'Verdonk moet opstappen vanwege Congo'

welck, Sunit, pberends en justhg hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie moet onmiddellijk haar biezen pakken, zo is het oordeel van PvdA Kamerlid Klaas de Vries. De PvdA'er zei dat gisteravond in het tv-programma Netwerk, dat onderzoek deed in Congo naar informatie over asielzoekers. Volgens Netwerk zou daaruit blijken dat de Congolese autoriteiten toch vertrouwelijke informatie van de Nederlandse overheid hebben gekregen over uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Democratische Republiek Congo.

Begin dit jaar brak daar ook al ophef over los. Verdonk bezwoer de Kamer toen in een spoeddebat dat er gťťn informatie over asielzoekers werd uitgewisseld met Congolese diensten.

'Voorgelogen'
Volgens De Vries, zelf onder meer oud minister van Binnenlandse Zaken, heeft de VVD-bewindsvrouw de Kamer voorgelogen en moet ze opstappen: ''De minister is geen doetje. Zij moet op een waardige manier hier conclusies uit trekken.'' Verdonk heeft al laten weten niet aan opstappen te denken. Zij wil de feiten weten en zal de Tweede Kamer later vandaag schriftelijk op de hoogte stellen.

De informatie waar Netwerk gisteren over berichtte zou documenten betreffen waarin duidelijk wordt dat de Congolezen asiel hadden aangevraagd in Nederland. Daardoor lopen de betrokkenen gevaar als zij teruggebracht worden naar hun herkomstland. Zij worden dagenlang opgesloten, mishandeld en krijgen een boete. Zie ook de site van Netwerk hierover.