Telefooncentrale plat door blikseminslag

Het telefoonverkeer in Heerenveen is grotendeels lamgelegd. Door een blikseminslag brak zaterdagochtend brand uit in de telefooncentrale, waardoor een deel van de kabels smolt. De omvang van de schade is nog onbekend.

Tijdens het noodweer raakte een bliksemschicht een kabel die buiten de centrale in de grond ligt. De elektrische lading schoot via de kabel de centrale in, waarna een grote brand uitbrak. Heerenveen is door het incident telefonisch vrijwel onbereikbaar geworden.

Volgens woordvoerster Koreman van de KPN in Den Haag zal het nog enkele dagen duren voordat iedereen in Heerenveen weer kan bellen. "Er zijn door de brand een paar kabels gesmolten. Die repareer je niet in een dag." Voor de ziekenhuizen in Heerenveen zijn noodvoorzieningen getroffen. De telefooncentrales zijn doorgeschakeld naar mobiele toestellen.

De Friese stad is niet alleen telefonisch, maar ook via het spoor moeilijk bereikbaar. De bliksem is namelijk ook ingeslagen in de bovenleiding van het spoor tussen Heerenveen en Akkrum, waardoor het treinverkeer op dat traject is uitgevallen. De NS heeft bussen ingezet (waar heb ik DAT toch eerder gehoord ).