FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 mei 2024

'Zo moeder, zo dochter'

Catherine en Gabriella vormen een hecht moeder-dochter duo dat alles samen doet, van reizen en winkelen tot het continue dragen van dezelfde outfits. De reacties op hun sociale media-video's variëren van positief tot beschimpend, maar ze trekken zich weinig aan van kritiek. Hoewel de andere twee dochters van Catherina het eens zijn dat hun moeder en zus 'raar' gedrag vertonen vinden ze de relatie niet ongezond en voelen ze zich zeker niet verwaarloosd.

Rechtbank wijst onderzoekswensen Encrochat af in grootschalig drugsonderzoek

De rechtbank wijst alle onderzoekswensen af in een grootschalig drugsonderzoek (Picture). Volgens de rechtbank hebben de advocaten de noodzaak voor het horen van getuigen en inzage in bepaalde stukken/datasets – die zijn gegenereerd voor het onderzoek in andere strafzaken – onvoldoende aangetoond. Het voorwaardelijke verzoek van de advocaten tot het stellen van prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie acht de rechtbank niet noodzakelijk, omdat volgens de rechtbank het aangehaalde arrest voldoende aanknopingspunten biedt voor beantwoorden van die vraag.  

De 8 personen in deze strafzaak worden er - onder meer - van verdacht dat zij zich bezig hielden met het vervaardigen van- en de handel in synthetische drugs en de grondstoffen hiervoor. De verdachten zouden hierbij gebruik hebben gemaakt van diverse cryptocommunicatiediensten om met elkaar te communiceren. De onderzoekswensen zien op de cryptomaterie in dit dossier. De verzoeken zijn formeel ingediend door de advocaat van 1 van de hoofdverdachten. Daarbij sloten 4 advocaten zich aan.

Bewijsmiddelen onrechtmatig verkregen
De advocaten stelden zich op het standpunt dat de op Encrochat-data gebaseerde bewijsmiddelen onrechtmatig zijn verkregen en/of onbetrouwbaar zijn. Om beoordeling van de rechtmatigheid van het vooronderzoek en de betrouwbaarheid van de data mogelijk te maken is het volgens hen noodzakelijk om een aantal getuigen te horen en inzage te krijgen in - onder meer - andere opsporingsonderzoeken en de volledige ruwe Encrochat-data.

De rechtbank moest beoordeeld in hoeverre het arrest van het Hof van Justitie van 30 april 2024 over de uitleg van de EOB-richtlijn de noodzaak geeft tot het verzochte nader onderzoek.

Conclusies rechtbank
De rechtbank komt – samengevat – tot de volgende conclusies:

  • het vertrouwensbeginsel brengt met zich mee dat beslissingen van die Franse autoriteiten die aan het verrichte onderzoek de basis vormen, worden gerespecteerd en dat ervan wordt uitgegaan dat het onderzoek rechtmatig is verricht;
  • in deze zaak is sprake van een samenwerking op basis van een JIT (Joint Investigation Team). Daarbinnen gelden andere regels dan tussen landen die op basis van EOB's (europees onderzoeksbevelen) samenwerken. Maar ook dan kan worden aangenomen dat Europese waarborgen als het recht op eerbiediging van het privéleven en de communicatie van het doelwit van de onderschepping in acht wordt genomen;
  • Nederland had kijkend naar de doelstelling en inhoud van de JIT-overeenkomst, de beschikking van de rechters-commissaris en daarbij afgegeven machtigingen (126uba en 126t Sv), minst genomen eenzelfde niveau van wetenschap met betrekking tot de onderschepping als ware zij per formulier genotificeerd als bedoeld in artikel 31 van Richtlijn 2014/41/EU;
  • mede vanwege de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer die gemaakt zou kunnen worden en met de bedoeling om de belangen van de verdediging in de zin van artikel 6 EVRM te waarborgen, is over Nederlandse gebruikers een extra rechterlijke toetsing naar Nederlandse maatstaven aangelegd. Daarmee is materieel voldaan aan wat het Hof van Justitie in het arrest van 30 april 2024 vereist met betrekking tot waarborgen;
  • in deze zaak zijn de volledige dataset(s) van de desbetreffende verdachte(n) aan de verdediging verstrekt. Daarmee kan de verdediging in lijn met het arrest van het EHRM van 26 september 2023 die betrouwbaarheid voldoende toetsen. Inzage in andere opsporingsonderzoeken is voor een dergelijke toetsing niet noodzakelijk.

