FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 juli 2021

Feyenoord haalt Jahanbakhsh als opvolger van Berghuis

Feyenoord heeft zich versterkt met Alireza Jahanbakhsh. De 44-voudig international van Iran komt over van Brighton & Hove Albion.

Jahanbakhsh tekende voor drie jaar bij de Rotterdammers, met de optie voor nog een jaar. Hij werd gepresenteerd als de nieuwe nummer negen, een rugnummer dat nu nog toebehoort aan Nicolai Jørgensen, zijn rol lijkt echter uitgespeeld en hij mag vertrekken.

Jahanbakhsh speelde eerder bij AZ al onder de trainer van Feyenoord Arne Slot. Drie jaar geleden maakte hij als topscorer van Nederland voor negentien miljoen euro de overstap van AZ naar Brighton & Hove Albion. Bij de club kwam hij de laatste twee seizoenen echter weinig aan spelen toe.

Foutje bedankt: graffiti tegen Rashford was toch niet racistisch

Sja, daar sta je dan met je vuist in de lucht 'Black Lives Matter' te schreeuwen nadat een muurschildering van de Engelse voetballer Marcus Rashford met grafiti besmeurd was na de verloren EK-finale tussen Engeland en Italië. Rashford was één van de voetballers die een beslissende penalty miste.

Volgens de politie in Manchester ging het helemaal niet om racistische uitingen, maar om kritische teksten richting de voetballer, die toevallig zwart is. Volgens dagblad The Mirror zou er 'shite bastard' gestaan hebben, met een piemel erbij. Volgens Reddit staat er 'shite in a bucket. bastard'. Daarnaast stond er 'fuck Sancho'. Ook Jadon Sancho miste een penalty in diezelfde wedstrijd. En is ook zwart.

Snel na het ontdekken van de graffiti werden de verfklonten afgeplakt en werd er geroepen dat het om racisme ging. Direct verzamelden zich honderden mensen die spontaan op één knie gingen zitten en het 'Black Power'-symbool (een vuist in de lucht) lieten zien. Daarnaast werden er BLM-vlaggen gedragen en zongen de aanwezigen uit volle borst 'Black Lives Matter'.

De Britse politiek commentator Calvin Robinson had een scherp antwoord: "Dit is nou het gevolg van alles vanuit het oogpunt van ras te bekijken, je ziet dan opeens overal racisme. Ik ben benieuwd of de media nog excuses gaat maken voor hun beschuldigingen van de afgelopen dagen."

Robinson is er namelijk van overtuigd dat de media schuldig is aan het uitlokken van raciale spanningen omtrent de graffiti. "Het waren gewoon wat scheldwoorden. Het was kwajongenswerk, maar zeker géén racisme. De media stookt het vuurtje verder op. Geef ons alleen de feiten en stop met dingen verdraaien."

Golfer Oosthuizen leidt na derde dag op The Open

Louis Oosthuizen gaat ook na de derde dag van het The Open aan de leiding. De Zuid-Afrikaan ging zaterdag op de baan van Royal St. George's in het Engelse graafschap Kent rond in 69 slagen. Hij heeft een totale score van -12.

De 38-jarige Oosthuizen noteerde drie birdies en twee bogeys en kwam uit op één slag onder par. Hij heeft één slag voorsprong op de Amerikaan Collin Morikawa, die de derde ronde eindigde op twee onder par. De Amerikaan Jordan Spieth bezet momenteel de derde plek (-9). Scottie Scheffler (VS) en Corey Conners (Can) staan op -8.

Oosthuizen kan het The Open voor de tweede keer op zijn naam schrijven, nadat hij het majortoernooi in 2010 voor de eerste keer won. Vorig jaar ging het toernooi niet door vanwege de coronapandemie. Joost Luiten deed deze editie ook weer mee aan het prestigieuze toernooi, maar de Nederlander haalde haalde de cut niet. 

The Open is de vierde en laatste major van het jaar. Hideki Matsuyama won de Masters, Phil Mickelson het PGA Championship en Jon Rahm schreef vorige maand de US Open op zijn naam.

17 juli 2014, Nederland was in shock..

Vandaag, 7 jaar geleden op 17 juli 2014 vertrok vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Schiphol met eindbestemming Kuala Lumpur. Rond 15.40 uur Oekraïnse tijd, drie uur na vertrek, wordt MH17 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven. 

Onder de inzittenden waren 193 inwoners van Nederland, 43 inwoners van Maleisië (15 bemanning), 23 inwoners van Australië, 12 inwoners van Indonesië, 10 inwoners van het Verenigd Koninkrijk, 4 inwoners van België, 4 inwoners van Duitsland, 3 inwoners van de Filippijnen, 1 inwoner van Canada en 1 inwoner van Nieuw-Zeeland.

Wegens het hoge aantal Nederlandse slachtoffers kreeg Nederland de leiding van het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne doen internationaal opsporingsonderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van het vliegtuig met vluchtnummer MH17 en naar de verdachten. Dat is uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Uit het onderzoek bleek dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte uit de lucht werd geschoten door een raket van het type BUK.

