Ook 'Nederland Anders' moet anders

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Het zit de nieuwe politieke partij van Fons Schirris niet mee. Afgelopen dinsdag bepaalde de Raad van State dat de partij niet onder de naam 'Nederland Transparant' verder mocht gaan, een dag later werd de nieuw bedachte naam voor de neus van Schirris weggekaapt.

'Nederland Anders' ("De partij voor alle NederlAnders"), zo had de partij moeten gaan heten. "Met het woord Anders verwijzen wij naar de behoefte dat de politiek zoals die nu bedreven wordt in Den Haag echt zal moeten veranderen. De burger is niet de melkkoe van de overheid maar de overheid hoort ten dienste te staan van alle NederlAnders", zo viel te lezen in het persbericht.

'Amsterdam Anders/De Groenen' was echter eerder bij de Kiesraad om de naam vast te leggen. Voor het geval dat, aldus Jupijn Haffmans van de lokale Amsterdamse partij, die zegt dat zijn partij niet direct landelijke ambities heeft: "Er is helemaal geen overleg geweest over het gebruik van onze naam. Bovendien is van de ideeŽn van Schirris bij ons nog heel weinig bekend. Daarom was het voor ons noodzakelijk de naam Nederland Anders te claimen."

Haffmans zei verder dat Schirris al contact heeft opgenomen met zijn partij en gesommeerd heeft dat de naam ingetrokken wordt. Dit is de partij echter geenszins van plan. Wel wil Amsterdam Anders/De Groenen Schirris helpen met het zoeken naar (weer) een nieuwe naam. Schirris zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Op de website van de partij, Nederland-transparant.nl (!), prijkt trouwens nog trots als titel 'Nederland Anders - De partij voor alle NederlAnders'.