Noodzaak horen getuigen en inzage in stukken onvoldoende aangetoond
De rechtbank oordeelt dat de noodzaak voor het horen van de verzochte getuigen en inzage in bepaalde stukken/datasets (die zijn gegenereerd ten behoeve van het onderzoek in andere strafzaken), onvoldoende is aangetoond.

Prejudiciële vraag
De advocaten deden daarnaast het voorwaardelijk verzoek tot het stellen van een prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie. Volgens hen moet de vraag voorgelegd te worden of bewijsmateriaal dat door/via een JIT is verkregen in de zin van artikel 13 van de EU-rechtshulpovereenkomst verschilt van de eisen bij een EOB over het verkrijgen van al bestaand bewijsmateriaal, een en ander in het licht van Richtlijn 2014/41. De rechtbank oordeelt dat het Hof van Justitie in het door de verdediging aangehaalde arrest voldoende aanknopingspunten biedt voor beantwoording van die vraag. Daarbij houdt ze voor ogen wat de rechtbank heeft overwogen. Daarom acht de rechtbank het voorleggen van genoemde vraag van de advocaten aan Hof van Justitie niet noodzakelijk.

Verzoeken afgewezen
Dat betekent dat de rechtbank alle verzoeken afwijst en de inhoudelijke behandeling zoals gepland zal voortzetten.

Relatieve woonlasten in Nederland hoger dan in meeste EU-landen

Nederlanders geven gemiddeld 23 procent van hun besteedbaar inkomen uit aan wonen. Daarmee staat Nederland op de zesde plek van de Europese Unie. De huren waren in Nederland in 2023 18,5 procent hoger dan in 2015. Met deze huurstijging staat Nederland in de Europese middenmoot. Dat meldt het CBS op basis van een vergelijking van woonlasten in de Europese Unie.

Om een beeld te krijgen van de betaalbaarheid van wonen in een land, kan gekeken worden naar het deel van het besteedbaar inkomen dat uitgegeven wordt aan huisvesting (huur of hypotheek). In Griekenland waren deze relatieve woonlasten het hoogst, in 2022 besteedde men daar gemiddeld 34 procent van het besteedbaar inkomen aan huisvesting. Van alle EU-lidstaten geven de Maltezen het kleinste deel van hun inkomen uit aan huisvesting, namelijk 9 procent in 2022. Nederlanders besteedden in 2022 gemiddeld 23 procent van het besteedbaar inkomen aan huisvesting, wat hoger is dan het Europees gemiddelde van 20 procent. Uit de jaarlijkse Monitor Brede Welvaart van het CBS blijkt dat deze relatieve woonlasten in Nederland een dalende trend volgen. Voor de meeste landen geldt dat de woonquote in 2022 iets lager was dan in 2015.

Woninghuren bijna overal in de EU hoger dan in 2015
In 2023 waren de huurprijzen in de Europese Unie gemiddeld 13,3 procent hoger dan in 2015. In elke lidstaat waren de huren hoger dan in 2015, behalve in Griekenland. Daar waren de huren in 2023 2,1 procent lager dan in 2015. In Nederland waren de huren 18,5 procent hoger.

De huurstijging ten opzichte van 2015 was het hoogst in een aantal Midden- en Oost-Europese landen. In Litouwen waren de huren 68,2 procent hoger dan in 2015.

Nederlandse jongeren wonen relatief vaak op zichzelf
Uit de jaarlijkse Monitor Brede Welvaart van het CBS blijkt dat de verschillende Europese lidstaten andere patronen laten zien voor wanneer het ‘gebruikelijk’ is voor jongeren om het ouderlijk nest te verlaten. Dit is goed terug te zien in het aandeel jongeren van 25 tot 30 jaar dat nog bij de ouder(s) woont. Dit aandeel is, met 80,7 procent, het hoogst onder inwoners van Kroatië. Ook in Slowakije en de zuidelijke lidstaten als Italië, Portugal en Spanje zijn er relatief veel jongeren die bij hun ouder(s) wonen.

