Gretta Duisenberg weer middelpunt rel

Gretta Duisenberg hangt wederom een strafklacht boven het hoofd wegens het beledigen van joden. Aanleiding van de nieuwe rel rond Duisenberg zijn haar uitlatingen in het VARA-programma Het Zwarte Schaap, dat aanstaande zaterdag wordt uitgezonden.

Duisenberg doet in de bewuste uitzending haar beklag over de joodse gemeenschap: "Ze moeten niet denken dat ze Amsterdam kunnen annexeren, net als de westoever", is ťťn van haar opvallende uitspraken. Een aantal getuigen die bij de opname van het programma aanwezig waren, hebben advocaat Abraham Moszkowicz gevraagd de mogelijkheden voor een aanklacht te onderzoeken, zo heeft de advocaat aan De Telegraaf bevestigd.

Duisenberg, die in Het Zwarte Schaap in de discussie over het IsraŽlisch-Palestijnse conflict wordt bijgestaan door Dries van Agt, vertelt vaak het mikpunt van scheldpartijen te zijn en in restaurants waar ze regelmatig komt, zouden joodse klanten het management hebben gevraagd haar de toegang te weigeren. Wanneer Duisenberg na haar uitspraak over de annexatie van Amsterdam, door medegast en journalist Hans Knoop "een keiharde antisemiet" wordt genoemd, springt ze volgens de getuigen volledig uit haar vel.

Tegen Gretta Duisenberg is in 2002 ook al een keer aangifte gedaan vanwege vermeend antisemitisme en het aanzetten tot discriminatie. Het Openbaar Ministerie tikte haar toen wel op de vingers, maar zag af van vervolging.