SARS-virus mogelijk buitenaards

sh4d0wman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens drie wetenschappers aangevoerd door de Britse sterrenkundige Chandra Wickramasinghe is het goed mogelijk dat het SARS virus van buitenaardse oorsprong is. In plaats van dat het SARS virus overgesprongen is op de mensen vanuit het dierenrijk, stellen zij dat er sprake is van "verticale input van externe oorsprong". Dit schrijft het medisch blad the Lancet.

Uit eerdere experimenten bleek dat bacteriŽn ongeschonden door de ruimte kunnen reizen. Volgens de panspermie-theorie is het mogelijk dat het leven op aarde afstamt van microbes uit de ruimte. Zo zijn er tussen sterren aminozuren gevonden, de bouwstenen van het leven, en zijn er meteorieten gevonden waar fossielen van bacteriŽn aangetroffen zijn.

Vorig jaar baarde Wickramasinghe opzien met zijn ontdekking dat er talloze bevroren bacteriŽn door de stratosfeer zweven. Volgens huidige klimaatmodellen is het niet mogelijk dat bacteriŽn vanaf het aardoppervlak kunnen doordringen tot in de stratosfeer. Hierdoor is geopperd dat de bacteriŽn vanuit de ruimte in de stratosfeer terecht gekomen moeten zijn.

Volgens de wetenschappers is het geen toeval dat dat SARS-uitbraak is begonnen in de Zuid-Chinese provincie Guandong, omdat de stratosfeer boven Guandong dunner is dan waar ook op aarde. De kans is groot dat het virus zijn eerste val gemaakt heeft ten oosten van de Himalaya. Volgens de Brit is SARS niet de eerste ziekte die misschien uit de ruimte komt. Zo wijst hij op de beruchte Spaanse Griep van 1918. Die lijkt op ťťn dag op totaal verschillende plaatsen op aarde te zijn uitgebroken. Wickramasinghe zegt: "We moeten bedacht zijn op het verschijnen van nieuwe brandhaarden haast overal ter wereld. Nieuwe gevallen zouden kunnen blijven verschijnen totdat de stratosferische voorraad van het virus opraakt."