Nederland laat een ander beeld zien. In ons land woonde 17,3 procent van de jongeren thuis bij de ouder(s) op 1 januari 2023. Alleen in de noordelijke lidstaten; Zweden, Finland en Denemarken is dit aandeel lager. Opvallend is het relatief grote verschil tussen deze laagste drie landen en Nederland. In Denemarken woonde nog geen 5 procent van de jongeren tussen de 25 en 30 jaar bij de ouder(s) in huis.

NASCAR-coureur Bell wint Coca-Cola 600, Larson vliegt voor niks van Indy 500 naar Charlotte

We keren nog even terug naar de uiterst late zondagavond, want na de Grand Prix van Monaco en de Indianapolis 500 volgde uiteraard nog de Coca-Cola 600 in de NASCAR Cup Series. Dat verliep echter niet helemaal volgens plan: regen gooide roet in het eten, nog wat meer dan in Indianapolis.

Ty Gibbs begon vanaf poleposition, William Byron stond naast hem en achter hen reden Christopher Bell, Martin Truex, Chase Elliott, Alex Bowman, Ross Chastain en Michael McDowell. Na dik tachtig ronden kregen we een eerste caution: BJ McLeod had met een lekke band de muur geraakt.

Byron reed vervolgens naar de stagewinst, voor Gibbs en Bowman. Vroeg in stage twee, na een rondje pitstops, pakte Chastain de leiding over, voor Bell en Gibbs, maar Bell sloeg al snel terug. Na nog eens veertig ronden kregen we weer een caution: Ryan Blaney kwam stil te staan in de pitstraat en zijn team kreeg hem niet weg.

Noah Gragson werd even later flink tegen de muur getikt, wat voor een nieuwe caution zorgde. Dat betekende tevens het einde van de stage en dus de stagewinst voor Bell, met Byron en Bubba Wallace ook in de top-3. Corey LaJoie zorgde met een tik tegen de muur voor een caution na een dikke twintig ronden, waarin Bell op kop reed.

Na iets minder dan 250 ronden werd het geel weer gezwaaid, het begon lichtjes te regenen in Charlotte. Ondertussen arriveerde Kyle Larson vanuit Indianapolis, waar hij na zijn achttiende plek in de lang uitgesteelde Indy 500 gelijk het luchtruim koos. Justin Allgaier nam plaats in zijn NASCAR-auto en op het moment dat Larson arriveerde lag Allgaier op een keurige dertiende plek.

De regen werd behoorlijk heftig en de luchtvochtigheid was daarna nog zo hoog dat men tot diep in de nacht bezig zou moeten zijn om de boel droog te krijgen. Dat gingen ze niet doen en dus werd de race afgevlagd: Bell pakte zo de overwinning, voor Brad Keselowski en Byron - Larson bleek uiteindelijk voor niks naar Charlotte gevlogen te zijn.

OM eist 200 uur taakstraf tegen Gideon van Meijeren (FvD) wegens opruiing

Een politicus die opruit tot geweld tegen de overheid, daarover ging het vandaag in de rechtbank. Een politicus moet zaken van algemeen belang aan de orde kunnen stellen, ook als hij daarmee anderen kan kwetsen, choqueren of verontrusten. Tegelijk draagt een politicus in het publieke debat ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de rechtstaat. Wanneer een politicus die verantwoordelijkheid verzaakt en aanspoort tot geweld tegen de overheid, is hij strafbaar. Net als elke andere burger. FvD'er Gideon van Meijeren (36)heeft dat volgens het Openbaar Ministerie twee keer gedaan.

De eerste keer was op 2 juli 2022, tijdens een bijeenkomst voor boeren in Tuil. Verdachte heeft daar een speech gegeven die ook op internet is geplaatst. In deze speech zei hij dat boeren zich met geweld mogen en moeten verzetten tegen een kwaadaardige en tirannieke overheid, wanneer die zou overgaan tot onteigening.

De tweede keer was in uitspraken tijdens een interview dat op 13 november 2022 is gepubliceerd op internet. Daarin gaf Van Meijeren aan te hopen op een revolutionaire beweging die naar het parlement zou trekken en niet meer weg zou gaan, totdat de regering zou vallen. Dat daarbij dodelijke slachtoffers konden vallen, nam hij op de koop toe.

Aansporing tot geweld
Voor strafbare opruiing is geen letterlijke oproep tot geweld nodig. Dat kan ook indirect of in bedekte termen gebeuren. Ook aansporing in een voorwaardelijke vorm, bijvoorbeeld wanneer het geweld afhankelijk wordt gesteld van een onteigening, kan opruiing zijn. Het gaat erom hoe verdachte en zijn publiek die uitlating hebben begrepen.

