Iran verbaasd over Holocaust-vonnis

AlgemeenIran zegt verbaasd te zijn over de veroordeling van Holocaust-ontkenner David Irving. De Britse historicus werd gisteren in Oostenrijk tot 3 jaar cel veroordeeld omdat hij eind jaren tachtig lezingen gaf in Oostenrijk, waarin hij ontkende dat de nazi's in de Tweede Wereldoorlog systematisch Joden hebben omgebracht.

Volgens het bewind in Teheran gaan Westerse landen niet consequent om met de vrijheid van meningsuiting. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken stelt dat het Westen weliswaar van iedereen respect eist voor de vrijheid van meningsuiting, maar daar zelf weinig van terechtbrengt. Hij kan het anders niet verklaren waarom iemand de cel in moet die de holocaust ontkent. Bovendien vraagt hij zich af waarom het Westen blijft volhouden dat het nazi-bewind tijdens de Tweede Wereldoorlog zes miljoen Joden de dood heeft ingejaagd.

De 67-jarige Irving heeft overigens laten weten hoger beroep te zullen aantekenen tegen zijn veroordeling. Hij zei gisteren ook dat hij tegenwoordig anders over de zaken denkt, en niet meer de Jodenvervolgingen tijdens de Tweede wereldoorlog ontkent.

Joodse gemeenschap
Leiders van de Europese Joodse gemeenschappen hebben vandaag gezegd dat de Iraanse president Ahmadinejad niet op Europees grondgebied zou moeten worden toegelaten. Ze vinden het onoorbaar dat het Iraanse staatshoofd herhaalde malen heeft verklaard dat de Holocaust een mythe is en dat IsraŽl van de kaart zou moeten worden geveegd. Het Europees Joods Congres (EJC) gaat daarom een verzoek indienen bij het Europees Parlement om de Iraanse premier tot persona non grata te laten verklaren.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken ontkende vandaag dat zijn land IsraŽl van de kaart wil vegen. Ahmadinejad bedoelde volgens hem enkel het IsraŽlische regime. De minister erkende overigens wťl de realiteit van de Holocaust, maar hij vroeg zich af ''of de moslims de prijs moeten betalen''.