FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 december 2016

Veto's Rusland en China tegen bestand Aleppo

Rusland en China hebben maandag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto uitgesproken over een resolutie voor een zeven dagen durende gevechtspauze in de Noord-Syrische stad Aleppo. Volgens Rusland zou dit de rebellen de kans geven zich te hergroeperen.

De resolutie was door Egypte, Spanje en Nieuw-Zeeland ingediend. De gevechtspauze moest humanitaire hulpverlening mogelijk maken aan de bevolking.

Het was voor Rusland de zesde en voor China de vijfde keer dat het een veto uitsprak over een resolutie met betrekking tot het conflict in Syrië, dat in 2011 uitbrak. Ook Venezuela stemde tegen. Angola onthield zich, terwijl de overige elf leden van de raad vóór stemden.

Syrische regeringstroepen slaagden er afgelopen week in grote delen in het oosten van Aleppo te heroveren op rebellen.

Veto's Rusland en China tegen bestand Aleppo
Veto's Rusland en China tegen bestand Aleppo (Foto: ANP)

Trump wil oud-rivaal Carson als minister

Ben Carson gaat deel uitmaken van de regeringsploeg van de gekozen Amerikaanse president Donald Trump. De gepensioneerde neurochirurg wordt minister van Huisvesting en Stadsontwikkeling, maakte Trump maandag bekend.

Carson stond tijdens de Republikeinse voorverkiezingen nog tegenover Trump, maar sloot zich later aan bij zijn voormalige rivaal. De voormalige chirurg is de eerste zwarte Amerikaan die is aangetrokken om een ministerspost te vervullen in de aankomende regering.

Trump liet in een verklaring weten alle vertrouwen te hebben in Carson. Opvallend is dat Carson zelf op een eerder punt zou hebben aangegeven zich zorgen te maken over zijn gebrek aan bestuurlijke ervaring binnen de federale overheid.

Carson liet maandag een ander geluid horen. Hij gelooft naar eigen zeggen dat hij een "aanzienlijke bijdrage kan leveren, in het bijzonder door gemeenschappen te versterken die hulp het hardste nodig hebben". Zijn benoeming moet nog wel worden goedgekeurd door de Senaat.

Trump wil oud-rivaal Carson als minister
Trump wil oud-rivaal Carson als minister (Foto: ANP)

'Nederland kan in 2017 meer uitgeven'

Nederland, Duitsland en Luxemburg presteren economisch zo goed, dat ze volgend jaar meer kunnen uitgeven dan in hun begrotingen is voorzien. Daar zijn de eurolanden het over eens, bleek maandag in Brussel nadat de eurogroep over de ontwerpbegrotingen van 2017 had gesproken.

 "Maar het blijft van belang dat er een balans is tussen uitgaven en begrotingsdiscipline", zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) op een persconferentie. "In Nederland geven we al meer uit en tegelijk verminderen we ons begrotingstekort."

De Europese Commissie zei in november dat de eurozone in 2017 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) meer moet investeren. Nederland werd niet bij name genoemd maar is een van de lidstaten met de meeste budgettaire ruimte daarvoor. In een gezamenlijke verklaring van de EU-ministers van maandag worden de drie uitblinkers nu wel genoemd.

Groei
2017 wordt het vijfde jaar van economisch herstel in de eurozone. Alle negentien eurolanden boeken naar verwachting groei. "Meer en meer landen zullen daardoor begrotingsruimte krijgen", aldus Dijsselbloem, die erop wees dat die ruimte er momenteel juist niet is in de landen die investeringen het hardst nodig hebben.

Italië, dat volgens Brussel in 2017 uit de pas dreigt te gaan lopen, zou 'aanzienlijke extra maatregelen' moeten treffen om dat te voorkomen. Maar dat is nu moeilijk te vragen van een land zonder een regering, erkent de eurogroep. Italië gaat gebukt onder een enorme staatsschuld en extra kosten door de vluchtelingencrisis en recente aardbevingen. Ook is de beoogde redding van de bank Monte dei Paschi di Siena een hoofdpijndossier.

'Nederland kan in 2017 meer uitgeven'
'Nederland kan in 2017 meer uitgeven' (Foto: ANP)

Run Britse advocaten op Ierse registratie

Het aantal Britse advocaten dat zich in Ierland laat registreren is dit jaar meer dan tien keer zo hoog als vorig jaar. Met de registratie kunnen de Britse juristen hun werk in de Europese Unie voortzetten als Groot-Brittannië de EU verlaat.

Volgens het Ierse genootschap van juristen zullen eind dit jaar 810 advocaten uit Engeland en Wales in Ierland zijn ingeschreven, vergeleken met zeventig vorig jaar. Dat zijn er bijna twee keer zo veel als het aantal nieuwe registraties uit Ierland zelf.

Volgens EU-regels hoeven advocaten uit Engeland, Wales of Noord-Ierland slechts een eenvoudige procedure te doorlopen om te mogen praktiseren in Ierland, dat een vergelijkbaar juridisch systeem heeft. Voor Schotland zijn de regels ingewikkelder.

De meeste aanvragen komen van vijf grote advocatenkantoren in Londen, die voornamelijk actief zijn op het gebied van handels-, mededingings- en antikartelrecht.

Run Britse advocaten op Ierse registratie
Run Britse advocaten op Ierse registratie (Foto: ANP)

Toename aantal plofkraken in Nederland

Het aantal plofkraken is dit jaar verder toegenomen ondanks de forse investering in preventieve maatregelen. De bende met plofkrakers die vorig jaar met succes uitweek naar Duitsland om kluizen op te blazen, is inmiddels weer in toenemende mate in eigen land actief. "Het geweld neemt toe. De krakers gebruikten eerst gas om pinautomaten op te blazen, nu zetten ze steeds vaker zware explosieven in", aldus woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Tot eind september dit jaar zijn al 75 plof- en ramkraken gepleegd. In 2015 ging het om 56 plof- en 30 ramkraken en in 2014 om 44 plof- en 5 ramkraken. De cijfers over de tweede helft van 2016 maakt de NVB eind januari bekend, maar dat wederom sprake is van een stijging staat nu al vast. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn in de eerste helft van dit jaar ruim tachtig plofkraken gepleegd.

De krakers blijken steeds agressiever te werk te gaan. Tot november 2015 vonden regelmatig trekkraken plaats door een kabel te spannen tussen de auto en de pinautomaat om die open te trekken. In de afgelopen zomermaanden was de thermische lans 'populair', waarbij criminelen pinapparaten open branden. Momenteel worden vooral zware explosieven ingezet.

Camera's
Banken en politie hebben de laatste jaren fors ingezet om de gevaarlijke en kostbare plofkraken uit te bannen. Door een verbeterde beveiliging met camera's en inktpatronen die het geld besmeuren en waardeloos maken na een kraak, lukt het om veel bankroven te verijdelen. "Maar de criminelen die zich schuldig maken aan ram- en plofkraken zijn voortdurend op zoek naar manieren om aan geld te komen en schuwen daarbij geweld niet", aldus Marjolein Ruitenbeek van de nationale politie.

Dat maken ook de kraken van maandag duidelijk. In de nacht van zondag op maandag werd een pinautomaat in een winkel in Kerkdriel (Gelderland) gekraakt. De filiaalhouder die wilde ingrijpen, belandde na klappen in het ziekenhuis. Het is nog onbekend hoeveel de daders hebben buit gemaakt. Door de kraak brak een grote brand uit. Diverse omwonenden moesten hun huizen verlaten.

Maandagochtend vond een mislukte plofkraak plaats op Plein '40-'45 in Amsterdam-West. Drie onbekenden wilden daar een geldautomaat opblazen met explosieven die de explosieven Opruimingsdienst Defensie inmiddels heeft opgeruimd. De daders wisten te ontkomen en zijn nog steeds spoorloos.Tientallen woningen, enkele recht boven de geldautomaat, werden ontruimd.

