Kunst past zich aan stemming aan

Icoon Kunst Britse en Amerikaanse informatici hebben kunst gemaakt die zich aanpast naar de stemming van de kijker. Het enige wat de kijker nodig heeft is een computer met de benodigde software en een webcam. De software let op gezichtsuitdrukkingen en zorgt voor een schilderij op maat.

"Het programma analyseert acht soorten gezichtsuitdrukkingen, zoals de plaats en vorm van de mond, de openheid van de ogen en de hoek van de wenkbrauwen, om zo de emotionele stemming van de kijker te achterhalen", legt dr. John Collomosse uit van de Universiteit van Bath. "Het programma doet dit allemaal rechtstreeks: als de emoties van de kijker veranderen, reageert het kunstwerk hier overeenkomstig op", voegt hij toe. Collomosse heeft het virtuele kunstwerk samen met Maria Shugrina en Margrit Betke van de Universiteit van Boston gemaakt.

Bij een glimlach zal het schilderij vrolijke lichte pastelkleuren laten zien. Bij een frons van de wenkbrauwen zal het schilderij donker en somber zijn. "Dit inlevende schilderij heeft alleen een computer en een webcam nodig om te werken. Als je dus het programma hebt en dat ingesteld hebt naar jouw persoonlijke voorkeuren, ben je klaar om persoonlijke kunst te maken die gebaseerd is op jouw stemming", gaat Collomosse verder. Hij heeft de uitvinding onlangs getoond in het International Animation Festival in het Franse Annecy.


Kunst op maat
Maria Shugrina test haar eigen programma uit