'Nederlandse moslims op terreurtraining'

imam Raouf Ben HalimaDe Telegraaf zal morgen uitgebreid berichten over vier Nederlandse moslimjongeren die de afgelopen weken in Syrië een intensieve training hebben ondergaan in het plegen van zelfmoordaanslagen. Het viertal zou nu klaarstaan om zichzelf met fragmentatiebommen op te blazen.

Er zijn dvd's waarop te zien is hoe de vier Nederlanders explosieven laten ontploffen in nagebouwde supermarkten en busstations. Drie van de vier hebben een Marokkaanse achtergrond, één een Surinaamse.

Ze zijn gerekruteerd door de Parijse jihad-ronselaar imam Raouf Ben Halima, kopstuk van de beruchte Tabligh-beweging, die er volgens de ochtendkrant een waar 'jihad-pendelnetwerk' op na houdt.

-
In 2003 werd op Kamervragen van Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali over de imam (toen omschreven als imam Ben Halim Abderraouf) als volgt geantwoord: ''Van de Tabligh beweging is bekend dat zij een orthodoxe versie van de islam predikt. De beweging concentreert zich op bekeringswerkzaamheden en beschouwt zichzelf als a-politiek. Zij heeft zich in het verleden ook verre gehouden van de jihad. De Tabligh is in Europa vooral sterk vertegenwoordigd in België en Frankrijk en - in mindere mate in Nederland. Het aantal volgelingen is moeilijk in te schatten. De AIVD heeft geconstateerd dat onder degenen die in Nederland jongeren werven voor de jihad zich personen bevinden die zichzelf tot de Tabligh beweging rekenen. Het is mogelijk dat bij jonge moslims de intensivering van de geloofsbeleving via deze Tabligh aanhangers verloopt en dat in een later stadium radicalisering richting geweld optreedt.''