Toename aantal plofkraken in Nederland
Toename aantal plofkraken in Nederland (Foto: ANP)

Minder gepind voor sinterklaas

Op de laatste dagen voor pakjesavond is dit jaar flink minder gepind. Er werden bij lange na niet zoveel sinterklaasaankopen met een pasje afgerekend als vorig jaar op 4 en 5 december. Volgens de Betaalvereniging Nederland komt dat doordat deze dagen dit keer op zondag en maandag vielen.

Op zondag 4 december telde de organisatie dit jaar zo'n 5,6 miljoen pintransacties. Dat is ruim 56 procent minder dan vorig jaar toen 4 december op vrijdag viel. Op de dag van pakjesavond is maandag tot 17.00 uur dik 6,8 miljoen keer met de pinpas betaald. Dat komt neer op een daling van bijna 41 procent.

Vorige week werd er op diverse dagen nog wel meer gepind dan vorig jaar. Maar de toenames vallen in het niet bij de enorme plussen in de transactieaantallen van webwinkels. Internetbetalingsysteem iDeal telde de afgelopen weken gemiddeld 25 procent meer transacties.

Minder gepind voor sinterklaas
Minder gepind voor sinterklaas (Foto: ANP)

Venezolaanse vrouwen verkopen hun haar

Venezolaanse vrouwen steken in drommen de grens over om in Colombia hun haar te verkopen. Met de opbrengst kopen ze voedsel, luiers en andere levensbenodigdheden, waar door de economische crisis in hun land schreeuwend gebrek aan is.

Op de brug van San Antonio naar de Colombiaanse grensstad La Parada staan tientallen mannetjes, die naar eigen zeggen zo'n tweehonderd vrouwen per dag naar de plekken loodsen waar ze hun haar kunnen laten afknippen. Van het haar worden extensions gemaakt, die in de grote steden worden verkocht.

Celina Gonzales (45) stond een uur in de rij voor ze haar halflange bruine haar kwijt kon. Ze kreeg er 60.000 Colombiaanse peso voor, ruim 18 euro, een gemiddeld maandloon in Venezuela. "Ik heb artritis en heb medicijnen nodig. Dit is niet veel, maar ik kan tenminste pijnstillers kopen."

Sommige vrouwen klaagden dat hun haar slordig werd afgeknipt en hadden spijt. Anderen reisden voor niets naar de grens, zoals Maribel uit Tachira. "Ik ben hier omdat ik niets te eten heb, maar ze vonden mijn haar te dun en te kort."

Venezolaanse vrouwen verkopen hun haar
Venezolaanse vrouwen verkopen hun haar (Foto: ANP)

Eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit in de maak

De kans lijkt groot dat men binnenkort voor het eerst in de geschiedenis een Afrikaans bobsleeteam kan gaan zien. De in de VS geboren oud-atlete Seun Adigun is begonnen met het verzamelen van de financiële middelen om Nigeria, het land van haar roots, te gaan vertegenwoordigen op de bobsleebaan.

Adigun is geboren in de VS, maar kwam als atlete vooral uit voor Nigeria. Op de Olympische Spelen van 2012 deed ze mee aan de 100 meter horden, waar ze de heats niet overleefde. Na de Winterspelen van 2014 besloot Adigun om in de bobslee te stappen als remster, zoals veel atletes. Achter pilote Brittany Reinbolt kwam ze vorig seizoen zelfs al in actie in de World Cup, maar nu wil ze Nigeria naar de bobsleebaan brengen. FOK!sport sprak met Adigun, die als doel heeft om het eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit op de Spelen te krijgen en snel ook: Pyeongchang 2018, over ruim een jaar, is het grote doel.

Op je Facebookpagina staat een foto waarop je in een monobob zit, een éénspersoonsslee die tijdens de Jeugd Olympische Spelen werd gebruikt. Heb je al enige ervaring met het sleeën?

Die pagina was vooral bedoeld om mensen op de hoogte te houden van mijn loopbaan in de atletiek, maar onlangs ben ik ook over het bobsleeën gaan schrijven. De foto is genomen in Whistler in Canada, waar ik mijn eerste lessen als bobsleepilote kreeg. De internationale bobslee- en skeletonbond IBSF heeft dit jaar een aantal trainingskampen georganiseerd met monobobs, zodat nieuwe piloten - zoals ik - hun vaardigheden konden vergroten zonder remmers achterin de slee bont en blauw te krijgen. Als remster heb ik al wel ervaring: vorig seizoen maakte ik deel uit van het Amerikaanse team.

Seun Adigun wil de eerste Afrikaanse bobsleepilote ooit worden (Foto: Obi Grant)
Seun Adigun wil de eerste Afrikaanse bobsleepilote ooit worden (Foto: Obi Grant)

Weet je al wanneer jullie voor het eerst mee gaan doen aan een internationale wedstrijd?

Er is nog geen datum gepland waarop we ons debuut kunnen gaan maken. Het doel is wel dat ik in de komende tijd nog meer lessen en trainingskampen ga volgen als pilote. Vervolgens zou ik dan, als alles goed gaat, samen met mijn remsters in het begin van 2017 voor het eerst een wedstrijd kunnen gaan sleeën. 

Jullie zijn via crowdfunding aan het proberen om 150.000 dollar bij elkaar te krijgen voor de weg naar de Spelen, maar hoeveel van dat geld is nodig om bijvoorbeeld in kleinere competities te kunnen starten?

De Spelen zijn inderdaad ons uiteindelijke doel en daar is dat geld ook voor bedoeld, maar een aanzienlijk deel zullen we al bij elkaar moeten krijgen om überhaupt te kunnen starten - zelfs in kleinere wedstrijden. Bobsleeën is helaas een zeer dure sport, waarbij we wel de volledige steun van Nigeria hebben - het duurt echter een tijd voor alle financiële middelen daar vandaan goed verdeeld zijn. Met uiteraard de noodzakelijke aankoop van een slee (zo'n vijftien- tot honderdduizend dollar), al het overige materiaal, tijd op de ijsbanen, training, verblijf- en transportkosten komen we al op vijftig- tot honderdduizend dollar uit om enigszins competitief te zijn. We zijn wel bezig met wat alternatieven, zoals het huren van een slee voor onze eerste wedstrijden, om wat kosten te besparen.

Waar krijg je je voornaamste ondersteuning wat betreft het leren van de vaardigheden van een bobsleepilote?

De IBSF heeft een mooi programma opgezet om atleten uit 'warme landen' en andere landen zonder bobsleebaan te helpen, omdat die het sturen in eigen huis niet kunnen trainen. Dit 'Emerging Nations'-programma heeft ons van coaches voorzien die als specifieke taak hebben ervoor te zorgen dat wij, nieuwe piloten, veilig en succesvol een bobslee naar beneden kunnen sturen.

Adigun met haar remsters (Foto: Obi Grant)
Adigun met haar remsters (Foto: Obi Grant)

Wat hopen jullie met dit project te bereiken wat betreft wintersport voor Afrikaanse landen of Nigeria in het bijzonder?

Als eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit is ons doel om wintersport daar bekender te maken door ons voor de Winterspelen van 2018 te plaatsen. Dit hele 'project' is inmiddels zo veel groter geworden dan welk individu dan ook en heeft inmiddels de mogelijkheid om miljoenen mensen te bereiken op een positieve manier. Ik heb mensen altijd al willen laten zien dat ze meer kunnen dan ze zelf denken en op deze manier kunnen wij laten zien dat niks onmogelijk is. Wat je nodig hebt is wilskracht en toewijding, gecombineerd met passie kun je dan alles bereiken.