In dit geval zijn de uitlatingen gedaan in een periode van maatschappelijke onrust en anti-overheidssentiment. Er waren blokkades, met brandende hooibalen op snelwegen. Er werden huisbezoeken gebracht aan bewindslieden. Verschillende personen werden vervolgd en bestraft voor geweld tegen de overheid. Enige tijd eerder was het Amerikaanse Capitool bestormd. Verdachte was zich hiervan bewust, aldus de officier van justitie: "Verdachte wist dit. Hij wist ook dat zijn publiek bereid was tot daden over te gaan. Dat hadden ze al getoond." Daarnaast wees de officier van justitie op online reacties van volgers van verdachte, waarin zijn uitlatingen ook als geweldsoproep werden begrepen.

Onvoorwaardelijke straf
Dat maakt dat het Openbaar Ministerie bewezen acht dat Van Meijeren tweemaal een strafbare opruiing heeft gepleegd, door op te roepen tot gewelddadig verzet tegen de overheid. "Dat is nog al wat," concludeerde de officier van justitie. "Juist voor een politicus. Die de verantwoordelijkheid heeft om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van onze rechtsstaat."

Bij de bepaling van de strafeis is rekening gehouden met straffen die in andere zaken voor opruiingen zijn opgelegd. Daarnaast heeft officier van justitie meegewogen dat de uitlatingen de FvD-politicus een groot bereik hadden, zijn publiek hem veel gezag toedichtte en dat hij die uitlatingen deed in een maatschappelijk onrustige tijd. Ook achteraf heeft Van Meijeren hiervoor geen verantwoordelijkheid genomen. Hij volhardt in zijn uitspraken. Wat het Openbaar Ministerie betreft past dan alleen een onvoorwaardelijke straf. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke werkstraf van 200 uur.

NBA: Celtics naar NBA Finals, Mavericks op matchpoint

Het gaat hard in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. In de conferencefinales is de eerste beslissing al gevallen, terwijl dinsdagavond al bekend zou kunnen worden hoe de NBA Finals er precies uit gaan zien, wat een tweede sweep in de conferences zou betekenen.

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves (2-0)
De Mavericks wonnen de eerste twee wedstrijden in Minneapolis en nog nooit gaf een team een conferencefinale uit handen als het begon met twee uitzeges. Met dat goede gevoel begonnen ze thuis ook lekker, hoewel de Timberwolves op het tweede kwart na wel prima in de buurt bleven. In Q3 trokken ze de stand zelfs gelijk en ontstond een spannende wedstrijd, tot de Mavericks in de laatste minuten toch weer de boventoon voerden: 116-107 en dankzij onder meer 33 punten van Luka Doncic staan de Mavericks op 3-0 en dus op matchpoint voor een plek in de grote finale.

Indiana Pacers - Boston Celtics (0-3)
De Celtics hadden al een 3-0 voorsprong en in Indianapolis konden ze het afmaken. Natuurlijk hadden de Pacers andere plannen en in het Gainbridge Fieldhouse zorgde dat voor een bijzonder spannende wedstrijd. Vooral in het vierde kwart leken de Pacers zich in elk geval naar een vijfde wedstrijd te knokken, maar het ging nog helemaal fout: in de laatste drie minuten maakten ze geen enkel punt meer. Jaylen Brown zorgde voor 102-102 en met 45 seconden te gaan was een drietje van Derrick White dodelijk voor de Pacers, die met 102-105 verloren, waardoor de Celtics in de NBA Finals staan.

Speelschema
Dinsdag 28 mei, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference Finals, game 4; Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves (3-0)

NHL: Rangers na overtime op 2-1, ook Stars pakken voorsprong

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn de conferencefinales weer wat opgeschoten. Zowel in het westen als in het oosten zijn de derde wedstrijden gespeeld, maar de beslissing zit er in beide series nog niet echt aan te komen.

