Doodsverwensing Wilders niet strafbaar

martinijzendoorn, JosephRoosenbaum en Pim_In_Memoriam en een anonieme FOK!ker hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Het bevestigen van een doodsverwensing aan het adres van onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders is niet strafbaar. Dat stelt hoogleraar strafrecht T. Roos vast in een eerste oordeel over de uitspraken van islamprediker Abdul-Jabbar van de Ven. "Die wens is niet netjes, maar mag je hardop uiten", zo zei hij.

Volgens Roos kan er in de context, situatie of gebaren eventueel meer dreiging uitgaan, hoewel er hier geen sprake van lijkt. Ofschoon van de Ven zijn uitlatingen in de functie van godsdienstleraar doet, wil dat nog niet zeggen dat hij aanzet tot haat, geweld, moord of doodslag. "Het is een bizarre uitspraak, hoogst bedenkelijk en kwalijk, maar geen fatwa", aldus Roos.

Ook een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat deze doodsverwensing niet strafbaar is.

De desbetreffende imam is een 25-jarige tot de islam bekeerde Nederlander uit Brabant die studeert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De jongeman, getooid met flinke bruine baard, wordt her en der omschreven als een radicale imam, maar dat bestrijdt hij zelf. Hij geniet op internet enige bekendheid als internet-imam. Zo leerde hij zijn trouwe gehoor dat het echt geen terrorisme is om een fundamentalistisch geloof te hebben en te vechten tegen de 'vervolging van moslims'. Sites als imaan.nl en al-islaam.com bevatten bijdragen van hem.

Wellicht ten overvloede, doodsverwensingen op FOK! zijn niet toegestaan