Man bekent moord op shoarmabezorger

Yahaa had ons via de nieuws-submit te melden:

De man die deze week gearresteerd werd in de zaak van de doodgestoken Middelburger Erdal Asil (21), heeft een bekentenis afgelegd. De 37-jarige Middelburger zou de moord hebben gepleegd na een slepend conflict tussen horeca-ondernemers aan de Vlasmarkt. Volgens omwonenden van de Vlasmarkt is de man eigenaar van een cafť.

Ongeloof heerst er wel over de daad van de man. Tegen de Provinciale Zeeuwse Courant wil een omwonende anoniem kwijt: ''Op de Vlasmarkt bestaat al langer wrijving tussen shoarmazaken en andere ondernemers. Dat heeft alles te maken met het gemeentelijke parkeerbeleid. Overdag mogen alleen bewoners en ondernemers met hun auto de Vlasmarkt op. Leveranciers moeten voor twaalf uur bezorgen of hun wagen parkeren op het Simpelhuispleintje. Alleen de pizzakoeriers worden ontzien. Zij mogen af en aan rijden, wanneer ze maar willen. Dat gaat gepaard met harde muziek en draaiende motoren. Daar ergert iedereen op de Vlasmarkt zich aan.''

De Turkse Nederlander Asil was werkzaam als bezorger bij ťťn van de shoarmazaken. Hij had een auto waar hij graag mee pronkte. Ook die rolde vaak de Vlasmarkt op. Tot ergernis van de ondernemers.

De reden voor de moord is volgens omwonenden een opeenstapeling van ruzies en ergernissen. Asil had in 2002 al eens grote ruzie omdat hij vond dat omwonenden van de Vlasmarkt de oorzaak waren van zijn bekeuringen. Het liep uit op een vechtpartij. De man die nu vast zit voor de moord werd in 2002 zelf in elkaar geslagen toen hij Asil en een groep vrienden aansprak toen ze fietsen stonden te molesteren.

Voetbal
Vrienden van Asil weten alleen van ťťn ruzie tussen de horeca-ondernemer en hun vermoorde vriend. Dat was toen Turkije van Senegal had gewonnen tijdens het WK voetbal. Toen de Turken, zoals dat bij hen gebruikelijk is, luid toeterend met hun auto's en met muziek door de straten reden, en dus ook over de Vlasmarkt, ontstond er ruzie. De horecabaas werd boos, ze begonnen te bekvechten en de nu vermoorde Erdal sloeg de man die nu vastzit op zijn gezicht.

Ze stellen dat hun vriend zonder reden is vermoord, en dus zeker niet vanwege zijn criminele verleden. ''Hij is zinloos gedood en met voorbedachten rade.'' Ze weten dat Erdal twee keer is gestoken, en zijn keel is doorgesneden.

Omwonenden weten nog zo net niet of het wel om moord met voorbedachte rade gaat. Asil zou zijn gedood met een stanleymes. ''Onze buurman zou nooit een mes dragen, als hij na het werk zijn hondjes gaat uitlaten. Dat kunnen we ons niet voorstellen. Hij was kalm, bij wijze van spreken de grootste burgerlul onder de cafť-eigenaren. Bovendien: hij zat bij een schietclub, had een wapenvergunning. Als hij van plan was Erdal iets aan te doen, had dat ook anders gekund.''