Florida Panthers - New York Rangers (1-1)
De Panthers begonnen lekker aan de wedstrijd, binnen drie minuten opende Sam Reinhart de score al. Na ruim zeven minuten sloegen de Rangers echter terug dankzij Alexis Lafreniere en nog geen halve minuut later stonden ze dankzij Barclay Goodrow zelfs voor. Reinhart scoorde nog eens en trok de stand gelijk, waarna de Rangers nog eens uithaalden in de tweede periode: Lafreniere en Goodrow scoorden allebei. In de derde periode waren het de Panthers die binnen twee minuten voor een gelijke stand zorgden dankzij Aleksander Barkov en Gustav Forsling, waarna overtime nodig was. Daarin ging het toch nog fout voor de thuisploeg: na dik vijf minuten bezorgde Alex Wennberg de Rangers de 4-5 zege en een 2-1 voorsprong in de serie.

Edmonton Oilers - Dallas Stars (1-1)
Dankzij goals van Zach Hyman en Connor McDavid in de eerste periode begonnen de Oilers lekker, maar de Stars draaiden het in de tweede periode in minder dan vier minuten volledig om: Jason Robertson scoorde, herhaalde dat kort daarna en zag Wyatt Johnston zelfs voor 2-3 zorgen. Adam Henrique trok de stand nog wel gelijk, maar in de derde periode sloegen de Stars opnieuw toe: Robertson maakte zijn hattrick compleet met de 3-4 en met een empty netter tekende Miro Heiskanen voor de 3-5 eindstand en daarmee de 2-1 voorsprong in de serie.

Speelschema
Dinsdag 28 mei, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference Finals, game 4; Florida Panthers - New York Rangers (1-2)

Woensdag 29 mei, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference Finals, game 4; Edmonton Oilers - Dallas Stars (1-2)

Rus verslaat voormalig nummer één van de wereld en bereikt tweede ronde Roland Garros

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. In de openingsronde tegen de voormalig nummer één van de wereld Angelique Kerber won Rus in twee sets: 6-4, 6-3.

Rus moest het in de openingsronde opnemen tegen Angelique Kerber. De Duitse stond in 2016 nog nummer één op de wereldranglijst, maar na blessures en zwangerschapsverlof is Kerber inmiddels afgezakt tot buiten de top 200. In de eerste set nam Rus al snel een break voorsprong die werd weggewerkt. Tegen het einde van de set nam de Nederlandse opnieuw een break voorsprong en ditmaal hield Rus die wel vast.

Ook in de tweede set nam Rus snel een break voorsprong. Ook ditmaal leverde ze haar servicebreak in en stond het voor even weer gelijk, waarna de Nederlandse net zoals in de openingsset tegen het einde van de set opnieuw toesloeg. Ze won in twee sets van de 36-jarige Duitse en neemt het nu op tegen Elena Rybakina, die haar openingsronde met 6-2, 6-3 overtuigend won van de Belgische Greet Minnen.

Repetities voor Te Land, Ter Zee en In De Lucht in de Efteling

Vandaag werd er al volop geoefend voor de opnames van 'Te land, ter zee en in de lucht', komende maandag in de Efteling. Daarbij gleden ook alvast enkele vaartuigen van de grote schans in de Aquanura-vijver in het park. De welbekende tv-show maakt in 2024 een comeback na maar liefst 13 jaar afwezigheid, met vier afleveringen gepresenteerd door Ruben Nicolai.

De vier afleveringen worden komende week opgenomen in de Efteling. Het gaat om de onderdelen Snel Naar De Bel, Met Je As Over De Plas, Tobbedansen en Duw 'm Eraf. Nicolai was vandaag ook aanwezig bij de repetities. Hij zal gezelschap krijgen van Gerard Joling.

Rond het blauw-gele decor zijn meerdere camera's opgesteld, waaronder een flinke kraancamera. Ook staat er een hijskraan, om vlotten uit het water te kunnen halen. Een informatiebord bij de vijver wijst passanten erop dat ze gefilmd kunnen worden. Wie de locatie betreedt, geeft EndemolShine toestemming om herkenbaar in beeld te komen.

Bijwonen
Op social media verschenen filmpjes van de repetities. Efteling-bezoekers kunnen de daadwerkelijke opnames 'gratis' bijwonen op maandag 27 mei, dinsdag 28 mei, donderdag 30 mei en zondag 2 juni, tussen 12.00 en 17.00 uur. 's Avonds zal fonteinenspektakel Aquanura gewoon te zien zijn.

