Nintendo's Gamecube gelanceerd

JSimonetti had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De GameCube, de eerste nieuwe spelcomputer van Nintendo in de VS in 5 jaar, is in de Verenigde Staten gelanceerd.
Nintendo verwacht van de verkoop van de GameCube zeer veel.
Dat is opvallend, gezien de verkoop in Japan eerder dit jaar achterbleef bij de verwachtingen van Nintendo. Tot nu toe heeft het bedrijf nog maar eenderde van het aantal dat men voor ogen had, verkocht in Azië.

Oorspronkelijk stond de lancering van de GameCube in de VS gepland voor 5 november. Dat was drie dagen eerder dan de oorspronkelijke lanceerdatum van de Xbox van Microsoft. Beide fabrikanten moesten de start van de verkoop van hun spelcomputers uitstellen: de Xbox ging naar 15 november en de GameCube werd verschoven naar 18 november. Nintendo en Microsoft zagen zich genoodzaakt de lanceringen uit te stellen omdat er in het begin niet genoeg apparaten beschikbaar waren.

Nintendo heeft laten weten dat ze 700.000 spelcomputers beschikbaar hadden voor het afgelopen weekend. Voor het eind van het jaar moeten er 1,1 miljoen GameCubes verkocht zijn in de Verenigde Staten.

Nintendo denkt dat de concurrentie van Sony (PS2) en Microsoft (Xbox) niet zo groot zal zijn. Het bedrijf mikt met zijn GameCube met name op de 6- tot 14-jarigen. De andere twee spelcomputers mikken volgens Nintendo 'op oudere jongeren in de markt'.

In tegenstelling tot de apparaten van de concurrentie is de GameCube alleen een spelcomputer. De Xbox en de Playstation 2 zijn naast spelcomputers ook nog dvd-spelers. Daarnaast kan de Xbox ook nog gezien worden als een simpele pc met zijn 10 GB harde schijf.

Nintendo heeft bewust gekozen om het apparaat alleen als spelcomputer te brengen; Dat scheelt namelijk in de prijs. De GameCube kost in de VS 199 dollar terwijl de Xbox voor 299 dollar verkocht wordt. Dat is zelfs zonder de dvd-speler, daarvoor moet de klant nog eens dertig dollar extra betalen.