CDA en PvdA bespraken vreemdelingenbeleid

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het CDA en PvdA zijn gisteren in de kabinetsformatie nader tot elkaar gekomen over een aantal onderwerpen.

Bij het vreemdelingenbeleid zijn CDA en PvdA het voor 80% eens. Er komt een specifiek pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die al lang in Nederland verblijven en die goed ingeburgerd zijn.

Om gezinsvorming vanuit landen als Turkije en Marokko aan banden te leggen willen PvdA en CDA een leeftijdsgrens van 21 jaar instellen. Het CDA wil bovendien dat de in Nederland verblijvende partner een inkomen heeft van minstens 130% van het minimumloon, maar de PvdA vindt een inkomensgrens van 100% van het minimumloon genoeg.

Veiligheid

Onder de noemer veiligheid lijkt men het eens geworden te zijn over een algemene identificatieplicht. Die gaat gelden voor iedereen vanaf 14 jaar volgens het CDA, alhoewel PvdA-bronnen (die liever spreken van een draagplicht), zeggen dat dit nog niet vaststaat. Het huidige demissionaire kabinet wilde een identificatieplicht vanaf 12 jaar, maar daar voelde de PvdA niets voor.

De komende vier jaar wordt circa 600 miljoen euro ingezet voor de veiligheid. De miljoenen zijn bestemd voor extra agenten, meer capaciteit voor de rechterlijke macht en meer cellen.

Aan verslaafden mag onder medisch toezicht heroïne blijven worden verstrekt. Het CDA heeft binnengesleept dat er een einde komt aan het gedogen van kwaliteitscontroles op XTC bij houseparty's door overheidsinstanties.