Begin april komt WAO plan van Paars-2

Begin april komt het Paarse kabinet met een standpunt over het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de WAO. Dat heeft premier Kok gezegd tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer over de arbeidsongeschiktheids-verzekering. Het zal geen afgerond voorstel zijn, maar de Kamer kan er volgens Kok vóór de verkiezingen van mei wél een volwaardig debat over houden. De nadere uitwerking is de taak van het volgende kabinet.

Een klucht

Het debat van donderdag had De Kamer aangevraagd vanwege de verdeeldheid binnen het kabinet over de voorlopige voorstellen van de SER voor terugdringing van het aantal WAO'ers. Daarnaast verwijt een deel van de Kamer de premier dat hij het WAO-dossier op zijn beloop heeft gelaten. Zo noemde CDA-fractievoorzitter Balkenende het WAO-beleid van het tweede paarse kabinet 'een klucht'.

De VVD kwam met harde verwijten aan het adres van coalitiepartner PvdA. Volgens de liberalen zijn alle pogingen om tot een andere opzet van de WAO te komen, stukgelopen op onwil van de sociaal-democraten.

Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks stelde dat paars heeft gefaald. Opeenvolgende kabinetten zijn er volgens hem niet in geslaagd met plannen te komen om het aantal arbeidsongeschikten terug te dringen. "Dit kabinet is uitgeregeerd."