We hopen ook dat de bobsleesport kan profiteren van niet alleen een nieuw vrouwenteam (er heerst een schaarste aan nationaliteiten in het vrouwenbobsleeën, red.) maar ook van een Afrikaans team. Daarnaast hopen we dat Nigeria erkend kan worden als een soort pionier voor wintersporten in Afrika en dat het vrouwen wereldwijd laat zien wat sport ook voor hen kan betekenen. Mijn teamgenoten en ik hopen individueel natuurlijk ook als mens te kunnen groeien en een mooie indruk te kunnen maken. Als aanstormed chiropractor hoop ik bovendien meer bekendheid aan de chiropraxie in Afrika te kunnen geven, vooral in de sportwereld, omdat men daar erg veel baat bij kan hebben.

Adigun hoopt samen met remster Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga furore te gaan maken. Over hun eigen verhaal is op hun crowdfundingpagina nog meer te lezen.

Trump ontvangt klimaatactivist Al Gore

Klimaatactivist Al Gore heeft maandag een "lang en zeer productief" gesprek gehad met Donald Trump. Hij ging in New York langs bij Ivanka Trump, maar bracht de meeste tijd door met haar vader, de aankomend president. "Het was een oprechte speurtocht naar punten van overeenstemming", zei Gore. "Ik vond het een uitermate interessant gesprek, wordt vervolgd."

Gore (68) was onder Bill Clinton vicepresident. In 2000 was hij zelf presidentskandidaat, maar hij verloor toen nipt van George W. Bush. Sindsdien zet hij zich in voor klimaatbescherming. Zijn film 'An inconvenient truth' won twee Oscars. Later kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede, samen met het Intergouvernementele Panel inzake Klimaatverandering.

Trump heeft meermalen zijn twijfels geuit of het klimaat verandert door toedoen van de mens. Tijdens de campagne zei hij dat hij het Klimaatverdrag van Parijs zou opzeggen. Enkele dagen geleden zei hij dat het klimaat misschien toch door mensen wordt beïnvloed.

Trump ontvangt klimaatactivist Al Gore
Trump ontvangt klimaatactivist Al Gore (Foto: ANP)

Burgemeester van Wassenaar stopt ermee

Wassenaar moet op zoek naar een nieuwe burgemeester. Jan Hoekema stopt ermee. Hij blijft nog tot 15 januari in functie, zo maakte de gemeente maandag bekend.

Hoekema en de Wassenaarse gemeenteraad zijn "na ampel beraad tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende basis is voor een voortzetting van een vruchtbare samenwerking", luidt de verklaring. Jan Hoekema is sinds 1 juli 2007 burgemeester van Wassenaar. Hij was de eerste niet-VVD'er die deze functie kreeg.

Eerder was Hoekema onder meer Tweede Kamerlid en vicevoorzitter van D66. Hij heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gevraagd hem per medio januari 2017 eervol ontslag te verlenen.

De gemeente en de burgemeester gaven maandag geen verdere toelichting op de stap. Bert Ooms, fractievoorzitter van Passie voor Wassenaar, vergeleek de ontstane situatie in Wassenaar met een slecht huwelijk: "Je voelt dat het niet goed zit en dat je dus beter uit elkaar kunt gaan", zei hij bij Omroep West. Henri Hendrickx, fractievoorzitter van Hart voor Wassenaar, stelde bij de omroep dat het "misschien goed is dat iemand met hernieuwde energie" aan de slag gaat. "Hij is nu tien jaar burgemeester en ga je nog tien jaar door?"

Burgemeester van Wassenaar stopt ermee
Burgemeester van Wassenaar stopt ermee (Foto: ANP)

Artsen OLVG kunnen mobiel foto's opvragen

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam gaat het voor artsen makkelijker maken om radiologische beelden op te vragen en te bekijken. Dat maakte het ziekenhuis maandag bekend. Het Zweedse bedrijf Sectra heeft een applicatie ontwikkeld voor het OLVG die artsen in staat stelt om op mobiele apparaten de beelden op te vragen.

Volgens het OLVG maakt dit het leven van patiënten en artsen gemakkelijker. Bovendien wordt het "makkelijker om te overleggen en casussen te bespreken met patiënten en mijn collega's", zegt Felix Kreier, kinderarts van het OLVG, in een verklaring. Onno Gabel, hoofd automatisering van het OLVG, vindt het een logische stap en benadrukt dat een extern bedrijf heeft gekeken naar de veiligheid van de applicatie. Uit die audit kwamen geen problemen naar voren.

Sectra levert niet alleen medische toepassingen, maar houdt zich ook bezig met het beveiligen van communicatie. Ze leveren producten aan onder andere ministeries van Defensie.

Het OLVG was maandagavond niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Artsen OLVG kunnen mobiel foto's opvragen
Artsen OLVG kunnen mobiel foto's opvragen (Foto: BuzzT)

Elton John ontkent pensioenplannen

Elton John gaat voorlopig niet met pensioen. Dat benadrukt de zanger in een post op Instagram.

"Geloof niet wat je vandaag in de krant leest", schreef Elton zaterdag bij een oude foto van hemzelf en muziekpartner Bernie Taupin. "Er is niets waar van de geruchten dat ik van plan ben met pensioen te gaan." De Brit reageerde daarmee op een verhaal in de Daily Mail, waarin ingewijden beweerden dat de zanger geen voldoening meer haalt uit zijn werkzaamheden en die dan ook binnenkort zal staken.

Volgens Elton is het tegendeel waar. "Ik kijk er juist naar uit het vijftigjarig jubileum van mijn samenwerking met Bernie Taupin volgend jaar te vieren."

Geruchten dat Elton een punt zou zetten achter zijn muzikale carrière staken de kop op na een interview in de Graham Norton Show eerder dit jaar. Daarin gaf hij aan meer tijd te willen besteden aan de opvoeding van zijn zoons Zachary (5) en Elijah (3). "Ik ga langzaam afbouwen want ik wil mijn jongens zien opgroeien", zei hij toen. "Waarom zou je kinderen nemen als je geen tijd met ze doorbrengt."

Elton John ontkent pensioenplannen
Elton John ontkent pensioenplannen (Foto: BuzzE)

Eurogroep geeft Griekenland meer lucht

Griekenland krijgt binnenkort een beetje meer lucht door een aantal aanpassingen in de bestaande schuldenlast. Dat zijn de eurolanden maandag in Brussel overeengekomen.

Eurogroepvoorzitter minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) benadrukte dat het om al in mei overeengekomen technische ingrepen in het schuldenpakket gaat. Zo wordt de gemiddelde looptijd van leningen van 28 tot 32 jaar verlengd, worden bepaalde rentepercentages vastgezet en voorgenomen renteverhogingen in 2017 geschrapt. Een mogelijk 'echte' schuldverlichting komt pas medio 2018, als het derde Europese steunprogramma van maximaal 86 miljard euro afloopt, aan de orde.

Het pakket maatregelen dat nu zal worden ingevoerd zal 'de schuldhoudbaarheid voor Griekenland duidelijk verbeteren', aldus de topman van het Europese noodfonds ESM, Klaus Regling.

Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), dat momenteel financieel niet meedoet aan het derde steunprogramma maar wel bij de hervormingen is betrokken, pleit voor forse schuldenverlichting voor Griekenland.

Eurogroep geeft Griekenland meer lucht
Eurogroep geeft Griekenland meer lucht (Foto: ANP)

30 jaar cel voor beramen aanslag Capitool

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een sympathisant van terreurorganisatie Islamitische Staat is maandag in de Verenigde Staten veroordeeld tot dertig jaar cel. De man uit Ohio was van plan met explosieven en vuurwapens het Capitool aan te vallen.

