15 jaar cel voor S.E. Fireworks brand

SvenG en RedEagle hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 35-jarige Andrť de V. is vanmiddag conform de eis veroordeeld tot 15 jaar celstraf. De rechtbank acht hem schuldig aan het stichten van brand op het terrein van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks op 13 mei 2000, met de vuurwerkramp tot gevolg.

De rechtbank concludeert dat uit elf bewijsstukken blijkt dat De V. de brand inderdaad heeft aangestoken. Allereerst baseren de rechters zich op een reeks getuigenverklaringen van mensen die zeggen dat de verdachte in de millenniumnacht zou hebben aangekondigd dat S.E. Fireworks 'ťťn grote bom' was, die binnenkort de lucht in zou gaan. Ook verklaarden verscheidene getuigen dat De V. hen na de ramp had gevraagd een alibi te reconstrueren.

Tevens zijn er twee medegedetineerden van De V. die belastend over hem verklaard hebben. Aan ťťn van hen had hij verteld dat hij de brand had gesticht, maar dat hij dat niet meer kon bekennen. Ook de belastende verklaring van een van de twee ingezette zogenoemde undercoveragenten hebben de rechters overtuigd van de schuld van De V.

Woedend

Andre de V. zelf ontstak in woede toen de rechter hem veroordeelde. In de rechtbank riep hij naar de rechter: "Ik heb niks gedaan man. Je bent niet goed wijs", waarna hij richting de rechter liep. De V. werd hierna door vier leden van de parketwacht overmeesterd en afgevoerd.

De slachtoffers van de ramp hoorden het vonnis gelaten aan. Volgens woordvoerder Calis van de belangenvereniging voor de slachtoffers is De V. niet de enige schuldige.

Door de brand en het ontploffen van vuurwerk kwamen indertijd 22 mensen om het leven, raakten honderden mensen gewond en werd een complete woonwijk verwoest.