd werd gestart op een natte baan en alle coureurs begonnen op intermediates. Kimi Räikkönen had een hele goede start en reed in de eerste ronde naar de derde plaats, achter Alonso en Giancarlo Fisichella. Ook Scott Speed was snel weg en reed al direct op de achtste plaats. Robert Doornbos verloor zijn voorvleugel bij de start en viel terug naar de achterkant van het veld door de noodzakelijke pitstop.

Terwijl Alonso snel wegreed van Fisichella, ontstonden achterin het veld mooie gevechten. David Coulthard kon Mark Webber niet achter zich houden en Robert Kubica was, na een slechte start, bezig met een flinke inhaalrace. Felipe Massa kon zijn Ferrari niet op de baan houden en viel ver terug. De tweede plaats werd bevochten door Fisichella en Räikkönen en de Fin kon met een prachtige inhaalactie de positie overnemen. Daarachter had Schumacher Rubens Barrichello ingehaald voor de vierde plaats.

Räikkönen was de eerste coureur die een pitstop maakte, maar kort daarna moest de Fin zijn wagen aan de kant zetten. Sakon Yamamoto testte de opdrogende baan met droogweerbanden, maar moest al snel weer terug naar de pits om terug te wisselen naar intermediates. Ook Alonso kreeg bij zijn pitstop opnieuw intermediates en bleef na zijn stop aan de leiding.

Kubica was de eerste coureur in de top tien die slicks uitprobeerde. De baan was echter toch nog te nat en Kubica spinde in zijn eerste ronde al twee keer van de baan. De Pool moest direct terug naar de pits voor intermediates.

Op de helft van de race reden Fisichella en Schumacher opvallend makkelijk naar Alonso toe. Een aantal ronden lang bleef Fisichella netjes achter Alonso rijden, maar uiteindelijk haalde hij toch de Spanjaard in. Kort daarna was ook Schumacher langszij en reed Alonso op de derde plaats.

Met nog twintig ronden voor de boeg bleek de baan toch droog genoeg voor droogweerbanden, getuige de rondetijden van Rosberg. Alonso verloor veel tijd in de pits met een probleem met het monteren van het rechterachterwiel en viel terug tot de vijfde plaats. Terwijl bijna alle coureurs kozen voor de banden zonder profiel, bleven aan de kop van het veld Fisichella en Schumacher op intermediates doorrijden.

Toen Alonso echter snel begon te gaan op zijn nieuwe banden, koos Schumacher toch voor de slicks. Een ronde later haalde ook Renault koploper Fisichella binnen. De Italiaan leek op de koppositie weer de baan op te komen, maar een aanstormende Schumacher kon met een gewaagde actie de leiding toch te pakken. Zijn teamgenoot Massa kreeg een flinke tik van Coulthard en moest met een gebroken achterwielophanging de strijd staken.

Alonso had het gat naar Fisichella dichtgereden en werd makkelijk voorbij gelaten. Leider Schumacher had echter twaalf seconden voorsprong met nog zes ronden te gaan en de Duitser kon naar zijn eerste overwinning op China rijden. In de laatste ronde begon het weer serieus te regenen op de baan. In het gevecht voor de vierde plaats verloor Heidfeld zijn voorvleugel en ging Button er met de vierde positie vandoor.

Door de winst van Schumacher, komen de twee titelrivalen op gelijke hoogte in het puntenklassement.

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport!.