Grote Mexicaanse griepgolf komt na de zomer

De Mexicaanse griep rukt ook in Nederland op. Het aantal dodelijke slachtoffers van de pandemie zal meevallen, verwacht het RIVM. Op basisscholen in Waalre, Woerden en Amsterdam-Osdorp zijn de afgelopen week gevallen van Mexicaanse griep vastgesteld. De reactie daarop varieerde per school. In Woerden wordt ouders geadviseerd hun kinderen uit één groep voorlopig thuis te houden. In Waalre krijgen medeleerlingen een virusremmer toegediend en in Osdorp gaan de lessen gewoon door in afwachting van eventuele ziekteverschijnselen.

'De regie ligt bij de GGD', zegt Jim van Steenbergen, hoofd infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "De GGD's kunnen het virus tot dusver nog achterhalen en vaststellen wie de naaste contacten zijn. Afhankelijk van de situatie besluit men of het zin heeft om schoolklassen naar huis te sturen of scholen te sluiten."

Die afweging wordt alleen gemaakt bij scholen en andere instellingen voor kinderen, dus niet bij bedrijven. "Bekend is dat het virus heel gemakkelijk door kinderen wordt overgedragen. Dat komt door hun gedrag: stoeien, knuffelen, aan elkaar zitten."

De overweging om klassen naar huis te sturen of de kinderen pillen te geven, hoort bij de huidige 'tussenfase' van de epidemie, zegt Van Steenbergen. "Maar het is zeker dat we dat gevecht verliezen. Als de griep eenmaal heerst, is het zinloos om individuele gevallen te gaan isoleren van hun omgeving."

"We hopen dat we de huidige fase kunnen rekken tot alle scholen met zomervakantie gaan. Daarna komt iedereen terug uit alle windstreken, en moeten we er rekening mee houden dat de griep heerst. De grote golf wordt verwacht in het najaar. Er zullen zeker mensen overlijden van wie je dat niet had verwacht."

Net als bij de gewone griep, die in Nederland jaarlijks 500 tot 800 mensen velt, lopen kwetsbare ouderen grotere risico's. Maar bij deze nieuwe griep zijn dat ook kinderen. "We dubben nu ernstig over de vraag welke groepen de grootste kans lopen op overlijden en als eerste in aanmerking komen voor medicijnen. Zijn het kinderen tot en met 6, 12 of 18 jaar?"

De vraag of één school moet worden gesloten, is tegen die tijd niet relevant meer, zegt de RIVM-expert. Misschien wel de vraag of alle scholen in Nederland voor enkele weken gesloten moeten worden.

Bedrijven en instellingen doen er verstandig aan rekening te houden met tijdelijke uitval van personeel. "30 procent zieken over het hele seizoen, zoals we hebben uitgerekend voor het worstcasescenario, is nog steeds mogelijk. Maar dat zijn zieken; we denken dat het aantal dodelijke slachtoffers van de pandemie zal meevallen."

Door hoog verzuim kan post misschien niet meer bezorgd worden. Cafés kunnen sluiten en lessen op scholen kunnen uitvallen. Wie ziek is, moet meteen naar huis gestuurd. Thuiswerk en gescheiden werkplekken worden aangemoedigd.


Grote Mexicaanse griepgolf komt na de zomer  (foto: DAG)