Joint achter het stuur is ongevaarlijk

FritzvdWeereld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na het roken van een joint wordt de rijvaardigheid van de bestuurder nauwelijks beïnvloed. Deze opmerkelijke conclusie is vandaag bekend gemaakt door een studie in opdracht van het Kabinet van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Uit de studie blijkt dat drugsgebruik steeds meer toeneemt bij bestuurders van auto's. In 1997 en 1998 waren nog maar 5,5% van de bestuurders in het weekend onder invloed van drugs, in 2000 en 2001 is dat gestegen naar 11% van de gevallen.

De studie is in opdracht van het kabinet gedaan om drugs in het verkeer wettelijk te kunnen verbieden. Om een verbod te kunnen uitvaardigen zijn namelijk eerst resultaten nodig, maar op deze resultaten was niet gerekend. Het verbod kan dan ook een tijd op zich laten wachten.

Een andere conclusie van het rapport is dat bestuurders die een combinatie van alcohol en drugs gebruiken, honderden keren meer kans maken op een ongeluk dan nuchtere bestuurders. "Deze groep moet dus uit het verkeer geweerd worden. Een bloedproef zou uitkomst kunnen bieden, maar invoering daarvan zal in Nederland waarschijnlijk niet gebeuren," aldus de SWOV.