Het onderzoek heeft ertoe geleid dat het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) op 19 juni 2019 heeft besloten de verdachten strafrechtelijk te vervolgen.

De eerste zitting van de strafzaak MH17 heeft op 9 maart 2020 plaatsgevonden. Er is nog geen zicht op hoe lang de rechtszaak zal gaan duren. 

Kaarsjes branden ( Pixabay)
Kaarsjes branden ( Pixabay)

Oostenrijk verbiedt Moslim Broederschap

Oostenrijk zet een nieuwe standaard in de strijd tegen het islamitisch extremisme. Deze week besloot de regering van Bondskanselier Sebastian Kurz om de Moslim Broederschap te verbieden. Zij zetten hiermee een stevig voorbeeld voor de rest van Europa.

Veroordeelde terroristen zijn nu verplicht om na hun vrijlating een enkelband te dragen, zodat op elk moment van de dag bekend is waar zij zijn. Daarnaast moet elke imam die in Oostenrijk wil preken zich registreren bij de autoriteiten.

Deze maatregelen zaten al lang in de pijplijn, maar zijn in een stroomversnelling gekomen na de terroristische aanslag in Wenen in november 2020. Een moslim vermoordde toen vier mensen en verwondde 22 anderen. De dader werd uiteindelijk door de poliie doodgeschoten.

De Moslim Broederschap heeft een lange geschiedenis in Oostenrijk. De twijfelachtige islamitische organisatie opende in de jaren zestig zijn deuren in de stad Graz en werd voornamelijk gebruikt als financieel centrum.

Nadat deze financiële handel en wandel in verband werd gebracht met de aanslagen van 9/11 in New York werden zeventig mensen opgepakt op verdenking van het steunen van terrorisme. Tevens is de huidige leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ooit begonnen als lid van de Moslim Broederschap.

De Moslim Broederschap is overigens niet de enige organisatie die in Oostenrijk verboden is na het ingaan van de nieuwe wet. Ook de Koerdische Arbeiders Vereniging PKK, de Turkse Grijze Wolven, Islamitische Staat en andere organisaties zijn verboden.

Kurz beloofde na de aanslag van november dat zijn regering harder op zou treden tegen de 'politieke islam', groeperingen die niet zozeer aanslagen plegen, maar een radicaliserend effect hebben op moslims via financiële hulp of ideologische voordrachten.

F1: Verstappen wint sprintkwalificatie op Silverstone

Max Verstappen heeft de eerste sprintkwalificatie in de Formule 1 op zijn naam geschreven. De Nederlander was in Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone iets sneller dan Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Door dit resultaat loopt Verstappen in het kampioenschap een punt uit op Hamilton én start hij morgen bij de race vanaf poleposition.

Hamilton startte de 'race' als eerste, maar Verstappen was beter weg en greep meteen de eerste plek. Hamilton probeerde in de eerste ronde op verschillende plekken de Nederlander te passeren, maar de Red Bull-coureur gaf geen krimp en hield de Mercedes achter zich. Daarachter sloten Bottas en Charles Leclerc aan. Fernando Alonso had op zijn zachte banden een uitstekende start en won vanaf plek elf zes plaatsen.

Vooraan gebeurde weinig meer, maar daarachter was er volop actie. Alonso slalomde over de rechte stukken om in eerste instantie Lando Norris achter zich te houden. Dit lukte een aantal rondjes, maar de Brit kon uiteindelijk wel toeslaan. Sergio Perez reed daar weer achter, maar de Mexicaan spinde van de baan af en viel terug tot in het achterveld. Hij werd uiteindelijk door Red Bull binnengehaald en was de enige uitvaller.

In het verloop van de race wist alleen Daniel Ricciardo Alonso nog te passeren, want de Spanjaard kon de aanvallen van Sebastian Vettel pareren. George Russell eindigde op plek negen, al loopt er tegen de Brit nog een onderzoek omdat hij in de eerste ronde Carlos Sainz van de baan tikte. De Spanjaard begon aan een inhaalrace die hem achter Esteban Ocon op plek elf bracht.

In de slotfase kreeg Verstappen te horen dat hij van de kerbstones moest blijven, waarna Hamilton nog naderde, maar dat was geen probleem om na zeventien ronden als eerste afgevlagd te worden. Het leverde hem drie punten op, twee punten voor Hamilton en het laatste punt ging naar Bottas.

Van Aert wint tijdrit op voorlaatste dag Tour de France

De individuele tijdrit op de voorlaatste dag in de Tour de France is gewonnen door Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma won met een 21 seconden op Kasper Asgreen. Jonas Vingegaard werd derde in de tijdrit en verstevigde zo zijn tweede plaats in het algemeen klassement. Geletruidrager Tadej Pogacar werd achtste in de tijdrit op een kleine minuut en mag zich zondag op gaan maken voor zijn tweede Tour de France.

De twintigste etappe in de Tour de France vorig jaar was vorig jaar een prachtige duel tussen de Slovenen Tadej Pogacar en Primoz Roglic, waarin de eerste zijn eerste Tour de France wist te pakken, maar dit jaar was er weinig spanning met de grote voorsprong van Pogacar.

