Ouders willen vervolging dode moordenaar

De ouders van de op 15 april in Tiel vermoorde Sandra Borger eisen dat de dader postuum alsnog wordt berecht. De 29-jarige Borger werd in het winkelcentrum aan de Kwelkade in het Betuwse stadje doodgeschoten door haar ex-vriend Appie J. (30) uit Dodewaard. Hij handelde uit uit pure frustratie en jaloezie. Niet alleen zijn ex-vriendin Sandra liquideerde hij toen, ook haar hartsvriendin Natasja Wolff (25) en haar goede vriend Marco van Zoest (30) schoot hij dood. Daarna sloeg Appie J. de hand aan zichzelf.

De ouders van Sandra deden gisteren in de Telegraaf hun verhaal. Sandra deelde elf jaar lang het bed met Appie J., maar in werkelijkheid leefde ze in een verschrikkelijke hel. Het was een regelrechte nachtmerrie. Zes weken voor haar dood koos ze voor de vrijheid. Die werd haar noodlottig doordat de door en door jaloerse Appie op nog geen halve meter afstand een kogel door haar hoofd schoot.

Volgens het echtpaar Borger zijn ze door de politie, gemeente en zelfs door Slachtofferhulp aan hun lot overgelaten. ''Onze hulpvragen zijn tot aan de dag van vandaag onbeantwoord gebleven. We moeten nu zelf overleven''. Een aanvraag voor financiële steun via de Sociale Dienst werd door de gemeente Nijmegen afgewezen. Ook kan de familie geen aanspraak meer maken op een speciaal fonds voor nabestaanden omdat het echtpaar één week na het bloedbad duidelijker had moeten communiceren op welke wijze ze hun dochter de laatste eer wilden bewijzen.

Het Nijmeegse echtpaar wenst nu, ruim vier maanden na de schietpartij, dat Appie J. alsnog postuum voor de drievoudige moord wordt berecht: ''Uit piëteit met alle nabestaanden die zo veel verdriet hebben. Hij moet ’levenslang’ krijgen zodat wij nog enige genoegdoening en rust kunnen vinden. Daarnaast heeft de erkenning voor de drievoudige moord ook gevolgen voor de juridische en papieren rompslomp.''

Onmogelijk
Volgens hoogleraar strafrecht Ybo Buruma is het binnen het Nederlands strafrecht onmogelijk om aan de wens van de ouders van Sandra te voldoen: ''Overleden daders kun je niet postuum berechten. Het openbaar ministerie is niet ontvankelijk en kan dus onmogelijk een overleden dader strafrechtelijk vervolgen. Zelfs al overlijdt een verdachte tijdens een zitting of lopende procedure, dan nog kan de strafzaak niet worden voortgezet. De waarheidsvinding bij een postume strafzaak kan namelijk nooit getoetst worden. Een overledene kan zich niet verdedigen en verweren waarom hij een bepaalde daad heeft gepleegd.'' De hoogleraar beaamt dat er voldoende redenen kunnen zijn om iemand na zijn dood te vervolgen, al is het alleen al om de zaak voor de nabestaanden psychisch af te sluiten. Het kan echter gewoonweg niet.


Drievoudig moordenaar Appie J.