Schietpartij legt miljoenenfraude bloot

Een 28-jarige man uit Hoogeveen, die in augustus 2023 vier jaar cel kreeg opgelegd voor een schietpartij in Hoogeveen, wordt ook verdacht van miljoenenfraude met retourpakketjes bij Amazon. Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij de rechtbank in Assen. De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld, er worden nog vijftien getuigen gehoord.

De Hoogevener heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM), samen met twee anderen, Amazon voor bijna 2,4 miljoen opgelicht met refund scam: fraude met retouren. De veroordeelde schutter spande volgens het OM de kroon door ruim 1,1 miljoen euro bijeen te harken. Inmiddels zit alleen de 28-jarige Hoogevener nog vast vanwege de veroordeling voor het schietincident. De twee medeverdachten zijn heengezonden. De drie bestelden van 3 maart 2021 tot 12 februari 2023 luxeartikelen bij de webshop van Amazon. Hiervoor werden meerdere e-mailadressen gebruikt. De betaalde artikelen gingen naar het adres van de 28-jarige verdachte.

Gigantische hoeveelheid retourzendingen
Na de bestelling werd direct gebruik gemaakt van de retourservice. De dozen en enveloppen werden gevuld met waardeloos materiaal en daarna werd een verzoek ingediend het aankoopbedrag te retourneren. Amazon heeft te maken met een gigantische hoeveelheid retourzendingen, waardoor de controlefunctie niet nauwkeurig is. Alleen het gewicht van een pakje is voldoende om te constateren dat er sprake kan zijn van een teruggezonden product.

De producten, zoals Apple Watches en iPhones, zouden zijn doorverkocht. Het schietincident op 12 februari in een kelder aan de Ten Overstraat maakte een einde aan deze zelfverrijking. Tijdens dat onderzoek kwam ook de omvangrijke flessentrekkerij aan het licht. Dit onderzoek loopt nog. Geen van de drie verdachten verscheen op de inleidende zitting. Wanneer de inhoudelijke behandeling is, is nog niet bekend.

Dick Schoof kandidaat-premier

Dick Schoof wordt als kandidaat-premier genoemd voor het nieuwe kabinet.

Dick Schoof gaf onder andere eerder leiding aan de AIVD. Burgerrechten zullen, in lijn met een rechtse coalitie, dus niet erg beschermd worden. Daarnaast zit Wilders met deze keuze weer in de vijver die we PvdA noemen te vissen. Na PvdA-leden Plasterk en Putters, die eerder informateur waren, blijft Wilders hier de ervaren bestuurders vandaan halen. Met zijn afkeer van 'links' is dat nogal opmerkelijk, is hij aan het voorsorteren om iemand als zondebok te kunnen gebruiken wanneer zijn plannen logischerwijs niet door kunnen gaan? Schoof was tot 5 jaar geleden lid van de PvdA.

De 67-jarige Schoof gaf ook leiding aan de NCTV en heeft daarmee ook ervaringen met dreigingen voor ons land. Daarnaast heeft hij leiding gegeven aan de IND, waarmee hij ervaring heeft met immigratie in dit land. Deze ervaring komt ongetwijfeld goed van pas om te weten wat wel en niet kan met immigratieregelgeving.

Call Of Duty: Black Ops 6 komt op dag 1 naar Game Pass

Call Of Duty: Black Ops 6 komt vanaf dag 1 gratis uit voor Game Pass abonnees.

Dat is zojuist bekendgemaakt door Microsoft. Via de Game Pass app hebben mensen een pushbericht ontvangen die de geruchten bevestigen. Er werd nog gespeculeerd of de nieuwe Call Of Duty gelijk naar Game Pass zou komen maar, dat is nu zeker.

'Meer doden door lithium-ion batterijen dan door kernenergie'

Volgens Tim Blair van de Daily Telegraph hebben ongelukken met kernenergie de afgelopen 68 jaar zo'n 30 doden veroorzaakt, maar ongelukken met Lithium-ion batterijen hebben in de eerste helft van 2023 al aan 36 mensen het leven gekost.

“Er is een hysterische angst voor het gebruik van kernenergie, maar als je  alle kernrampen van de afgelopen 68 jaar bij elkaar optelt, vier of vijf grote rampen die je als zodanig kan classificeren tel ik zo'n dertig doden”, zei Blair tegen Sky News-presentator Chris Kenny. “Lithium-ion batterijen hebben daarentegen volgens mij in de eerste helft van 2023 al zo'n 36 doden veroorzaakt, maar niemand is in paniek.”