De Zwitser Stefan Bissegger zorgde voor de eerste richttijd in deze tijdrit over iets meer dan dertig kilometer over een vlak parcours. Hij klokte een tijd van 36 minuten en 37 seconden en die tijd bleef een tijdje staan tot dat Kasper Asgreen zijn tijd verbeterde. De Deense kampioen in dit onderdeel was 23 seconden sneller dan Bissegger. Stefan Küng een andere specialist op dit onderdeel kwam niet aan de tijd van Asgreen en daarna was het wachten op de grote favoriet van de dag Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma had zijn zinnen gezet op deze tijdrit en hij maakte dat ook volledig waar. Bij het eerste tussenpunt klokte hij de snelste tussentijd en hij bleef gedurende de tijdrit alleen maar verder uitlopen en zou uiteindelijk met meer dan twintig seconden de tijdrit winnen.

In het algemeen klassement waren de verschillen al behoorlijk groot tussen de klassementsrijders en werden er geen grote verschuivingen verwacht en de top tien zou hetzelfde blijven. Jonas Vingegaard was de beste van de klassementsrijders. Hij klokte een derde tijd en verstevigde daarmee zijn tweede plaats. Wilco Kelderman kon nog een plaatsje opschuiven in het klassement, maar daarvoor kwam de Nederlander tien seconden te kort op Ben O'Connor, waardoor hij op plaats vijf blijft staan.

Help jij in Limburg mee? Meld je aan bij het Rode Kruis

Vanuit het hele land zijn er al mensen uit zichzelf naar Limburg gekomen om een handje te helpen. Zij helpen daar bijvoorbeeld bij het vullen en leggen van zandzakken of door met de tractor met wagen mens en dier uit overstroomde gebieden te halen. Bewoners en de veiligheidsregio zijn enorm blij met deze hulp.

De Veiligheidsregio Limburg Noord heeft het Rode Kruis gevraagd het spontane aanbod van vrijwilligers te gaan coördineren. Dit om de hulp zo goed mogelijk in te kunnen zetten. Vrijwilligers worden gevraagd om de hulp die zij kunnen en willen bieden aan te melden via ready2help

Verschoor pakt eerste Formule 2-zege op Silverstone

Op het circuit van Silverstone zijn zaterdag de eerste twee van drie Formule 2-races van het weekeinde verreden. Dat leverde Nederlands succes op, een allereerste zege voor Richard Verschoor.

Race één
De poleposition was voor ART-coureur Christian Lundgaard, met Hitech-rijder Jüri Vips naast zich en Roy Nissany en Robert Shwartzman op de tweede rij. Richard Verschoor vertrok vanaf een prima achtste positie, Bent Viscaal had de zeventiende plek op de startgrid.

Shwartzman pakte met een dijk van een start de leiding, Vips en Lundgaard volgden. Nissany reed op de achterband van Lundgaard en kon inpakken, Zhou Guanyu kreeg een tik en spinde, ook zijn race was klaar. De safety car betrad de baan zodat een en ander opgeruimd kon worden, met Shwartzman op kop konden we door.

Een spin van Alessio Deledda zorgde ervoor dat de safety car rap weer naar buiten kwam, met vijftien ronden te gaan kon er dan echt geracet worden. Guilherme Samaia was de volgende die stil kwam te staan en voor een safety car zorgde, waarbij onder meer Verschoor - teruggevallen naar plek elf - een niet-verplichte pitstop kwam maken.

Na de herstart veranderde voorin niks meer: Shwartzman reed keurig naar de overwinning, Vips en Lundgaard vergezelden hem op het podium. Verschoor reed na zijn stop weer wat naar voren en finishte uiteindelijk als tiende, goed voor poleposition in de middagrace.

Race twee
De top-10 van race één werd omgedraaid voor de startopstelling en dus stond Verschoor op poleposition, naast Marcus Armstrong en voor Dan Ticktum en Liam Lawson. Verschoor hield zijn eerste plek vast bij de start, Armstrong sloot aan, voor Ticktum en Lawson, die aan werd gevallen door Oscar Piastri.

In het achterveld ging het ondertussen flink fout: Ralph Boschung spinde na een uitstapje door het gras, Deledda kon hem onmogelijk nog ontwijken, maar gelukkig kwamen beiden er wel wandelend af. Verschoor behield de leiding bij de herstart, met nog vijftien ronden tot het einde.

In het middenveld raakten Jeran Dahuvala en Viscaal met elkaar in de clinch, waardoor ze beiden een fatsoenlijk resultaat gedag konden zeggen - Viscaal kwam zelfs vast te staan, zijn race was klaar en de safety car kwam weer in actie.

Met wederom Verschoor voorop begon de tweede helft van de race, waarin de verschillen klein waren, maar er eigenlijk weinig gebeurde. Verschoor pakte de overwinning, zijn eerste zege in de Formule 2, voor Armstrong en Ticktum. Kampioenschapsleider Piastri werd vierde, titelconcurrenten Shwartzman en Zhou slechts vijftiende en elfde.

NPO Radio 2 draait 777 liedjes voor Limburg

Limburg is door de overheid uitgeroepen tot rampgebied. De dj's van Radio 2 willen de Limburgers een hart onder de riem steken en daarom draaien zij vandaag vanaf 16.00 uur 777 liedjes voor Limburg.

