'Belgen willen geen Marokkaanse monteurs'

Het grote garagedeurenbedrijf Feryn uit het Belgische Kapelle-op-den-Bos heeft om personeel te vinden de laatste weken met borden langs een snelweg geadverteerd. Twintig Marokkanen melden zich aan voor de jobs van monteur, maar die zijn volgens algemeen directeur Pascal Feryn ongewenst. De klanten zouden geen Marokkanen over de vloer willen hebben.

Feryn: ''Marokkanen zoeken we niet. Onze klanten willen dat niet. Ze moeten in privť-woningen, vaak villa's, garagedeuren plaatsen, en die klanten willen hen niet over de vloer zien komen. Ik vind dat persoonlijk zeer erg, maar kan er niets aan doen. In mijn onderneming zijn wel Marokkaanse werknemers, maar zij werken in de binnendienst. Het zijn goede mannen.'' Het bedrijf heeft de Marokkaanse sollicitanten rechtuit gezegd waarom ze niet geschikt zijn.

Racisme
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding zegt dat het bedrijf juridisch geen poot heeft om op te staan. ''Het is niet omdat de klant zegt dat hij zo'n werkvolk niet wil, dat de firma ze kan weigeren. Als ťťn van de sollicitanten een klacht indient bij de politie, kan de zaakvoerder strafrechtelijk vervolgd worden op basis van de antiracismewetgeving'', zegt een woordvoerder.

Werkgeversorganisatie Unizo erkent het fenomeen. ''De angst voor de reactie van de klant wordt vaak gebruikt als reden om een allochtoon niet aan te nemen''. Unizo adviseert bedrijfsleiders nooit toe te geven als een klant uitdrukkelijk zegt een bepaald persoon niet te wensen. ''Deel mee welke werknemer het werk zal uitvoeren. Noem zijn/haar naam expliciet. Vermeld indien nodig de afkomst. Indien u lichte weerstand voelt, aarzel dan niet om de werknemer te verdedigen''.

Feryn blijft voorlopig zonder monteurs zitten. Buiten de Marokkanen reageerde er niemand op de personeeladvertenties.