China versoepelt internetcensuur

Hoewel er officieel nog geen commentaar op gegeven is, lijkt het erop dat de Chinese regering iets toleranter geworden is met betrekking tot het censureren van buitenlandse websites. Diverse websurfers in China melden dat ze opeens vrijelijk toegang hebben tot websites die eerder door de regering geblokkeerd werden. Zo kan de Chinese internetter nu ongehinderd de websites van CNN, BBC en The Washington Post bezoeken. Voorheen was dit onmogelijk, omdat de Chinese regering alleen staatsgecontroleerde media toeliet.

Tijdens de aanvallen op Amerika van 11 september hief China de blokkering ook al op. Dit vanwege de grote vraag naar informatie over de aanslagen. Na een week werd de blokkering echter weer ingeschakeld. Het is nog niet duidelijk of de versoepeling van de internetcensuur nu permanent is of slechts tijdelijk vanwege de topconferentie van de "Asia Pacific Economic Cooperation", die momenteel in Shanghai gehouden wordt. Veel aanwezigen daar zullen immers hun eigen nieuwssites willen kunnen bekijken. Volgens analisten blijkt hieruit echter wel dat China langzamerhand een soepelere houding aanneemt ten opzichte van het censureren van buitenlandse websites.

Het is trouwens een mysterie welke criteria China gebruikt om de toegang tot bepaalde sites te blokkeren. Zo is bijvoorbeeld het nieuws van het persbureau Reuters via de website van Yahoo gewoon te lezen. Maar het nieuws op de website van Yahoo Asia, dat wordt aangeleverd door het Franse persbureau, werd wel geblokkeerd.