Luisteraars kunnen verzoeknummers aanvragen. Het aantal liedjes verwijst naar Giro 777, het inzamelingsnummer van het Nationale rampenfonds dat vrijdag is opengesteld. Zaterdagmiddag was er al 2 miljoen euro binnengekomen op Giro 777. Het ingezamelde geld is bedoeld voor gebieden in Limburg die getroffen zijn door overstromingen.

Radio 2 in actie voor Limburg
Radio 2 in actie voor Limburg

Veertig procent Amerikaanse COVID-doden waren diabeet

De Amerikaanse Diabetes Vereniging (ADA) heeft na een studie geconcludeerd dat veertig procent van alle Amerikaanse COVID-doden diabeet waren. Van de ruim 600.000 doden in de VS waren dus 245.000 diabetespatiënt.

"Dit is een enorm ontnuchterende conclusie", aldus Robbert Gabbay, hoofd wetenschap van de ADA. "Wetende dat zoveel van de doden tijdens deze pandemie uit slechts tien procent van de bevolking komt."

Gabbay wil één ding kwijt: "Als je diabetes hebt, laat je vaccineren. Aangezien het risico om in het ziekenhuis te belanden met COVID twaalf maal hoger is in vergelijking met een gezond persoon, laat je alsjeblieft vaccineren."

Tijdens de pandemie is het aantal diabetespatiënten onder kinderen bijna verdubbeld, zo meldt ADA.

COVID-19: 11.134 positief getesten en 0 doden, totaal 1.788.435 en 17.775

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 11.134 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.788.435 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 50 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 207 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 5 patiënten opgenomen, er liggen nu 77 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 0 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.772 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Willem zet vraagtekens bij overstroming van het 'hoogste deel van Nederland'

Willem Wauwel en zijn maatje Jeroen Jok fabuleren er weer lustig op los in hun laatste 'persconferentie'. 

Oordeel zelf, Willem trapt af met vraagtekens te plaatsen over de overstromingen in Limburg want het is het hoogstgelegen deel van Nederland.

Meer hoef ik eigenlijk ook niet te zeggen want beide heren verzinnen, intimideren en verdraaien alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Helaas moet ik concluderen dat dit voor de club Viruswaarheid inderdaad zo is.

Update 14.25 uur: Aangezien Viruswaarheid het stukje over Limburg uit hun persconferentie heeft geknipt. Hierbij een tweet met het ontbrekende deel van de persconferentie. Rond 0.49 doet Willem de uitspraak over Limburg.

Eerdere berichtgeving(door Viruswaarheid gecensureerde persconferentie):

Het nutteloze feitje van de dag: Een bekende vertaler

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Boudewijn de Groot kennen we allemaal van zijn liedjes, maar wist je dat hij ook vertaler was? Onder het pseudoniem Frank de Groot vertaalde hij vanaf 1984 diverse Engelstalige thrillers en detectives, waaronder boeken van Stephen King en Scott Turow. De naam van zijn pseudoniem is niet helemaal raar gekozen wat bij zijn geboorte kreeg hij de naam Frank Boudewijn de Groot mee.

Het nutteloze feitje van de dag: Een bekende vertaler: Frank Boudewijn de Groot (WikiCommons/Marjolijn Hoogervorst)
Het nutteloze feitje van de dag: Een bekende vertaler: Frank Boudewijn de Groot (WikiCommons/Marjolijn Hoogervorst)

Kinderartsen willen rookverbod in auto als er kinderen op de achterbank zitten

Ze zijn er nog steeds: rokende volwassenen die voor in de auto zitten terwijl er kinderen op de achterbank zitten; met een beetje geluk herkenbaar door het raampje dat openstaat om enige 'frisse' lucht in de auto te laten. Dat laatste is verre van effectief, stelt kinderarts Jasper Been. Roken in de auto is hem een doorn in het oog. Hij pleit ervoor dat Nederland nu eindelijk eens tot een verbod komt. Meer hierover bij de Stentor.

Kinderarts Been heeft gisteren een wetenschappelijk rapport gepresenteerd, waarin hij pleit voor nieuwe wetgeving. Een rookverbod voor auto’s met kinderen aan boord heeft in het buitenland tot ruim dertig procent minder blootstelling aan tabaksrook in de auto geleid. Volgens Been is er veel steun voor. Negen op de tien Nederlanders, maar ook acht op de tien rokers vindt dat deze regel ingevoerd moet worden,  zo blijkt uit onderzoek van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Mannen veroordeeld voor seks/ontucht met meisje (15) dat zei dat ze 19 was

De rechtbank Noord Nederland, locatie Leeuwarden, veroordeelt twee mannen wegens seksuele uitbuiting van een vijftienjarig meisje (mensenhandel) en zeven mannen wegens het plegen van ontucht met dit meisje.