Militaire innovaties op het slagveld

Welke wapens en munitie sturen de VS naar Israël en Oekraïne om te helpen bij hun oorlogsinspanningen tegen Hamas en Rusland? Welke soorten wapens ontwikkelen en gebruiken de VS voor hun eigen verdediging?

Van Spice-bommen en 155 mm-granaten tot de USS Carney- en Sentinel-kernraketten: WSJ toont in onderstaande video verschillende militaire innovaties en techneken van over de hele wereld.

Hoofdstukken:

 0:00 Triton-droneboot

 7:18 M10 Booker-tank 

 15:40 Sentinel-kernraketten

 21:59 De USS Carney

 27:53 155 mm granaten

 34:49 GLSDB-raketsysteem

 41:42 Ruslands TOS-1A thermobarisch wapen

 48:03 Valkyrie XQ-58A AI-drone

 56:28 Mi-24 helikopters

 1:02:55 Russische kerntorpedo 

 1:09:03 Spice-bommen

FOK! Wat een weer: een snufje zon, opnieuw veel regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Onze vaste weerman is een paar daagjes er op uit, dus neem ik de honneurs waar.

Een zeer natte meteorologische lente komt deze week tot een einde. Op zaterdag 1 juni begint voor weermensen namelijk de zomer, maar het weer lijkt voorlopig allesbehalve zomers.

Vanmorgen kijkt  de zon af en toe om het hoekje. Vooral in het noorden en westen is er kans op een bui. De wind uit het zuidwesten is matig.

Vanmiddag schijnt de zon in het begin nog af en toe maar de zonneschijn zal snel plaats maken voor een enkele bui. Later in de middag raakt het van het westen uit bewolkt en gaat het in het zuidwesten regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind uit het zuidwesten is matig, aan zee waait het vrij krachtig en in het westelijk kustgebied later mogelijk krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond is er veel bewolking en trekt een gebied met regen van zuidwest naar noordoost. De wind uit het zuidwesten is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Tot het weekeinde wisselvallig met dagelijks buien en maximumtemperaturen rond 18°C. In het weekeinde afnemende buienkans, geleidelijk meer zon en iets warmer.

Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

 De slakken zoeken het hogerop door alle regen (@Jippie)
De tuin raakt verzadigd van alle regen, zelfs de slakken zoeken het hogerop (@Jippie)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Hoeveel zegt een DNA-test over je afkomst?

Je hebt het je vast weleens afgevraagd. Waar komt mijn familie vandaan? Misschien duik je dan in je stamboom of je familieregister om te achterhalen waar je familie precies vandaan komt. Maar helaas is dit niet voor iedereen mogelijk.

Nazaten van tot slaafgemaakten komen namelijk niet verder dan de plantages waar hun voorouders vandaan kwamen. Je zou kunnen denken dat ze een DNA-test kunnen doen via Ancestry, MyHeritage en 23andMe bijvoorbeeld. Maar helaas is dat niet zo simpel als dat het lijkt. Arwin Ralf, geneticus van het Erasmus MC, vertelt waarom dat lastig is en hoe hij dat wél mogelijk wil maken

Met dank aan Universiteit van Nederland

EU wil in gesprek met Israël over naleven mensenrechten en uitspraak ICJ

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn maandag unaniem overeengekomen een Associatieraad te organiseren om met Israël in gesprek te gaan over de voorwaarden van de handelsovereenkomst tussen de EU en Israël, ook wel bekend als de Associatieovereenkomst. Deze overeenkomst legt Israël de verplichting op om mensenrechten te respecteren. 

Ook wil de EU de bijeenkomst gebruiken om de regering van Netanyahu te confronteren met het niet naleven van de uitspraak door het Internationale Gerechtshof (ICJ), dat Israël beval zijn voorgenomen militaire offensief in de stad Rafah stop te zetten.

Deze beslissing komt drie maanden nadat de Spaanse premier Pedro Sánchez en de toenmalige premier Leo Varadkar voor het eerst een pleidooi hielden voor een dringende herziening van de associatieovereenkomst tussen de EU en Israël, waarbij ze hun zorgen uitspraken over de militaire acties van Israël in Gaza waarbij mogelijk schendingen van de mensenrechten plaats zouden vinden. 

