Weisglas roept kamerleden op het matje

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas roept enige kamerleden op het matje, zij zouden aan journalisten hebben verteld wat koningin Beatrix na het voorlezen van de troonrede had gezegd. De kamerleden maakten deel uit van de zogenaamde commissie van in- en uitgeleide, die uit acht Eerste- en Tweede-Kamerleden bestaat. LPF-kamerlid Joost Eerdmans zei daar bovenop nog eens op Yorin Radio dat de koningin praatjes had na afloop van de troonrede.

De Volkskrant berichtte woensdag over de uitspraken die de koningin zou hebben gedaan. Zo zou ze de troonrede als 'een saai verhaal' betiteld hebben. Kroonprins Willem-Alexander zou daarbij grappend hebben opgemerkt dat hij de rede nooit zal voorlezen, hij zal de tekst op cd gaan uitbrengen.

Weisglas vindt de uitlatingen van de kamerleden 'een zeer slechte en te betreuren ontwikkeling.' Hij zal de bewuste kamerleden 'een indringend lesje staatsrecht' gaan geven. Over wat in gesprekken met de koningin wordt gezegd, mag men immers niet spreken, dat is een basisregel waaraan zeker kamerleden zich dienen te houden. Weisglas heeft de koningin inmiddels schriftelijk excuus aangeboden.