Het meisje had zichzelf op een website aangeboden voor betaalde seks. Zij deed zich hierbij voor als 19-jarige. Met haar eerste klant, een destijds 20-jarige Leeuwarder, ontstond een vriendschappelijk band. Ze had nog tweemaal seks (onbetaald) seks met hem en vroeg hem om haar te vervoeren naar andere seksafspraken. De man stemde hiermee in. Hij bracht haar naar drie seksafspraken en kreeg hiervoor telkens de helft van haar verdiensten. Hij maakte tevens een nieuwe seksadvertentie voor haar en onderhield contact met potentiële klanten. In dat kader ontving en verspreidde hij diverse foto’s en filmpjes van het meisje, die als kinderporno zijn aan te merken. Tevens vervaardigde verdachte zelf - op verzoek van het meisje - een filmpje waarop zij hem pijpte.

Destijds 20-jarige man
De rechtbank veroordeelt deze man wegens mensenhandel, ontucht en het bezitten, vervaardigen en verspreiden van kinderpornografisch materiaal tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De rechtbank houdt hierbij sterk rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man en acht het gelet op zijn jonge leeftijd en het belang van behandeling.

21-jarige vriend
De rechtbank veroordeelt een 21-jarige vriend van voornoemde man tot een gevangenisstraf voor de duur van 79 dagen, gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. Deze vriend bracht het meisje eenmaal naar een klantafspraak en ontving hiervoor de helft van haar verdiensten.

Klanten
Ten aanzien van de (andere) mannen die seks met het meisje hadden, maakt de rechtbank onderscheid tussen de zes mannen die als klant een seksafspraak met haar hadden en een man die in de privésfeer seks met haar had.

In de zaken van vijf van de zes klanten van het meisje acht de rechtbank bewezen dat de verdachte eenmaal seks met het meisje had. De officier van justitie heeft tegen hen gevangenisstraffen geëist, in duur variërend van vijftien tot tien maanden, waarvan telkens een enkele maanden voorwaardelijk.

De rechtbank legt ten aanzien van vier klanten die eenmalig seks met het meisje hadden en niet wisten dat zij minderjarig was, telkens een werkstraf voor de duur van 200 uren op, gecombineerd met een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 179 dagen voorwaardelijk. De rechtbank weegt ten aanzien van alle zes klanten onder meer mee dat zij niet bewust op zoek waren naar een minderjarige (zij reageerden immers op de seksadvertentie van een meerderjarige) en dat in de media ten onrechte werd aangehaald dat sprake zou zijn geweest van verkrachting. Het verwijt dat de rechtbank de mannen maakt is dat zij geen of onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de leeftijd van het meisje. De manier van strafafdoening is toegestaan door de Hoge Raad en in lijn met de rechtspraak onder meer het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Ten aanzien van de klant die tevens foto’s van kinderpornografische aard van het meisje had en die de seks met haar heimelijk heeft opgenomen, legt de rechtbank de maximale taakstraf (240 uur) en een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 179 dagen voorwaardelijk op.

Zesde klant
De zesde klant had driemaal seks met het meisje en kreeg een vriendschappelijke band met haar. Hij ontving tevens naaktfoto’s en -filmpjes van haar. Toen het meisje hem vertelde dat zij minderjarig was, werd verdachte boos. Hij wilde het voor de seksafspraken betaalde geld terug en dreigde de politie en haar ouders op de hoogte te stellen als zij hem niet zal betalen.

De rechtbank veroordeelt de man wegens ontucht, bezit van kinderpornografisch materiaal en afdreiging tot een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk. De rechtbank houdt hierbij sterk rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man en acht het gelet op zijn forse problematiek van belang dat hij behandeld wordt.

Iemand die zij beschouwde als stiefbroer
Gaandeweg het politieonderzoek kwam naar voren dat het slachtoffer op haar veertiende was ontmaagd door iemand die zij beschouwde als haar stiefbroer. Met hem had zij meerdere malen seks. Deze man kende haar al van jongs af aan en wist dus van haar leeftijd. De rechtbank legt aan hem een gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk op.

Onderzoek nog niet afgerond
Het onderzoek naar de man die ervan wordt verdacht dat hij het meisje via het internet tot prostitutie heeft aangezet, is nog niet afgerond. De rechtbank verwacht deze zaak in oktober inhoudelijk te kunnen behandelen.



COVID-19: Frankrijk en Duitsland scherpen inreisbeleid voor Nederlanders aan

Frankrijk scherpt vanaf middernacht het inreisbeleid voor reizigers uit o.a. Nederland aan. Dat heeft Frankrijk vandaag bekend gemaakt.

Nog niet (volledig) gevaccineerde Nederlanders die Frankrijk binnen willen dienen in het bezit te zijn van een negatieve coronatest die niet ouder is dan 24 uur. Dit mag een PCR- of een antigeentest zijn. Controles kunnen plaatsvinden aan de grens, op stations, vliegvelden en op de autowegen. 

Deze aanscherping gaat ook gelden voor reizigers uit Spanje, Portugal, Cyprus, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Franse regels zijn mensen die het Janssen vaccin hebben gekregen pas volledig gevaccineerd na 28 dagen na de vaccinatie. Voor de andere vaccins geldt 7 dagen na de laatste vaccinatie. 

Duitsland
Gisteren besloot Duitsland Nederland aan te merken als risicogebied. Nederlanders die naar Duitsland willen reizen dienen zich via www.einreiseanmeldung.de aan te melden. De aanmeldingsvestiging dient men bij zich te dragen.


