Sneeuw zorgt voor veel overlast

De zware sneeuwval die Nederland momenteel teistert, zorgt met name in Friesland voor enorme overlast. De politie roept daar de mensen op om thuis te blijven. Wegen zijn namelijk niet of nauwelijks begaanbaar. Kranten worden vaak al niet bezorgd en veel scholen zijn dicht. In Friesland, Groningen en Drenthe ligt het volledige streekvervoer plat. Het is te gevaarlijk om met bussen de weg op te gaan.

In Noord-Holland is er ook veel overlast. Op Schiphol kan maar ťťn landingsbaan worden gebruikt waardoor veel vluchten zijn vertraagd. De vertragingen lopen op tot meer dan twee uur. Vooral boven het Noordzeekanaal is veel sneeuw gevallen. Op de snelwegen staan richting Amsterdam lange files. In de kop van Noord-Holland zijn net als in Friesland sommige wegen nauwelijks begaanbaar. Het openbaarvervoer in Noord-Holland rijdt echter wel maar met vertraging. Op de A9 bij Alkmaar werd het verkeer vanochtend enige tijd stil gezet om een colonne strooi- en veegwagens de snelweg schoon te laten maken tot aan de Velsertunnel.

In delen van Friesland en Drenthe is het afgelopen etmaal 20 tot 30 centimeter sneeuw gevallen, hetgeen zelden voorkomt. Een hoeveelheid van 35 cm of meer komt gemiddeld maar eens in de 50 jaar voor. Aan de kust is dat nog zeldzamer. De huidige sneeuwsituatie in Nederland is nog unieker omdat niet een enkele plaats maar een groot gebied te maken heeft met zulke grote hoeveelheden.

Een band met sneeuwbuien trekt momenteel van het noorden over het zuiden. Het KNMI verwacht 5 tot 10 centimeter op sommige plaatsen. In sommige delen van zuid Nederland is overigens nog weinig tot geen sneeuw gevallen.


De situatie vanochtend in de tuin bij FOK!ker Zapprrr te Assen.