Analoge ethertelevisie nadert zijn einde

Icoon TelevisieHet kabinet wilde op 1 januari 2006 al een einde maken aan de ouderwetse analoge televisie, die te ontvangen is met de nostalgische "hark-antenne" op het dak. Het kabinet werd teruggefloten doordat de Tweede Kamer moties van Atsma (CDA) en Bakker (D66) had aangenomen. De Tweede Kamer wil de stekker er pas op 1 april uittrekken.

De Tweede Kamer onderbouwt zijn mening door te stellen dat er eerst een voor iedereen betaalbaar alternatief moet komen voor analoge televisie. Genoemd werd bijvoorbeeld Digitenne, ofwel digitale ethertelevisie die ook met een speciale antenne te ontvangen is. Ook is er een breed aanbod aan schoteltelevisiepakketten. Televisie via de schotel is tegenwoordig in praktisch alle gevallen ook digitaal.

Het kabinetsbesluit heeft invloed op de mensen die geen kabel hebben, bijvoorbeeld omdat ze in een buitengebied wonen, en op schippers. Het kijken naar de televisie gebeurt in Nederland vooral met de kabel en in veel mindere mate via de satelliet, die kan worden ontvangen middels een schotelantenne.

Hark-antenne, schotelantenne of toch Digitenne?
Hark-antenne, Digitenne (midden) of schotelantenne?