Jongen (17) krijgt taakstraf en voorwaardelijk voor poging tot doodslag op station

De rechtbank Noord-Holland heeft een 17-jarige jongen veroordeeld voor poging tot doodslag nadat hij met een omgebouwd wapen op een slachtoffer heeft geschoten op het perron van station Koog aan de Zaan. Ook in de trein heeft de jongen een schot gelost. Maar omdat niemand dat heeft gezien, kan niet worden vastgesteld in welke richting dat was geweest en wordt hij hiervoor niet veroordeeld.

De jongen heeft jeugddetentie opgelegd gekregen van 197 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook krijgt hij een taakstraf van 100 uur.

Schietincident
Op 16 maart 2021 werd de jongen in de trein aangevallen door het latere slachtoffer. Ze behoorden tot rivaliserende jeugdgroepen die al langer ruzie hadden met elkaar. In de trein raakten zij in gevecht. Dit gebeurde op klaarlichte dag in een trein met onschuldige reizigers, onder wie kleine kinderen. Ze hadden daarbij geen oog voor hun medepassagiers. Al vechtend kwamen ze bijna op een buggy terecht met een klein kind erin, waarna de moeder met het kind vluchtte naar een ander deel van het treinstel. De verdachte trok een wapen en schoot daarmee één keer in de trein. Dat schot is wel gehoord, maar door niemand gezien. Vervolgens heeft hij vanaf het perron nog een keer geschoten in de richting van het slachtoffer toen die de trein weer in wilde vluchten. Hier zijn wel getuigen van.

Na het incident is er forensisch onderzoek geweest. Er werd geen kogelinslag of schade aangetroffen in de trein en het wapen is niet gevonden. Op grond van de aangetroffen hulzen, de bevindingen van deskundigen en het feit dat de verdachte twee keer heeft geschoten, vindt de rechtbank bewezen dat de verdachte met een omgebouwd gas-/alarmpistool bewerkte munitie heeft afgevuurd. De verdachte heeft verklaard dat hij het wapen inclusief munitie een dag voor het incident heeft gekregen.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte bewust de kans heeft aanvaard dat zijn schot op het perron tot de dood van het slachtoffer kon leiden. Het schietincident en de vechtpartij moeten voor de medepassagiers ontzettend beangstigend zijn geweest. Veel mensen hebben de gebeurtenis als zeer schokkend ervaren. Het is algemeen bekend dat dit soort feiten gevoelens van onveiligheid aanwakkeren. De rechtbank neemt dat de verdachte zeer kwalijk.

Nadat de verdachte 17 dagen vastzat in voorarrest, werd hij door de raadkamer van de rechtbank geschorst onder zeer strikte voorwaarden. Zo kreeg hij huisarrest met een enkelband en mocht hij alleen onder begeleiding van een volwassene naar buiten om naar school te gaan. Ook moest hij in therapie en meewerken aan intensieve begeleiding door een coach. De verdachte heeft zich goed aan de voorwaarden gehouden. Ook is de ruzie tussen de twee jeugdgroepen bijgelegd.

De rechtbank vindt het belangrijk dat de verdachte zijn schoolopleiding kan vervolgen en in behandeling kan gaan. Een terugkeer naar de jeugdgevangenis zou dat traject in negatieve zin kunnen doorkruisen. De voorwaardelijke jeugddetentie van 180 dagen moet hem ervan weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Ook moet hij zich gedurende zijn proeftijd houden aan voorwaarden zoals een contactverbod met het slachtoffer en meewerken aan een behandeling en een coach-traject. Daarnaast krijgt hij een taakstraf opgelegd van 100 uur.

Geëvacueerde bewoners Meerssen weer naar huis, elders nieuwe evacuaties

Alle inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) van het geëvacueerde gebied mochten vanochtend vanaf 06.00 uur terugkeren naar hun woning. De situatie is op grond van inspecties en onderzoek veilig bevonden en het acute gevaar van een mogelijke dijkdoorbraak is geweken. Dat betekent echter niet dat er geen overlast meer is in het gebied. Kelders, maar ook andere delen van woningen en straten en weilanden staan in veel gevallen nog onder water. 

De veiligheidsregio waarschuwt bewoners niet op nog onder water staande straten te lopen. Dit omdat er veel putdeksel weg zijn gespoeld. Medewerkers van Politie en Defensie staan klaar om de bewoners te helpen waar nodig.

Nieuwe evacuaties
Stroomafwaarts vinden er nieuwe evacuaties plaats. Delen van de dorpen Haelen en Horn in de gemeente Leudal worden geëvacueerd. Zij moeten voor 13.00 uur het gebied wat grenst aan de overloopgebieden van de Maas verlaten. 

Zandzakken
Gedurende de hele nacht en ochtend hebben bewoners van o.a. de gemeentes Roermond, Venlo en Leudal zandzakken staan vullen om nooddijken aan te leggen en dijken te verstevigen. Dit ondersteund door burgers, militairen van de Nationale Reserve, Politie agenten en medewerkers van waterschappen uit andere delen van het land. In Velden helpen 150 Duitse bewoners uit het 10 kilometer over de grens gelegen Straelen met het vullen. 

