Fouilleren succes in Rotterdam
Het fouilleren is nodig om de veiligheid in wijken te verbeteren, dat vinden de burgemeester, korpschef en hoofdofficier. In totaal zijn er vijftig fouilleeracties gehouden, de eerste was in september 2002, toen de Tweede kamer instemde met de wet die het mogelijk maakt mensen preventief te fouilleren.
"De roep van de bevolking om preventief te fouilleren is nog altijd groot. Ik heb tot nu toe geen negatieve reacties gehad, ik heb zelfs geen boze brief gezien.", aldus burgemeester Opstelten. Er is wel vier keer geklaagd bij de rechter door gefouilleerden, drie klachten werden echter ongegrond verklaard. De vierde is nog steeds in behandeling.
Van de 18697 mensen die gefouilleerd werd bleek één op de 33 een wapen bij zich te hebben. Het ging hier vooral om steekwapens. 23 vuurwapens werden in beslag genomen, en 653 mensen aangehouden tijdens de acties.
De acties vonden plaats in probleemgebieden, zoals de Tarwewijk, Pendrecht, bij de tippelzone aan de Keileweg en in het centrum. Het fouilleren is een onderdeel van het veiligheidsbeleid in Rotterdam. Het aantal gewapende overvallen en straatroven is gedaald sinds het aantreden van het nieuwe gemeentebestuur.
Een opvallend feit is dat Rotterdamse allochtonen (54%) minder blij zijn met het fouilleren dan autochtone Rotterdammers (84%). Ook valt het op dat in de wijk waarin het meest gefouilleerd werd, de Tarwewijk, de tevredenheid daalde van 55% naar 45%. Opstelten: "Dat de cijfers van de Tarwewijk zijn gedaald hoeft niets te maken te hebben met het succes van het preventief fouilleren. Het kan zijn dat sommige bewoners de maatregel als bedreigend beschouwen. Ik heb de gemeenteraad keihard toegezegd dat 'selectief' fouilleren niet wordt getolereerd."
'Wapenstilstand', het evaluatierapport, is belangrijk omdat het bepalend is voor de gemeenteraad of de stad doorgaat met het fouilleren. Het is de eerste Nederlandse evaluatie van preventief fouilleren. "Ik heb het middel nodig en ik voorspel dat dat nog enige tijd gaat duren. Het is goed dat de mensen nu zien dat de politie bezig is.", aldus Opstelten.
Naast Rotterdam wordt er ook preventief gefouilleerd in Amsterdam, Den Helder, Heerlen, Utrecht en op Schiphol.