Circusverbod in Winschoten

Icoon BinnenlandsCircussen met wilde en exotische dieren zijn voortaan niet meer welkom in de Groningse gemeente Winschoten. Dat heeft de gemeenteraad woensdag besloten. Winschoten is de eerste Nederlandse gemeente met een circusverbod.

Andere gemeenten in Nederland hebben al eerder geprobeerd om circussen te verbieden. Juridisch bleek dat niet mogelijk. Door één woord in de wet op een andere manier uit te leggen, bleek het voor Winschoten wél mogelijk om het verbod in te stellen.

Het idee voor het verbod is afkomstig van Stichting AAP, die samen met Wilde Dieren De Tent Uit, campagne voert tegen het gebruik van wilde en exotische dieren in het circus. Stichting AAP probeerde eerst gemeente Groningen aan te sporen tot een circusverbod, maar deze gemeente weigerde mee te werken. De stichting ging vervolgens op zoek naar een andere 'linkse' gemeente. Winschoten wilde graag meewerken aan het verbod.

De Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen is van plan om een proefproces tegen de gemeente aan te spannen. In Nederland zijn er ongeveer twintig circussen waarin dieren als tijgers, olifanten en leeuwen optreden. Verder zijn er vier buitenlandse circussen met wilde dieren die Nederland regelmatig aandoen. Ook andere gemeentes willen een circusverbod. In 85 gemeenten in België, is ook al een dergelijk verbod.