Ramptoeristen
Ondanks eerdere oproepen om niet naar het rampgebied te komen zijn er toch veel mensen die ramptoerist zijn. O.a. de gemeente Roermond heeft aangegeven deze mensen op grond van de noodverordeningen te gaan beboeten. 


Tour: Etappe 20 - De 'beslissende tijdrit'

De voorlaatste dag van de Tour de France, een tijdrit over een goede dertig kilometer, er kan nog van alles gebeuren! Het lijkt echter wel ietwat onwaarschijnlijk dat geletruidrager Tadej Pogacar 5:45 minuten in gaat leveren op revelatie Jonas Vingegaard, dus in principe is het wel beslist.

Pogacar gaat zonder zes valpartijen en minstens negen lekke banden gewoon de Tour winnen, Vingegaard moet zes seconden verdedigen op Richard Carapaz om tweede te worden. In de enige andere tijdrit van deze Tour, de ongeveer net zo lange vijfde etappe, won de Deen een hele dikke minuut op Carapaz, dat belooft wat.

Carapaz heeft dan weer weinig te vrezen, Ben O'Connor staat vierde op 2:27 van de INEOS-rijder. De Australiër heeft wél wat te vrezen: Wilco Kelderman staat slechts 32 seconden achter hem. In de eerste tijdrit won de Nederlander slechts een handvol seconden, maar het is verre van ondenkbaar dat hij O'Connor pakt en vierde wordt - dreiging van achteren is er niet.

Het 30,8 kilometer lange parcours tussen Libourne en Saint-Émilion is hier weer uitgebreid beschreven door Rellende_Rotscholier, de startlijst vinden we hier. Tim Declercq opent het bal om 13.05 uur, om 13.54 en 15.33 starten de Zwitserse tempobeulen Stefan Bissegger en Stefan Küng. Verder hebben we nog Wout van Aert (16.43) en de top-10 vanaf 17.01 uur, met Pogacar's start tot slot om 17.19 uur.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: onvoorstelbaar, maar toch een nuance

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hoi mensen!

Dit is misschien wel het lastigste weerbericht dat ik ooit gemaakt heb. Ik denk dat iedereen vol vragen en schrik zit met wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Ik heb de hele dag zitten denken van hoe ik dit het beste ga verwoorden. Laat ik mij maar concentreren op het weerbericht, maar ik zit ook op weergebied vol vragen.

Al dagenlang lieten de modellen zien dat er een een heftige situatie op komst zou zijn. En ook de locaties waren al opvallend goed berekend. Er trok een depressie van Frankrijk naar Duitsland om vervolgens af te buigen naar het noorden. Dat is al vrij ongebruikelijk. Maar dit systeem kwam volledig klem te zitten tussen hogedruk met frissere lucht ten westen van ons en de zeer hete lucht in het oosten van Europa. Zodoende kwam het geheel vrijwel tot stilstand. En dat voor maar liefst drie dagen. 

Toch stel ik bij mijzelf wel een aantal vragen. Ik ga niet oordelen of iets beweren, maar een vraag is bijvoorbeeld zijn de autoriteiten in Duitsland en Belgie niet een beetje te laks geweest. Natuurlijk speelt het relief mee, maar het was zo duidelijk dat het heftig ging worden. Persoonlijk heb ik het idee dat er toch minder slachtoffers hadden kunnen vallen. Verder hebben wij in Nederland wel wat meer ervaring met het water en daarom zijn er in ons land denk ik geen doden gevallen.

Ik had een ramp van deze omvang niet verwacht, mede omdat het qua regenhoeveelheden ' relatief' wel meeviel. Tuurlijk, het heeft in korte tijd natuurlijk ontzettend hard geregent, dat staat buiten kijf. Maar de hoogste som die ik ben tegen gekomen was in twee dagen tijd 180 mm. Natuurlijk wel op plaatsen waar dat niet logisch is. Echter, in bijvoorbeeld Lugano valt soms wel 300 mm in 24 uur. De zuid-of noordkant van de Alpen krijgen zeker in het najaar dus soms honderden mm te verwerken. Heel soms hoor je daar wat van, maar eigenlijk is dat vrij normaal.

Natuurlijk zijn de Alpen niet te vergelijken met de Eiffel of Ardennen. Uiteraard zal onderzoek moeten uitwijzen hoe het zover heeft kunnen komen, maar zo'n chaos had ik zeker niet verwacht. In  Belgie was de hoogste som 124 mm. In ons Limburg ongeveer rond de 110 mm. Dit was echter niet de eerste keer dit jaar. Een paar weken geleden was het ook raak daar. Toen viel er ook 100 mm in Heerlen, maar ook dat liep relatief gezien goed af.

Verder was er natuurlijk in Noord-Holland een dag waarin 120 mm viel in een paar uur, maar op wat wateroverlast na, sprak er na een paar dagen niemand meer over. Dus daarom vind ik het heel bijzonder hoe deze ramp heeft kunnen ontstaan. Relief, maar er moet meer zijn. Ik denk dus toch een beetje laksheid van de autoriteiten.