Artikel 2 van die overeenkomst, gesloten in 2000, bepaalt dat de overeenkomst "gebaseerd is op respect voor de mensenrechten en democratische principes."

Europa is de belangrijkste handelspartner van Israël, goed voor iets minder dan een derde van alle handel, wat betekent dat de overeenkomst wordt gezien als een krachtig instrument voor de EU om druk uit te oefenen op het oorlogskabinet van Netanyahu om te stoppen met het offensief in de door oorlog verscheurde Gazastrook.

Vapen blijkt schadelijker dan gedacht, moet er een verbod op komen?

Uit nieuw onderzoek naar de gevolgen van vapen blijkt dat het 'roken' van elektrische sigaretten gevaarlijker is dan eerst werd gedacht. De onderzoekers stellen dat de blootstelling aan giftige metalen verder gaat dan alleen de longen. Zelfs de hersenen worden door het vapen blootgesteld aan onder andere lood en uranium. Moet vapen worden verboden?

Hinder van rook? ( Foto: prostoolah on Freepik)
Verbod op vapen? ( Foto: prostoolah on Freepik)

OM eist taakstraf voor betasten van vrouwelijke militairen op KMA

Een 39-jarige militair hoorde maandaag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem een taakstraf van160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken tegen zich eisen. De militair zou als instructeur op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in 2022 drie vrouwen hebben betast.

De vrouwen deden pas later aangifte, maar dat is volgens de officier van justitie begrijpelijk, omdat de stap om aangifte te doen tegen een meerdere moeilijk is: "Het is nou eenmaal een kleine wereld. Echter, de groep van aangeefster werd ook door de vorige lichting militairen gewaarschuwd voor deze verdachte, ze wilde niet dat ook de volgende lichting geconfronteerd zou worden met het gedrag van verdachte. Daarom heeft ze uiteindelijk wel aangifte gedaan." Een tweede slachtoffer vertelde bij de rechter-commissaris dat ze bang was voor de gevolgen voor haar militaire loopbaan als ze aangifte zou doen.

Uit het dossier rijst het beeld op van een KMA instructeur die op feesten behoorlijk veel alcohol nuttigt en dan vervelend kan worden. "Spijtig genoeg ten koste van andere collega militairen, niet zelden militairen waarvan hij de instructeur of beoordelaar is. Juist in deze hoedanigheid zou verdachte beter moeten weten, hij dient van onbesproken gedrag te zijn, tegen alle andere militairen maar helemaal tegen ondergeschikten. Dat verdachte in beeld is gekomen voor kortgezegd grensoverschrijdend gedrag en in dit geval zelfs strafbare feiten heeft hij echt aan zichzelf te danken en het is geen complot tegen hem, zoals hij zelf wellicht denkt. De verweten gedragingen zijn verdachte zeer kwalijk te nemen."

De militair stond ook nog terecht voor militaire aanranding. Dit feit uit het Militair Wetboek van Strafecht is een lichtere variant van mishandeling, waarbij sprake is van fysieke aantasting gepleegd door een militair jegens een andere militair. De verdachte zou met een automatisch geweer een losse flodder hebben afgevuurd vlak bij het oor van de aangever, die op dat moment geen gehoorbescherming droeg.

Voor alle vier feiten vond de officier van justitie een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar passend.

NAVO voor gebruik van Westerse wapens tegen Rusland

De NAVO heeft haar lidstaten opgeroepen Oekraïne toe te staan westerse wapens te gebruiken tegen militaire doelen in Rusland. De Parlementaire Vergadering van de NAVO (PA) heeft tijdens een voorjaarsbijeenkomst in de Bulgaarse hoofdstad Sofia een overeenkomstige verklaring aangenomen. De tijd is gekomen om enkele beperkingen op het gebruik van de geleverde wapens op te heffen, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Stoltenberg deed een beroep op alle bondgenoten om te overwegen de door hen geleverde wapens in te zetten tegen doelen in Rusland, daarbij verwijzend naar de moeilijke gevechten in de regio Charkov aan de Russische grens. “De frontlinie en de grens lopen min of meer gelijk, en de handen van de Oekraïners zijn gebonden als ze geen militaire doelen op Russisch grondgebied kunnen aanvallen”, betoogde Stoltenberg.

Random Pics van de Dag #1288

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1311
©FOK.nl e.a.