De inmiddels 22-jarige Amerikaan werd in januari vorig jaar opgepakt. Dat gebeurde volgens Amerikaanse media nadat hij twee vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie had gekocht.

De man was van plan om naar Washington te reizen om het parlementsgebouw aan te vallen tijdens de jaarlijkse State of the Union-toespraak van president Barack Obama. De Amerikaan bekende in augustus schuld aan meerdere aanklachten.

30 jaar cel voor beramen aanslag Capitool
30 jaar cel voor beramen aanslag Capitool (Foto: ANP)

Inloggegevens gebruikers Dailymotion gelekt

De gegevens van miljoenen gebruikers van videoplatform Dailymotion zijn op straat komen te liggen. Een hacker wist de hand te leggen op 85,2 miljoen e-mailadressen en gebruikersnamen uit de databases van Dailymotion. Bij een vijfde van de e-mailadressen werd ook het bijbehorende wachtwoord gestolen. De schade lijkt vooralsnog mee te vallen: de gegevens die zijn gestolen zijn versleuteld en niet eenvoudig te kraken.

De kraak is ergens rond 20 oktober uitgevoerd door een tot dusver onbekende hacker, meldt ZDNet op basis van LeakedSource, een dienst die datadiefstallen in de gaten houdt. Dailymotion en eigenaar Vivendi hebben nog niet gereageerd.

Dailymotion is sinds 2005 actief en is wereldwijd een drukbezochte site. Volgens Alexa, dat statistieken van websites bijhoudt, staat de site op plek 113 van meestbezochte websites.

Inloggegevens gebruikers Dailymotion gelekt
Inloggegevens gebruikers Dailymotion gelekt (Foto: BuzzT)

Betogers Dakota: we hebben nog niet gewonnen

Betogers tegen een omstreden oliepijpleiding over het grondgebied van een Amerikaanse indianenstam reageren terughoudend op het nieuws dat het plan op de schop moet. Ze vrezen dat de volgende Amerikaanse regering alsnog groen licht zal geven voor de aanleg van de pijpleiding.

Leden van de Sioux-stam van Standing Rock en hun duizenden medestanders vierden zondag nog de overwinning in North Dakota. Het geniekorps van het Amerikaanse leger, dat het miljardenproject overziet, had laten weten geen toestemming te geven voor de voorgestelde route.

De feestvreugde was van korte duur. Het bedrijf dat de oliepijpleiding aanlegt, Energy Transfer Partners, liet zondagavond laat weten niet van plan te zijn een andere route te zoeken. Ook het team rond de aankomende president Donald Trump gaf aan het besluit nog eens tegen het licht te gaan houden.

Meerdere activisten zeiden maandag te vrezen dat het besluit van het geniekorps hooguit een pauze betekent. De oliepijpleiding is in principe al af. Er ontbreekt alleen een gedeelte van ruim anderhalve kilometer onder het Oahe-meer.

Betogers Dakota: we hebben nog niet gewonnen
Betogers Dakota: we hebben nog niet gewonnen (Foto: ANP)

Gezinnen ontheemd door plofkraak Kerkdriel

Twee gezinnen die boven de panden wonen waar maandagochtend in Kerkdriel brand uitbrak na een plofkaak op een pinautomaat, kunnen niet terug naar huis. Het pand is gestut wegens instortingsgevaar en de bewoners brengen de nacht elders door, meldt de gemeente maandagavond.

De overige omwonenden zijn wel weer thuis. Vanwege de brand moesten enkele tientallen omwonenden hun huizen verlaten. In de nacht van zondag op maandag vond omstreeks 04.00 uur een plofkraak plaats in een filiaal van boekwinkelketen The Read Shop Express aan het Monseigneur Zwijsenplein. Die kraak ging gepaard met een harde knal. Toen de filiaalhouder ging kijken wat er aan de hand was, waren de daders nog bezig de pinautomaat uit een winkel te stelen. Daarop volgde een vechtpartij. De winkelier raakte hierbij gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

De daders wisten in een auto te ontsnappen, meldde de politie, die met een politiehelikopter tevergeefs zocht naar de daders. Het is nog onbekend hoeveel de overvallers hebben buitgemaakt

Gezinnen ontheemd door plofkraak Kerkdriel
Gezinnen ontheemd door plofkraak Kerkdriel (Foto: ANP)

Auto ontvoerde man teruggevonden

De politie heeft maandag de auto teruggevonden van de man die vrijdag in Nunspeet werd ontvoerd. Het voertuig werd aan het einde van de dag, na een tip, in Putten aangetroffen.

De man werd vrijdag in Nunspeet uit zijn auto gehaald en onder dwang meegenomen in een andere auto. De 53-jarige inwoner van Doornspijk (Gelderland) meldde zich vrijdagavond zelf weer bij zijn huis, waar de politie nog bezig was met onderzoek. De ontvoerders namen bij de ontvoering zijn auto, een zwarte Mercedes, mee. De wagen was sindsdien spoorloos.

De Mercedes stond geparkeerd aan de Waterweg in Putten, vlakbij de A28. De politie deed in het weekeinde een oproep voor tips over de auto, maar dat leverde in eerste instantie geen aanwijzingen op.

Onderzoek
De politie begon meteen na de ontvoering een grootschalig onderzoek naar de zaak. Over het mogelijk motief van de daders en verklaringen van het slachtoffer heeft de politie nog niets naar buiten gebracht. Op een parkeerplaats in het Brabantse Overlangel werd vrijdagavond een uitgebrande BMW gevonden die volgens de politie door de daders is gebruikt.

Via Opsporing Verzocht en opsporingsprogramma's van regionale omroepen in Brabant en Gelderland hoopt de politie deze week meer tips over de zaak te krijgen.

Auto ontvoerde man teruggevonden
Auto ontvoerde man teruggevonden (Foto: ANP)

Zak Brown: "Alonso blijft bij McLaren"

Met het vertrek van Nico Rosberg bij Mercedes is er voor 2017 een plekje vrijgekomen bij het team. Het gerucht gaat dat Fernando Alonso de plek van Rosberg zal innemen. Zak Brown, de nieuwe baas van McLaren, heeft er echter vertrouwen in dat zijn rijder volgend seizoen gewoon weer voor het team van Woking uitkomt.

Sinds het contracteren van Alonso en de samenwerking met Honda heeft McLaren nog niet de resultaten behaald waar de renstal vooraf op gehoopt had. De tweevoudig wereldkampioen wil maar al te graag nog een derde titel veroveren, iets waar hij bij Mercedes mogelijk meer kans op maakt.

Zak Brown liet echter weten zich geen zorgen te maken dat de Spanjaard vertrekt en benadrukte nog eens dat zijn coureur gewoon een contract heeft bij het team voor 2017: "We hebben een contract met Fernando en daar is hij gelukkig mee. Natuurlijk wil hij races winnen, net als wij. Ik maak mij er niet druk om dat hij zal vertrekken, hij blijft gewoon bij het team."

Ook Eric Boullier, teamchef van McLaren, spreekt de geruchten tegen en heeft er vertrouwen in dat Alonso zijn driejarig contract afmaakt: "Dat Fernando bij ons zou vertrekken zijn slechts geruchten: hij heeft gewoon een contract bij ons. Bovendien denk ik dat het geen slimme keuze van hem zou zijn om ons te verlaten: Lewis Hamilton voelt zich erg op zijn gemak bij Mercedes en dat zal in het nadeel van Fernando werken."

Zak Brown: "Alonso blijft bij McLaren" (ProShots/Action Images)
Zak Brown: "Alonso blijft bij McLaren" (ProShots/Action Images)

Vrouw Kim Jong-un duikt na maanden weer op

De vrouw van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is weer in het openbaar verschenen. Ri Sol-ju en de dictator bezochten volgens het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap een oefening van de luchtmacht.

