Nijntje wordt vandaag 50 jaar

roxxe en paultjuhhh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Nijntje is vijftig jaar!Het bekendste konijn uit Nederland viert vandaag haar vijftigste verjaardag: Nijntje Pluis. Geestelijk vader Dick Bruna bracht haar tot leven tijdens een familievakantie in Egmond aan Zee, waar Bruna, geïnspireerd op het speelgoedkonijn van zijn zoontje, het konijntje voor het eerst tekende.

De wijze waarop Nijntje nadien de hele wereld veroverde, is even simpel als geniaal. Sobere tekeningen met heldere kleuren, waarin het weglaten van lijnen juist de verbeelding versterkt, gepresenteerd in een simpele uitvoering: een rijmpje van 4 regels op de linkerpagina en een illustratie op de rechterpagina, uitgevoerd in compacte stevige boekjes. Ideaal voor de doelgroep, kinderen van twee tot zes jaar. Alhoewel Nijntje in de loop der jaren een grote groep fans uit alle leeftijdscategorieën heeft kunnen trekken.

De carrière van het konijn is inmiddels indrukwekkend te noemen. Zo is Nijntje inmiddels al in meer dan veertig talen te lezen, kreeg ze in het verleden al een musical over haar leven en werd ze zelfs al eens benoemd tot ambassadeur van de stad New York. Vaak luistert ze daarbij naar een andere naam; zo kent een groot deel van de wereld haar bijvoorbeeld als Miffy.