17-jarige moslim al eerder terreurverdachte

Binnenlands-nieuwsDe 17-jarige Rotterdamse moslim A. wiens arrestatie leidde tot het huidige terreuralarm in ons land, heeft waarschijnlijk in een Pakistaans terroristenkamp een training ondergaan in het maken van bommen en het omgaan met zeer zware wapens. De jonge Marokkaan werd aangehouden in verband met een overval op een Edah-supermarkt aan de Mathenesserdijk in Rotterdam. De 17-jarige en zijn 22-jarige broeder in het kwaad, de in Marokko geboren Ibrahim Mohammed B., zetten het winkelpersoneel toen een doorgeladen uzi-pistoolmitrailleur en een kalasjnikov tegen het hoofd. B. is daarvoor al veroordeeld tot 3 jaar cel.

Tijdens huiszoekingen bij A. trof de politie schetsen van diverse gebouwen en vitale plekken in het zuiden en westen van ons land aan. Hierop werden volgens justitie aanslagen beraamd. De regering kondigde daarop het terreuralarm af.

A. is ook ÚÚn van de moslims die in oktober vorig jaar werden opgepakt in het Schiedamse belhuis Internet Phone Centre aan het Broersvest. Het belhuis is vermoedelijk een uitvalsbasis van de terreurcel waarvan destijds in totaal vijf man achter de tralies gingen. Er lagen chemicaliŰn waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. De vijf kwamen in november weer vrij wegens gebrek aan bewijs. Die vrijlating gebeurde echter op tactische gronden blijkt nu, want de AIVD heeft de vijf scherp in de gaten gehouden. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat zij gewoon doorgingen met het voorbereiden van een aanslag in Nederland.

Het belhuis in Schiedam in sinds januari eigendom van de kompaan van de 17-jarige A., de tot 3 jaar cel veroordeelde Ibrahim Mohammed B., wiens in Nederland geboren en getogen echtgenote geheel gesluierd en met handschoenen aan door het leven gaat. B. wordt door justitie ook genoemd in het onderzoek door het landelijk parket naar de terreurcel die ons land nu met aanslagen bedreigt. Het gaat om een netwerk van jonge radicale moslims, van wie leden gerekruteerd werden door het eerder op Schiphol opgepakte en aan Duitsland uitgeleverde terreurkopstuk Mullah Braun.