Het is volgens Yonhap zeldzaam dat Kim Jong-un en zijn vrouw samen verschijnen. De 'First Lady' van het stalinistische land werd in maart voor het laatst genoemd door Noord-Koreaanse staatsmedia, tot zondag (lokale tijd) plots melding werd gemaakt van het gezamenlijke bezoek aan de oefening. Het is overigens onduidelijk wanneer dat plaatsvond.

Sommige kenners speculeerden in oktober dat Ri mogelijk langdurig buiten beeld was vanwege een zwangerschap. Andere waarnemers opperden tegenover Yonhap dat Ri door de invloedrijke zus van Kim Jong-un, Kim Yo-jong, op een zijspoor was gezet.

Vrouw Kim Jong-un duikt na maanden weer op
Vrouw Kim Jong-un duikt na maanden weer op (Foto: ANP)

President vraagt Renzi nog even te blijven

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft premier Matteo Renzi maandag gevraagd zijn vertrek nog even uit te stellen. Het staatshoofd wil dat Renzi aanblijft tot de begroting voor 2017 is goedgekeurd door het parlement.

Renzi kondigde zijn vertrek aan nadat de Italiaanse kiezers zondag in een referendum tegen ingrijpende staatshervormingen hadden gestemd.

Als Renzi instemt, betekent dat mogelijk slechts enkele dagen uitstel. De begroting wordt mogelijk vrijdag al goedgekeurd. Mattarella heeft er geen bezwaar tegen als de premier daarna zijn ontslag indient.

President vraagt Renzi nog even te blijven
President vraagt Renzi nog even te blijven (Foto: ANP)

IJshockeykeeper redt 98 schoten in één duel

IJshockeyer Tony Bruns heeft onlangs voor een opmerkelijke prestatie gezorgd. De keeper van de Morris/Benson Area Storm, een lokale high school, stond met zijn ploeg tegenover Litchfield/Dassel-Cokato en stopte maar liefst 98 schoten van de tegenstanders. Dat bleek een record te zijn voor Amerikaanse georganiseerde ijshockeywedstrijden.

Bruns is weliswaar een prima goalie, zijn ploeg is niet echt goed. Het is inmiddels zijn vierde seizoen als keeper en hij komt regelmatig tot veertig, vijftig, zestig of zelfs zeventig reddingen per duel - alleen mogelijk doordat de verdediging voor hem gigantisch veel aanvallen door laat komen. 

Na afloop van het duel keek coach Jeremiah Day eens naar het papier met de uitslag en statistieken. "Ik had wat vragen over een straf aan het eind van het duel, dus we bekeken het papier nog wat beter. Toen we het totaal aantal reddingen zagen ging er toch even een lichtje branden. We vroegen ons af of dat mogelijk een record was..." 

Goalie Bruns voelde zich na afloop bont en blauw. "Ik had me nog nooit zo gesloopt gevoeld na een wedstrijd. Ik was een beetje verrast...in mijn hele carrière heb ik altijd veel schoten tegen gekregen, maar dit was wel heel ernstig." 

De coach van Litchfield was eveneens onder de indruk van zijn tegenstander - althans, van de keeper. "Meerdere keren maakte hij een redding, en redde hij gelijk drie of vier rebounds...hij slingerde alle kanten op en hield de ene na de andere slag uit het doel, ongelooflijk!" Ook een van de officials die de statistieken bij hielden was behoorlijk onder de indruk: "Hij speelde briljant! Het deed bijna pijn om te zien, zoveel schoten hield hij tegen."

Dat Bruns 98 schoten kon redden bracht hem een prachtig record, maar zelfs zijn kunsten konden een forse nederlaag voor de ploeg niet voorkomen: de tegenstanders schoten in totaal namelijk 110 keer op doel. Greg Hataaja, de goalie aan de andere kant, kreeg slechts zes schoten te verwerken, die hij allemaal tegen hield. Bruns en zijn ploeggenoten verloren zo alsnog met 12-0. 

Trump jaagt New York op kosten

Het gemeentebestuur van New York vraagt de Amerikaanse regering om 35 miljoen dollar (ruim 32 miljoen euro) voor de beveiliging van de Trump Tower in de stad. Aankomend president Donald Trump brengt veel tijd door in de wolkenkrabber in Manhattan, met hoge bewakingskosten tot gevolg.

Zwaarbewapende agenten waken al sinds juli over het zakelijke hoofdkwartier van Trump. Toen werd duidelijk dat hij namens de Republikeinse partij zou deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Nadat de Republikein de verkiezingen had gewonnen, nam de lokale politie nog meer veiligheidsmaatregelen. Zo houden ook agenten in burger een oogje in het zeil.

Burgemeester Bill de Blasio verwacht naar eigen zeggen dat de federale overheid over de brug komt met de gevraagde miljoenen. De stad zou eerder al een vergoeding hebben gekregen voor vergelijkbare operaties.

De stad wil een vergoeding voor de periode tussen 8 november en 20 januari, als Trump wordt geïnstalleerd als president. Ook zou er een regeling moeten komen voor de beveiliging van het pand tijdens de regeringsperiode van de Republikein.

Trump jaagt New York op kosten
Trump jaagt New York op kosten (Foto: ANP)

Gudjohnsen doet Chapecoense aanbod

Eidur Gudjohnsen heeft zich aangeboden bij de Chapecoense. Een groot deel van de selectie kwam afgelopen week om bij een vliegtuigongeluk.

"Uit respect wil ik graag voor Chapecoense spelen als ze een plek voor mij hebben!", schreef Gudjohnsen op Twitter. De 38-jarige IJslander kwam in het verleden onder meer uit voor PSV, Chelsea en FC Barcelona.

Bij de Catalaanse grootmacht speelde hij samen met Ronaldinho. De Braziliaan zou mogelijk ook voor Chapecoense uit willen komen. "Al is het alleen al om weer samen met Ronaldinho te spelen", aldus Gudjohnsen.

De aanvaller stond voor het laatst onder contract bij Pune City, maar het miste het afgelopen seizoen door een blessure. Volgens geruchten zou ook Juan Román Riquelme zijn diensten aan de Brazilianen willen aanbieden, maar dat lijkt naar alle waarschijnlijk niet waar te zijn.

Belgische zeehondenrustplaats gezonken

De eerste zeehondenponton in België ligt een week na de officiële ingebruikname op de bodem van de jachthaven van de kustplaats Blankenberge. De rustplek voor zeehonden bleef afgelopen weekend bij laagwater steken in het slib en liep vol met water.

De Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn en Toerisme), die de ponton vorige week opende, stelt 35.000 euro beschikbaar voor een exemplaar dat volgens hem niet kan blijven vasthangen.

Afgelopen zomer bleek dat de zeehonden het prettig vonden om bij te komen op een drijvende baggerleiding, maar toen het baggerwerk klaar was hadden ze geen plek meer om uit te rusten. Een bewoner van Blankenberg opperde een ponton te plaatsen. Weyts gaf vervolgens de opdracht daar werk van te maken, niet alleen uit het oogpunt van dierenwelzijn, maar ook vanwege de 'toeristische meerwaarde'.

Belgische zeehondenrustplaats gezonken
Belgische zeehondenrustplaats gezonken (Foto: ANP)

Recordaantal hypotheekaanvragen

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorige maand tot een recordhoogte gestegen. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) deden veel mensen snel een aanvraag de deur uit, omdat de hypotheekrentes na een lange periode van daling weer wat zijn opgelopen.

Alles bij elkaar telde de organisatie in november circa 46.500 aanvragen. Dat is bijna de helft meer dan de maand ervoor. "Het maandrecord van juni 2015 met 42.500 aanvragen is hiermee verbroken", verklaart HDN-directeur Dorine van Basten. Dat eerdere record was volgens haar te danken aan het aanpassen van de normen voor de Nationale Hypotheek Garantie per 1 juli 2015.

