Test met electronisch stemmen in Florida

De zeer nipte overwinning met slechts 537 stemmen van George Bush op zijn rivaal Al Gore in de Amerikaanse presidentiele verkiezingen van 2000 heeft ervoor gezorgd dat in Florida alsnog over gegaan zal worden op electronisch stemmen. Dit naar aanleiding van klachten van kiezers over het zogeheten 'vlinder' stembiljet, dat door kiezers als verwarrend werd bestempeld. De opmaak van het biljet leidde er in 2000 toe dat sommige kiezers op de verkeerde kandidaat stemden, op meerdere kandidaten stemden of zelfs helemaal niet stemden. Hierdoor gingen duizenden stemmen verloren.

Verkiezings functionaris Theresa LePore, die in de gemeente Palm Beach in de presidentverkiezingen onder vuur kwam te liggen voor het inzetten van het 'vlinder' biljet, noemt de proef een 'succes'. LePore denkt dat de stemcomputers de problemen van de laatste verkiezing zullen oplossen.

Patriotisch lied
Een groep van 3180 mensen hebben op zaterdag op 21 verschillende locaties bij wijze van proef gestemd op hun favoriete patriotisch monument, patriotisch lied en of de woorden 'onder God' nu wel of niet onderdeel moet zijn van de eed van trouw aan de Amerikaanse vlag.