Goede doelen geven riante salarissen

VEMP had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat niet-kerkelijke doelen hun directies riant hoge salarissen betalen. In het onderzoek werd gekeken naar de financiŰn van de 21 grootste charitatieve doelen in Nederland.

Vooral bij gezondheidsfondsen is het salaris erg hoog. Zo bleek dat de direceur van het Leger des Heils 26.000 euro per jaar ontvangt, maar de directeur van de Hartstichting 170.000 euro. De directies van de Nierstichting en het Koningin Wilhelmafonds incasseren per jaar ruim een ton. Volgens een woordvoerster van de Hartstichting gaat het echter om bruto jaarsalarissen, inclusief onkostenvergoeding.

Ook de medewerkers van de goede doelen verdienen doorgaan niet slecht. Een werknemer van SOS Kinderdorpen verdient gemiddeld ruim 55.000 euro per jaar. Bij de Hartstichting valt gemiddeld 53.000 euro te verdienen en bij Amnesty International 51.000 euro. Een werknemer bij het Leger des Heils verdient gemiddeld 35.000 euro per jaar, meer dan de directie.

Uit het onderzoek bleek ook dat Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan) 74,6 miljoen euro aan giften binnenkrijgt. KWF is met 58,4 miljoen een goede tweede. Op de twee laatste plaatsen staan Amnesty International (11,2 miljoen euro) en SOS Kinderdorpen (10,8 miljoen euro).

Twee jaar geleden stapte interim-mamanger R. Pagano op bij Foster Parents Plan nadat ophef was ontstaan over zijn salaris. Hij ontving voor een driedaagse werkweek 18.000 euro per maand. Na het openbaar maken van dit feit zegden duizenden donateurs hun lidmaatschap op.