Vermist Oostenrijks meisje na 8 jaar teruggevonden

BuitenlandsEen Oostenrijks meisje dat ruim acht jaar geleden op 10-jarige leeftijd spoorloos was verdwenen, is woensdag levend teruggevonden. Ze is vermoedelijk jarenlang vastgehouden in een kelder in de omgeving van Wenen. Dat berichtte het Oostenrijkse persbureau APA.

Het meisje, de nu 18-jarige Natascha Kampusch, verdween op 2 april 1998 op weg naar school. Een grote zoekactie waarbij het gehele oosten van Oostenrijk werd uitgekamd, leverde geen enkele aanwijzing op, tot zij zich woensdag plotseling meldde bij de politie in de plaats Strasshof.

Familieleden hebben Natascha inmiddels geÔdentificeerd, hoewel de politie nog DNA-onderzoek laat doen om met zekerheid vast te stellen dat het om het vermiste meisje gaat. De politie zoekt een 44-jarige man die haar zou hebben ontvoerd en vastgehouden.

Goede gezondheid
Volgens de politie is Natascha in goede gezondheid, al ziet zij er bleek uit alsof ze lange tijd geen daglicht heeft gezien. Ook geestelijk lijkt ze er redelijk aan toe. ''Ze drukt zich goed uit, en kan lezen en schrijven'', aldus een politiewoordvoerder.

De jonge vrouw heeft de autoriteiten verteld dat ze van haar ontvoerder radio mocht luisteren en heel af en toe televisie mocht kijken. Ook kreeg ze de gelegenheid om kranten te lezen. Verder mocht ze evenwel geen contact met de buitenwereld hebben.

Pedofiel
De ontvoering van het meisje, slechts twee jaar na de omvangrijke zedenzaak rond Marc Dutroux in BelgiŽ, geldt als een van de geruchtmakendste misdrijven uit de naoorlogse Oostenrijkse geschiedenis. Gevreesd werd dat ook zij was verkracht en vermoord door een pedofiel.

Onduidelijk is nog wat Natascha de afgelopen acht jaar heeft moeten doorstaan. Ook hoe zij vrij wist te komen, is nog niet bekend. Volgens ooggetuigen is ze uit een rijdende auto gegooid of gesprongen.

Update 08.36 uur
De 44-jarige verdachte van de ontvoering, Wolfgang P, heeft een paar uur na de ontdekking zelfmoord gepleegd. Hij sprong bij Wenen voor een trein.


Wolfgang P.

Met dank aan house-of-fun, Reigndear, praatjesmaker, Rewimo en babbelbox voor de submit.