Dood jongeren leidt tot rellen in Parijse voorstad

Mr.Spock had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenIn de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois is het al drie nachten onrustig nadat donderdag twee tieners omkwamen die dachten dat ze werden achtervolgd door de politie. De twee werden geŽlektrocuteerd toen ze zich verstopten bij een transformatorhuisje. De rellen waren begonnen met een aanval op brandweerlieden, die een derde jongen, die bij de elektrocutie zware brandwonden opliep, wilden helpen.

De ongeregeldheden waren in de afgelopen nacht minder dan in de twee voorgaande, maar desalniettemin werden er dertien arrestaties verricht. Er werden twintig auto's in de fik gestoken. Met name de eerste nacht waren de rellen hevig, toen de jongeren al brandstichtend de wijk doortrokken, een spoor van geblakerde vuilnisbakken, auto's en puien achterlatend. Honderden politieagenten moesten worden ingezet om de orde te herstellen. Vrijdagnacht opende een onbekende persoon het vuur op een voertuig van de oproerpolitie.

Burgemeester Claude Dilain van Clichy-sous-Bois ging zaterdag voor in een 'vredesmars' door de wijk, waarbij werd opgeroepen tot kalmte. Duizenden inwoners van het voorstadje liepen mee in de optocht, die leidde van het stadhuis naar het transformatorhuisje waar de twee tieners waren omgekomen. Minister Nicolas Sarkozy van Binnenlandse Zaken veroordeelde de rellen. Volgens Sarkozy ontkent de politie dat de omgekomen jongeren achtervolgd werden. De agenten waren in de wijk omdat ze een onderzoek aan het houden waren naar een poging tot overval. De minister had juist deze week aangekondigd dat hij extra maatregelen wil nemen om het geweld in probleemwijken te beteugelen.