'Extra corrector bij schoolexamens'

Icoon Examen Als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt, komt er binnenkort een tweede corrector voor schoolexamens in het voortgezet onderwijs. Op die manier moet voorkomen worden dat leraren scholieren (on)bewust voortrekken bij het nakijken. Op dit moment is een tweede corrector alleen verplicht bij de centrale examens.

Een tweede corrector is een vakdocent van een andere school die het examen opnieuw nakijkt, en zo de eerste docent controleert. Hij wordt aangewezen door de Informatie Beheer Groep.

De Kamer kwam tot dit idee nadat uit een onderzoek van onderwijssocioloog Jaap Dronkers bleek dat scholieren vaak beter scoren bij schoolexamens dan bij de centrale examens. Hierdoor slagen er soms leerlingen die op een andere school nooit geslaagd zouden zijn.

De PvdA, de VVD, D66, de LPF en GroenLinks zijn voorstanders van het idee. "Er bestaat altijd een risico dat een leraar bij een eigen leerling denkt: ik begrijp wel wat je antwoord is", aldus PvdA-Kamerlid Hamer. Het CDA is voorzichtiger, en ziet meer in een steeksproefsgewijze controle.