5 jaar cel voor pedo doder

Het gerechtshof in Den Bosch heeft Lucin van V. uit Oosterhout voor doodslag op de 22-jarige pedofiel Dennis Brocken veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De rechtbank in Breda veroordeelde de 37-jarige Van V. eerder tot vier jaar en tbs met dwangverpleging.

De man stak Brocken, ook afkomstig uit Oosterhout, op 22 september 2000 op straat met tien messteken dood, omdat deze in de jaren 1998-1999 ontucht had gepleegd met het zoontje van V. Van voorbedachte rade is geen sprake geweest, constateert het hof, zodat moord niet bewezen is.

Het is het eens met de gedragsdeskundigen dat de verdachte en diens gezin ernstig geleden hebben onder de ontucht. Maar dat rechtvaardigt niet de conclusie dat Van V. de doodslag in een situatie van psychische overmacht heeft gepleegd.

In tegenstelling tot de rechtbank volgt het hof wel het advies van de deskundigen dat tbs met dwangverpleging voor Van V. niet nodig is. Het hof kwam niet tot het opleggen van de geadviseerde tbs met voorwaarden omdat die tbs-vorm alleen mogelijk is bij een celstraf die niet hoger is dan drie jaar. Het hof vond drie jaar een te lage bestraffing voor de doodslag. Daarmee kwam automatisch de geadviseerde tbs-vorm te vervallen.