WikiLeaks-bron Manning al in mei vrij

De Amerikaanse ex-militair Chelsea Manning die tot 35 jaar cel is veroordeeld wegens het publiceren van de vertrouwelijke stukken via WikiLeaks, komt al op 17 mei van dit jaar vrij. Dit heeft het Witte Huis dinsdag in Washington laten weten.

De 29-jarige Manning is een van de 275 veroordeelde mensen die van vertrekkende president gratie krijgen of van wie de celstraf verlicht wordt. Manning was eerder als man, Bradley Edward Manning, in dienst gekomen bij de Amerikaanse strijdkrachten. Hij had in 2009 in Irak toegang tot vertrouwelijke informatie. Manning speelde in het jaar erna honderdduizenden boodschappen en berichten van Amerikaanse militaire en diplomatieke instellingen door aan WikiLeaks die deze openbaar maakte.

Dit leidde in mei 2010 tot haar aanhouding en in augustus 2013 tot de veroordeling wegens onder meer spionage en diefstal, maar uiteindelijk niet wegens het helpen van de vijand. Manning was veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf en zou eigenlijk tot 2045 in de cel moeten blijven.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die zich al vier jaar schuilhoudt in de ambassade van Ecuador in Londen, heeft eerder deze maand aangegeven dat hij bereid is zich aan de Amerikaanse autoriteiten over te geven als Manning gratie zou krijgen. Manning is tijdens haar gevangenschap van geslacht veranderd.

President Barack Obama gaf ook gratie aan generaal James Cartwright. Hij was aangeklaagd voor het liegen tegen federale onderzoekers. Cartwright had tegen hen ontkend dat hij de bron was voor een verhaal in The New York Times over de Stuxnet-cyberaanval op het Iraanse nucleaire programma. Cartwright had in oktober toegegeven dat de ontkenning een leugen was. Aanklagers hadden twee jaar gevangenisstraf geëist.

Obama heeft in de laatste dagen van zijn termijn besloten meer dan tweehonderd mensen gratie of strafvermindering te geven. In de acht jaar waarin hij regeerde heeft Obama 1385 straffen verlaagd of kwijtgescholden. Dat is meer dan de twaalf presidenten voor hem bij elkaar.

WikiLeaks-bron Manning al in mei vrij
WikiLeaks-bron Manning al in mei vrij (Foto: ANP)