De hypotheekaanvragen in Nederland zitten al langer in de lift. De cijfers weerspiegelen de aantrekkende woningmarkt. In totaal zijn er dit jaar tot en met november al 327.000 aanvragen via HDN verzonden. Dat is ongeveer 22 procent meer tegen opzichte van dezelfde periode vorig jaar. HDN is een initiatief van diverse financiële concerns en registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland.

Recordaantal hypotheekaanvragen
Recordaantal hypotheekaanvragen (Foto: ANP)

Maduro: "Mijn salaris drukt te zwaar op de begroting"

Hedwiges Maduro lijkt FC Groningen transfervrij te gaan verlaten. Zijn meest waarschijnlijke bestemming lijkt Spanje, waar hij eerder al bij Sevilla en Valencia speelde.

"Mijn zaakwaarnemer Rodger Linse heeft zwart-op-wit dat ik transfervrij weg mag", vertelde Maduro tegen De Telegraaf. "Mijn salaris drukt te zwaar op de begroting."

De 31-jarige middenvelder komt niet in de plannen van FC Groningen voor. Hij speelde dit seizoen pas drie competitiewedstrijden voor de Noordelingen. Zijn contract loopt komende zomer af.

"Er is vooral belangstelling uit Spanje, uit de onderste helft van de Primera División en de top van de Segunda División. Mijn voorkeur gaat door mijn eerdere ervaringen bij Valencia en Sevilla ook uit naar Spanje, maar ik sta overal voor open."

Camera's tegen overlast asielzoekers Ter Apel

In het Groningse Ter Apel wordt per direct cameratoezicht ingevoerd in de strijd tegen een kleine groep asielzoekers die aanhoudend overlast veroorzaakt. De gemeente zegt daarmee gehoor te geven aan veel verzoeken van bewoners en bedrijven.

De gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, kondigde al eerder een serie maatregelen aan om de overlast terug te dringen. Het zou gaan om een kleine groep bewoners van het asielzoekerscentrum in die plaats die geen recht zouden hebben op asiel in Nederland. Ze zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan diefstallen en zakkenrollen.

De burgemeester liet vorige week weten dat asielzoekers die de openbare orde verstoren een gebiedsverbod voor maximaal drie maanden krijgen. Ook is de politie meer aanwezig in de buurt van het asielzoekerscentrum.

Vertrekpremies
De gemeente liet maandag weten als aanvullende maatregel zes camera's op te hangen om extra toezicht uit te oefenen. Het gaat om vijf camera's in het winkelgebied en een in de omgeving van een viaduct die op de looproute vanuit het asielzoekerscentrum richting het winkelcentrum ligt.

Vlagtwedde is niet de enige gemeente waar deze problematiek speelt. Groningen trok eerder aan de bel bij Den Haag over de overlast van zakkenrollende asielzoekers, onder wie een behoorlijk aantal illegale Noord-Afrikanen. Hoewel kansloos, zouden ze onder meer aangetrokken door vertrekpremies asiel aanvragen in Nederland. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) liet daarop weten de terugkeervergoeding van 1950 euro die uitgeprocedeerde asielzoekers uit Marokko en Algerije kunnen krijgen als zij vrijwillig Nederland verlaten, te schrappen.

Vorige week liet Dijkhoff weten dat deze overlastgevende groep met voorrang wordt aangepakt. Hij deed dat nadat medewerkers van asielzoekerscentra (azc's) te kennen hadden gegeven zich niet meer veilig te voelen door crimineel en asociaal gedrag van asielzoekers uit met name Marokko en Algerije.

Camera's tegen overlast asielzoekers Ter Apel
Camera's tegen overlast asielzoekers Ter Apel (Foto: ANP)

Hoofdrol is voor Ellie in The Last of Us 2

Tijdens de PlayStation Experience afgelopen weekend werd het langverwachte The Last of Us 2 aangekondigd. Na de aankondiging werden er vragen beantwoord door een panel van castleden en Naughty Dog-schrijver Neil Druckmann. Tijdens de Q&A kwam onder andere aan bod dat Ellie de hoofdpersoon is in het verhaal van TLoU 2, en dat je dus ook (voornamelijk?) als haar zal spelen.

Er werd tijdens het panel dus niet nadrukkelijk gezegd of Joel speelbaar wordt in het tweede deel van de magnifieke PlayStation-exclusive. Neil Druckmann: "Waar het eerste deel nog leunde op de liefde tussen Joel en Ellie, is deel 2 eerder het tegenovergestelde: het is een verhaal van haat, bekeken door de ogen van Ellie. De eerste game speelde je als Joel, in dit deel speel je als Ellie. Dat is alles wat ik er op dit moment over wil zeggen". In The Last of Us speelde je als Joel, met een enkele episode waarin Ellie bestuurd moest worden.

Over de setting van TLoU 2 zegt Druckmann dat het enkele jaren na deel 1 afspeelt en dat Ellie inmiddels 19 jaar is. De schrijver kreeg nog de vraag of meer informatie loslaten geen spoiler zou worden voor wat betreft het opmerkelijke einde van het eerste deel. "Er is ontzettend goed en lang nagedacht over de verhaallijn. We horen veel soortgelijke zorgen van mensen die bang zijn dat er te veel gespoiled zal worden. Je kunt je voorstellen dat niemand zoveel van de personages houdt als wij, en dat we niets zouden loslaten als we ons daar niet goed bij zouden voelen", aldus Druckmann. Verder benadrukte hij nog dat Joel zeker een essentieel onderdeel is van de sequel en dat deze niet zou kunnen bestaan zonder hem.

Neil Druckmann schreef ook de scenario's voor het eerste deel van The Last of Us en alle Uncharted-games op het derde deel na. Gister werd tevens bekend dat hij bij het schrijven van het verhaal in TLoU 2 hulp krijgt van Halley Gross, die recent meeschreef aan vier episodes van de succesvolle serie Westworld.


Amsterdam krijgt vondelingenkamer

Amsterdam krijgt volgend jaar een zogeheten vondelingenkamer, waar vrouwen in nood anoniem hun baby kunnen achterlaten. Op dit moment zijn er al zes plaatsen met een dergelijke voorziening.

De vondelingenkamer komt in een particuliere woning in Amsterdam Zuidoost, zo bevestigt de initiatiefnemer van Stichting Beschermde Wieg berichtgeving van AT5. Uit angst dat wanhopige moeders nu al van die opvang gebruik willen maken, wil de stichting het exacte adres nog niet vertellen. Stichting Beschermde Wieg heeft al vondelingenkamers in Groningen, Middelburg, Oudenbosch, Papendrecht, Rotterdam en Zwolle.

De dit jaar geopende vondelingenkamer in Zwolle was de eerste die in een ziekenhuis is gevestigd. Het gaat om het Isala Ziekenhuis. In de overige gevallen gaat het om particuliere adressen. In april van dit jaar werd zo'n kamer voor het eerst gebruikt. Een jonge vrouw droeg haar net geboren kind over aan de vrijwilligers in Groningen.

Celstraf
Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Daarom strijdt Beschermde Wieg al tijden voor een gedeeltelijke wetswijziging. Volgens de stichting worden elk jaar twee levende en zo'n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

Volgens de stichting is er ook in de hoofdstad dringend behoefte aan een vondelingenkamer. In 2014 werd er in Amsterdam een nog levende baby in een vuilcontainer gevonden. Justitie heeft de ouders van het meisje, dat werd ondergebracht in een pleeggezin, nog niet kunnen achterhalen. Begin juni werd een dode baby gevonden bij de Sloterplas. Het lichaam van het vermoedelijk pasgeboren kind, lag in een sporttas.

