Chaos na Dance Valley

Het dansevenement Dance Valley bij Spaarnwoude is zondagmorgen geŽindigd in een chaos. Mensen die weg wilden, besloten bij een tekort aan bussen lopend de trein of hun auto op te zoeken. Het gevolg was dat honderden bezoekers in de regen onderkoeld raakten.

Honderden festivalgangers zitten zondagochtend nog in verschillende noodopvangen te wachten op mogelijkheden om thuis te komen. De meeste bezoekers zijn door de politie uit de berm geplukt en met onderkoelingsverschijnselen gebracht naar een noodtent bij Pontje Buitenhuizen waar dekens van folie werden uitgedeeld op de mensen warm te houden. Ook werden velen overgebracht naar de brandweerkazerne in Velsen en het politiebureau en een sporthal in IJmuiden.

Op de drie locaties is het een komen en gaan van ambulances en familieleden. Velen wachten nog apatisch en doodvermoeid. Bussen worden ingezet om de laatste mensen naar station Sloterdijk en centraal station in Amsterdam te brengen. 'Het was een nachtmerrie. We stonden gewoon uren in de regen', zegt een 24-jarig meisje uit Ierland.

Een 19-jarige jongen was bij de uitgang van Dance Valley door de drukte al in een sloot gevallen. 'Ik wist niet wat ik moest doen. We hebben onder een parasol van een friettent gestaan.' Bij de opvang wordt flink op de organisatie gescholden. 'Het was klote. Zeik de organisatie maar flink af. We hadden op de heenweg al vier uur gelopen. Op de terugweg stonden vijfduizend mensen op twee bussen te wachten. Schuilen kon niet. Iedereen liep alle kanten op. Mensen gingen gewoon uit hun dak', zegt een 37-jarige man die door een vriend wordt opgehaald. Een 35-jarige vrouw die in de VIP lounge van Dance Valley was geweest, wacht nog op het politiebureau. 'De geruchten bereikten ons dat een bus was gekanteld en een andere bus in de fik gestoken. We hebben onder een zeil in een bushokje gezeten totdat we werden opgepikt. Mijn petje af voor het werk van de politie'.

De organisatie van het festival Dance Valley in Spaarnwoude is diep teleurgesteld over de afloop van het evenement. 'Het is heel erg triest dat het zo gelopen is', zegt D. Luts, een van de organisatoren van Dance Valley. Hij wijst een omgedrukt hek aan als een van de oorzaken voor de chaos. 'De mensen waren ongeduldig, wilden snel weg. Organisatorisch was het in principe goed geregeld. We hebben 150 bussen ingezet, normaal gesproken kunnen die per half uur 15.000 mensen vervoeren.'

Volgens Luts liep het festivalterrein veel te snel leeg, waardoor de toegangswegen verstopt raakten. 'Daardoor konden de bussen niet goed hun werk doen. Vervolgens gingen er ook nog mensen wandelen op de weg'.

Het festival, dat meer dan 80.000 man publiek trok, is volgens Luts tot middernacht uitstekend verlopen. 'Ik vind het heel erg dat het daarna mis is gegaan. We zullen onze wonden moeten likken. De komende dagen moeten we alles eens goed evalueren.' In de omgeving van het festivalterrein zijn diverse zaken vernield. Een ingehuurde Connexxion-bus is volledig uitgebrand. Het is nog onduidelijk wie de bus heeft aangestoken.