Akkoord lerarensalarissen lijkt er te komen

Het heeft er alle schijn van dat er toch een akkoord komt in het demissionaire kabinet van VVD en PvdA om de lerarensalarissen te verhogen. Mark Rutte heeft hierover gesproken en 'uitgeruild' met zijn beoogde nieuwe coalitiepartners, zo bericht het AD vanmorgen.

Hiermee lijkt een val van het demissionaire kabinet afgewend. De PvdA wilde (nadat hun eigen minister Bussemaker vier jaar oorverdovend stil was geweest over dit onderwerp) na de eendaagse staking van PO in Actie ineens erg graag de lonen van basisschoolleerkrachten verhogen. De VVD voelde daar weinig voor, omdat dit een te groot besluit zou zijn voor een demissionair kabinet.

Hoe veel de salarissen precies verhoogd worden is niet bekend, maar zeker is wel dat dat niet met de twintig procent gebeurt die de beroepsgroep zelf graag ziet om hun salaris gelijk te trekken met hun collega's in het voortgezet onderwijs. In het verkiezingsprogramma mikte de PvdA op 3,25%, en de Volkskrant beweerde gisteren dat de VVD eerder zou denken aan 1%. Het compromis zal daar wel ergens in het midden liggen, dus de juffen en meesters hoeven zich zeker niet rijk te rekenen.

Mark Rutte moet in deze situatie op twee borden schaken, want een kabinetscrisis kon hij uiteraard missen als kiespijn maar een besluit dat jaarlijks bijna een half miljard kost moet ook gedragen worden door zijn nieuwe regeringspartners. D66, CDA en CU stonden niet afwijzend tegenover verhoging, maar zijn er ook andere prioriteiten. Bij geen van drieën stond het bovenaan het verlanglijstje - zelfs bij D66 niet. Bovendien, zo redeneerden de formatiepartners, was dit een probleem dat tussen de VVD en de PvdA moest worden opgelost.

D66 toonde zich als zelfbenoemde onderwijspartij natuurlijk wel bereid om mee te denken, met woorden die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten: "Het is heel belangrijk dat het oude kabinet zijn verantwoordelijkheid nog neemt. En dat we geen politiek bedrijven die niemand snapt. Volgens mij is iedereen zich daarvan bewust. Laten we gewoon op de inhoud kijken wat er moet gebeuren in de komende begroting."