Amsterdam krijgt vondelingenkamer
Amsterdam krijgt vondelingenkamer (Foto: ANP)

Advocaat: "Verdomme, die clubs moeten me ook gewoon niet meer bellen"

Assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal zou voor Dick Advocaat zijn laatste klus, maar daar hield hij zich niet aan toen Fenerbahçe zich bij hem meldde.

"Die clubs moeten me ook gewoon niet meer bellen, verdomme", vertelde Advocaat in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik kan het ook niet helpen. Ik vind het gewoon zo mooi." De 69-jarige oefenmeester werkt bij Fenerbahçe samen met Robin van Persie. "Met Robin heb ik bij binnenkomst een serieus, stevig gesprek gehad. Ik heb gezegd: Het is aan jou. Ga je gewoon mee hobbelen, of sta je op?"

"Het werd dat laatste. Robin is enorm belangrijk geworden voor het team. Hij stopt er veel in, werkt hard, is steeds in beweging. En die balbehandeling, hè. Zijn slimheid en techniek. Echt genieten."

Advocaat hielp vorig seizoen Feyenoord uit de brand, toen de ploeg zeven wedstrijden op rij verloor. In Istanbul volgt hij de club nog op de voet. "Ze hebben de lijn van vorig seizoen knap doorgetrokken. En nogmaals: dat is de verdienste van Van Bronckhorst. De slag om het middenveld zal donderdag bepalend worden, vermoed ik", waarmee de trainer doelt op het onderlinge duel in de Europa League.

Advocaat heeft nog steeds contact met bondscoach Danny Blind. "We hebben het al snel uitgesproken. Ik snap niet dat er in Nederland zo negatief wordt gedaan over Danny. Zijn oefenstof, zijn kennis, zijn coaching: Blind is gewoon een hartstikke goede coach. En dat zeg ik niet om te slijmen. Hij zou wel wat meer waardering mogen krijgen."

Serero: "Niet het veld op mogen deed me heel veel pijn"

Thulani Serero moet vertrekken bij Ajax, maar de Zuid-Afrikaan laat zich niet zo maar naar de uitgang dwingen.

Ajax probeerde de middenvelder in de zomer te verkomen aan APOEL Nicosia, maar Serero voelde daar niks voor. "Maar de interesse van APOEL kwam voor mij ook te laat", vertelde de 26-jarige tegen De Telegraaf. "Het was de laatste dag van de transfermarkt. Ik kende de Cypriotische competitie en de club niet. En ik had nog met niemand van APOEL gesproken, dus er was nog lang geen akkoord. Er waren veel opties, maar mijn gevoel zei nee."

Serero bleef bij Ajax, maar een kans in de hoofdmacht kreeg hij niet. "Ik kon thuis gaan zitten huilen, maar ik koos voor de andere optie; mijn hoofd omhoog houden en positief ingesteld blijven. Dat bewees ik met mijn doelpunt en goede spel ook bij de nationale ploeg van Zuid-Afrika, denk ik."

De middenvelder maakt geen deel meer uit van de eerste selectie. "Het ergste vond ik dat ik tijdens wedstrijden niet op het veld mocht staan. Dat deed me heel veel pijn." Ook wordt er niet meer naar hem omgekeken door Hennie Spijkerman, die hij nog kent van zijn tijd bij Ajax Cape Town. "Ik heb Hennie lang niet meer gesproken, net als de rest van de staf van het eerste. Ja, ik was heel close met hem. Maar misschien heeft hij geen tijd."

Radiospotjes boek Barry Hay verboden

Drie radiospotjes voor de biografie HAY van Barry Hay mogen overdag niet worden uitgezonden. De STER vindt het taalgebruik in de spotjes te expliciet. Uitgeverij Lebowski heeft de spotjes daarom aangepast en voorzien van piepjes.

De ongecensureerde spots over seks, drugs en rock-'n-roll worden alleen na 21.00 uur op de radiozenders uitgezonden, kondigde Lebowski maandag aan.

De biografie Hay verscheen eind augustus van dit jaar en stond wekenlang in de top 10 van de Bestseller 60. De leadzanger van The Golden Earring vertelt in het boek over zijn leven in en buiten de spotlights en roerige jeugd.

Radiospotjes boek Barry Hay verboden
Radiospotjes boek Barry Hay verboden (Foto: BuzzE)

NOS zendt vonnis Wilders rechtstreeks uit

De NOS zendt het vonnis in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders vrijdagochtend rechtstreeks uit vanaf 10.55 uur, meldt NPO maandag.

Tijdens het proces, dat plaats had in de rechtszaal van het Justitieel Complex Schiphol, is door het Openbaar Ministerie 5000 euro boete geëist wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

In zijn laatste woord zei Wilders 23 november tegen de rechter miljoenen kiezers en geestverwanten te vertegenwoordigen. De PVV-leider zei door te gaan dat 'mega-Marokkanenprobleem' te benoemen.

De uitzending is te zien op NPO1.

NOS zendt vonnis Wilders rechtstreeks uit
NOS zendt vonnis Wilders rechtstreeks uit (Foto: ANP)

Premier Nieuw-Zeeland stapt verrassend op

De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft maandag aangekondigd op te stappen. Lokale media melden dat familieredenen aan die keus ten grondslag liggen.

De premier maakte zijn verrassende beslissing bekend tijdens de wekelijkse persconferentie. Key was meer dan acht jaar lang regeringsleider en verzekerde zijn derde termijn tijdens de verkiezingen in september 2014.

Op 12 december zal Key formeel aftreden en kiest de centrumrechtse Nationale Partij een nieuwe leider. Minister van Financiën Bill English is de voornaamste kandidaat om de premier op te volgen.

Key laat weten dat zijn baan als premier veel gevraagd heeft van "degene die mij het dierbaarst zijn."Hij weet nog niet wat hij hierna gaat doen.

Premier Nieuw-Zeeland stapt verrassend op
Premier Nieuw-Zeeland stapt verrassend op (Foto: ANP)

Rock am Ring terug naar Nürburgring

Het Duitse festival Rock am Ring keert na twee jaar afwezigheid terug naar het circuit Nürburgring. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

Rock am Ring werd in 2015 verplaatst na onenigheid tussen de organisatoren en de racebaan, maar nu keert het toch weer terug naar de locatie die het festival zijn naam gaf. De nieuwe locatie, vliegveld Mendig, stelde te hoge eisen.

De line-up van de 31e editie is al grotendeels bekend. Onder meer Rammstein, System of a Down, Macklemore & Ryan Lewis, Bastille en Rag 'n' Bone Man maken hun opwachting. Vorig jaar kwamen 92.500 mensen op het festival af, een bezoekersrecord.

Rock am Ring terug naar Nürburgring
Rock am Ring terug naar Nürburgring (Foto: BuzzE)

Stone Temple Pilots herdenken Scott Weiland

De leden van de Stone Temple Pilots hebben voormalig zanger Scott Weiland op zijn eerste sterfdag herdacht in een aan hem gerichte boodschap.

"Hier zijn we dan, een jaar na je dood", schrijven de rockers in een brief op hun website. "We denken veel aan je en worden dagelijks aan je herinnerd. En dan is er nog de muziek die ons doet horen en voelen hoe briljant je was." De band beschrijft in het bericht hoe de leden muzikaal het beste in elkaar naar boven haalden. "Als dat lukte, was het on-aards. Misschien ben jij nu op een plek waar je dat beter kunt beschrijven. We missen je Scott."

Scott verliet de Stone Temple Pilots met flinke ruzie in 2013. Op 3 december 2015 werd hij dood gevonden in zijn tourbus na een overdosis drugs en alcohol. In een statement bedankte de Stone Temple Pilots hun voormalig leadzanger destijds en schreven de bandleden "je was talentvoller dan woorden kunnen beschrijven. Dat talent was ook je vloek."

