CDA schrapt Turkse kandidaten uit lijst

Icoon Politiek Na de PvdA heeft ook het partijbestuur van het CDA dinsdag besloten kandidaten van de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november te schrappen vanwege omstreden standpunten over de genocide in ArmeniŽ.

Het gaat om de CDA'ers Ayhan Tonca (35e op de lijst) en Osman Elmaci (56e) die eerder in opspraak kwamen omdat ze de genocide in ArmeniŽ in 1915 niet zouden erkennen. Afgelopen vrijdag brachten de twee nog een verklaring uit waarin ze aangaven de volkerenmoord juist wel te erkennen.

Desondanks is na een gesprek met het dagelijks bestuur van het CDA dinsdagavond besloten het duo van de lijst af te halen.

Het partijbestuur van de PvdA besloot dinsdag Erdinc Sacan (nummer 53 op de lijst) te schrappen omdat hij de genocide niet erkent.

Sacan beheerde de chatbox op internet waar eerder dit jaar mensen discussieerden die de Turkse volkerenmoord op ArmeniŽrs in 1915 ontkennen. Bij de genocide kwamen naar schatting 1,5 miljoen ArmeniŽrs om.

CDA en PvdA vinden het van groot belang dat de kandidaten het fractiestandpunt onderschrijven. De Tweede Kamer sprak in 2004, op initiatief van de ChristenUnie, unaniem uit dat de regering bij onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie steeds de massamoorden op de ArmeniŽrs aan de orde moet stellen.

De kandidatenlijsten van CDA en PvdA voor de komende verkiezingen moeten nog definitief worden vastgesteld. Dat gebeurt komend weekeinde tijdens de partijcongressen.