Verwey: integratie loopt op schema

Het integratiebeleid is niet mislukt. Dat concludeert de Volkskrant uit het rapport van het Verwey-Jonker Instituut dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het rapport is de opstap van het parlementair onderzoek naar integratiebeleid. In Nederland bestaat er vooral ontevredenhied over de multiculturele samenleving komt, doordat autochtone Nederlanders jaloers zijn op het succes van migranten. De integratie is volgens de commissie relatief succesvol te noemen en verloopt volgens schema.

Er was de afgelopen dagen een hoop discussie over het rapport in de Tweede Kamer. Het instituut, dat de commissie ondersteunt en verantwoordelijk is voor het rapport, zou niet objectief zijn. SP-Kamerlid Lazrak stapte daarom uit de commissie. VVD-collega Hirsi Ali en VVD-fractievoorzitter Van Aartsen delen zijn kritiek. De commissie zal het onderzoek ondanks alle ophef haar onderzoek voortzetten.

Het Hilda Verweij-Jonker Instituut heeft de overheid jarenlang geadviseerd op het gebied van integratiebeleid en zou dus nu over dat beleid moeten oordelen. Het instituut kreeg van de Tweede Kamer de opdracht de 'onvoldoende geslaagde integratie' te onderzoeken.