Hier in Haarlem is overigens geen druppel gevallen. Toch zit ik bij mijzelf te denken: had ik hierbij willen zijn? Ik denk het wel ja. De kracht van de natuur is gewoon geweldig. Natuurlijk hoop je niet dat er problemen komen, laat staan een ramp van deze omvang, maar ik het toch wel willen meemaken.

Ik maak me nu wel zorgen. Stel, er valt inderdaad ineens 300 mm. Dat sluit ik zeker niet uit dat dat gaat gebeuren en je ziet nu al de ravage, ik hou mijn hart vast. Je ziet het eigenlijk al aankomen. Het wordt steeds extremer. Neem nou ook die tornado in Tsjechie. Dat was van het kaliber EF4  met ruim zes doden. Ook dit is een verschijnsel dat we weinig zien in Europa, maar ze komen steeds vaker voor en worden ook steeds zwaarder.

Toch wil ik ondanks alle ellende een kleine nuance plaatsen. Nu is het vlakbij huis gebeurd, maar wat als dit in bijvoorbeeld in Bangladesh of Honduras was? Dan hadden we denk ik 1x een nieuwsbericht gezien, en dan waren we daarna weer met zijn allen over tot de orde van de dag gegaan. Het dodental in die landen zou dan stukken hoger hebben gelegen. En dan kun je zo'n land weer helemaal opnieuw opbouwen. In iets mindere mate zou je dat ook voor de VS kunnen benoemen, want er zijn soms perioden dat daar in een week 1000 mm valt. En dan heb ik het nog niet eens over de tornado's of streng winterweer. Nu worden er hier allerlei giro-nummers geopend, de koning gaat op bezoek, etc. En dat terwijl er in Nederland niet één slachtoffer is gevallen. Ik wil het zeker niet bagitaliseren, maar ik heb er wel mijn bedenkingen bij.

In ieder geval, de komende week kunnen de getroffen gebieden even bijkomen. Er wordt even geen regen meer verwacht. Dit weekend is het in ons land vrij zonnig. Misschien dat er in het binnenland nog wat wolkenvelden voorkomen, maar uiteindelijk breekt ook daar de zon door. Het wordt morgen en zondag tussen de 22 en 26 graden ondanks een noord-noordoostelijk briesje die op de Wadden kracht 4 haalt. 

Fijn weekend!

vorige week in Anna Paulowna, toen er nog wel blauwe lucht was te zien (Foto: Pukeko)
Vorige week in Anna Paulowna, toen er nog wel blauwe lucht was te zien (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hamilton pakt poleposition voor eerste F1 Sprint ooit

Lewis Hamilton vertrekt zaterdag van poleposition voor de eerste F1 Sprint ooit, de kwalificatierace die de startopstelling zal bepalen voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Die wordt gewoon zondag verreden op het circuit van Silverstone.

De kwalificatie werd vrijdagavond verreden, met twee dominante coureurs: Hamilton en Max Verstappen. De Nederlandse Red Bull-coureur was in de eerste sessie enkele honderdsten sneller dan zijn Britse titelconcurrent, die op zijn beurt in de tweede sessie een kleine drie tienden sneller was dan de rest.

In de beslissende derde sessie gaf Verstappen iets minder dan twee tienden toe op Hamilton in run één, waarna het in de tweede run spannend werd: de Nederlander zat vlak boven de tijd van de Engelsman, die een snellere ronde vergooide met twee foutjes, maar Verstappen kwam minder dan acht honderdsten tekort.

Hamilton's teamgenoot Valtteri Bottas was best of the rest, met name in de derde sessie. De Fin heeft Ferrari-coureur Charles Leclerc zaterdag naast zich staan bij de start van de F1 Sprint, die om 17.30 uur van start gaat.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Groot-Brittannië

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:26.786 1:26.023 1:26.134 23
2 Max Verstappen Red Bull Racing 1:26.751 1:26.315 1:26.209 16
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:27.487 1:26.764 1:26.328 22
4 Charles Leclerc Ferrari 1:27.051 1:26.919 1:26.828 20
5 Sergio Perez Red Bull Racing 1:27.121 1:27.073 1:26.844 17
6 Lando Norris McLaren 1:27.444 1:27.220 1:26.897 20
7 Daniel Ricciardo McLaren 1:27.323 1:27.125 1:26.899 22
8 George Russell Williams 1:27.671 1:27.080 1:26.971 17
9 Carlos Sainz Ferrari 1:27.337 1:26.848 1:27.007 21
10 Sebastian Vettel Aston Martin 1:27.493 1:27.103 1:27.179 15
11 Fernando Alonso Alpine 1:27.580 1:27.245   12
12 Pierre Gasly AlphaTauri 1:27.600 1:27.273   14
13 Esteban Ocon Alpine 1:27.415 1:27.340   12
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:27.595 1:27.617   15
15 Lance Stroll Aston Martin 1:28.017 1:27.665   12
16 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:28.043     10
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:28.062     9
18 Nicholas Latifi Williams 1:28.254     8
19 Mick Schumacher Haas 1:28.738     10
20 Nikita Mazepin Haas 1:29.051     9
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.