Stone Temple Pilots herdenken Scott Weiland
Stone Temple Pilots herdenken Scott Weiland (Foto: BuzzE)

'Premier Valls dingt naar presidentschap'

De socialistische Franse premier Manuel Valls maakt aan het begin van de avond in Evry bekend dat hij kandidaat voor het presidentschap wil worden voor de Parti Socialiste (PS). Dit meldden Franse media. Valls luncht maandag met partijgenoot en president François Hollande, die afgelopen week erkende geen kans te maken de presidentsverkiezingen in april en mei te kunnen winnen.

Daarmee is de weg vrij voor Valls om te proberen centrumlinks en socialistisch Frankrijk achter zich te scharen. Aangenomen wordt dat Valls maandag zijn functie neerlegt om zich op de campagne te storten. Mogelijk opvolgers zijn de huidige ministers van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve (53), en de minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian (69).

De 54-jarige in Spanje geboren Valls werd door Hollande eind maart 2014 gepromoveerd van minister van Binnenlandse Zaken tot premier. Valls die zich onder meer als "economisch realistisch"omschrijft, moest het aanzien van de regering opkrikken na voor de PS smadelijk verlopen gemeentelijke verkiezingen.

'Premier Valls dingt naar presidentschap'
'Premier Valls dingt naar presidentschap' (Foto: ANP)

Hoogstens 40.000 pakketten PostNL vertraagd

PostNL kan maandag met sinterklaas een aantal pakketten niet op tijd bezorgen als gevolg van een nachtelijke storing in het IT-systeem. Het gaat om maximaal 40.000 pakketten.

PostNL zou deze maandag een kleine 500.000 pakketten bezorgen. Volgens een woordvoerster van het bedrijf wordt het grootste deel van de pakjes deze dag wel bezorgd, maar gaat het met een deel niet lukken. "Heel vervelend. We zetten alle zeilen bij om nog zo veel mogelijk tijdig te verwerken en te bezorgen. Anders wordt het dinsdag."

Maandag is doorgaans een rustigere dag bij PostNL. De grootste bulk voor sinterklaas was voor het weekeinde al bezorgd.

PostNL bezorgde vorig jaar op 1 december in de aanloop naar sinterklaas bijna 1,3 miljoen pakketten.

Hoogstens 40.000 pakketten PostNL vertraagd
Hoogstens 40.000 pakketten PostNL vertraagd (Foto: ANP)

Dode gevonden na brand in huis Lichtenvoorde

De brandweer heeft maandag in een woning aan de Bleekwal in Lichtenvoorde (Gelderland) bij een brand een levenloos lichaam aangetroffen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend, zei de politie.

Het is ook nog niet duidelijk of de persoon door de brand is omgekomen en of die de bewoner was. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Dode gevonden na brand in huis Lichtenvoorde
Dode gevonden na brand in huis Lichtenvoorde (Foto: ANP)

Geen vergunning voor pijpleiding Dakota

De plannen voor een omstreden oliepijpleiding over het grondgebied van een Amerikaanse indianenstam moeten op de schop. Het geniekorps van het Amerikaanse leger, dat het miljardenproject overziet, heeft zondag laten weten geen toestemming te geven voor de voorgestelde route. Er moet een alternatieve route worden gezocht.

Het besluit van het geniekorps is een grote overwinning voor de leden van de Sioux-stam van Standing Rock en hun duizenden medestanders. Zij vrezen onder meer vervuiling van het drinkwater en protesteren al weken om de plannen tegen te houden. Demonstranten hebben een groot tentenkamp opgericht in het gebied en bleven daar zitten toen de autoriteiten hard ingrepen.

ING en ABN AMRO zijn in financieel opzicht bij het project betrokken. ING verstrekte een directe lening van omgerekend 233 miljoen euro. De Nederlandse bank liet eerder weten de gebeurtenissen rond het project te onderzoeken.

Geen vergunning voor pijpleiding Dakota
Geen vergunning voor pijpleiding Dakota (Foto: ANP)

Verkoop tweedehands auto's trekt aan

De verkoop van tweedehands auto's is afgelopen maand met 6,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Consumenten kochten in november ruim 144.000 personenauto's. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

Gebruikte Volkswagens werden afgelopen maand het meest verkocht, gevolgd door Peugeots, Opels en Renaults. Vorige maand vertoonde de verkoop van occasions nog een dipje. Over het hele jaar bezien gaat het goed met de verkopen van tweedehands auto's.

Verkoop tweedehands auto's trekt aan
Verkoop tweedehands auto's trekt aan (Foto: ANP)

Guns N' Roses weer naar Nijmegen

Guns N' Roses komt weer naar Nederland. Op 12 juli speelt de legendarische rockband in het Goffertpark in Nijmegen. Dat heeft concertorganisator Mojo maandag bekendgemaakt. De kaartverkoop voor de show begint vrijdag.

Het concert maakt deelt uit van Guns N' Roses' Not In This Lifetime-wereldtournee waarvoor dit jaar al meer dan twee miljoen tickets werden verkocht. In 2017 worden nog eens dertig stadionshows in Europa en de Verenigde Staten gedaan.

Zanger Axl Rose, gitarist Slash en bassist Duff McKagan stonden tot dit jaar ruim twee decennia lang niet meer met elkaar op een podium. In 2010 was de band voor het laatst in Nederland. Toen werd een show in het GelreDome in Arnhem gegeven. In 2006 gaf Guns N' Roses een concert in het Goffertpark.

Guns N' Roses werd eind jaren tachtig en begin jaren negentig bekend met hits als Sweet Child o' Mine, Paradise City, Knockin' on Heavens Door, Live and Let Die en November Rain.

Guns N' Roses weer naar Nijmegen
Guns N' Roses weer naar Nijmegen (Foto: BuzzE)

Amercentrale grotendeels over op biomassa

De kolencentrale in Geertruidenberg, de Amercentrale, wordt grotendeels omgevormd tot biomassacentrale. Energiemaatschappij en uitbater RWE laat weten subsidie te krijgen om de stook van biomassa rendabel te maken.

Bij de verbranding van biomassa, zoals GFT-afval, mest en hout, komt minder van het broeikasgas CO2 vrij dan bij gebruik van kolen. Het kabinet liet eerder weten te overwegen kolencentrales, waaronder die in Geertruidenberg volledig te sluiten. Een ander deel van de Amercentrale werd vorig jaar al gesloten als milieumaatregel.

RWE gebruikt nu ook al houtresten in de Amercentrale, maar wil dat de centrale volgend jaar voor de helft op biomassa draait en in 2020 voor 80 procent. Voor het overige deel worden nog kolen bijgestookt. Het bedrijf sprak in 2014 de verwachting uit om in 2015 al voor de helft over te zijn op biomassa, maar volgens een woordvoerder is dat niet gelukt omdat de subsidie op zich liet wachten.

Amercentrale grotendeels over op biomassa
Amercentrale grotendeels over op biomassa (Foto: ANP)

Nieuwe topman voor bierbrouwerij Palm

De Belgische speciaalbierbrouwer Palm Belgian Craft Brewers, bekend van merken als Palm en Rodenbach, krijgt een nieuwe topman. Dat heeft de brouwer, die eerder dit jaar werd ingelijfd door het Nederlandse Bavaria, maandag naar buiten gebracht.

Sven Stuer volgt Jan Vandenwyngaerden op, die sinds 2006 bij Palm aan de slag was en wiens vertrek eerder al was aangekondigd. Stuer (37) komt van Unilever België. Eerder werkte hij voor bierreus AB InBev. Stuer begint in de loop van het eerste kwartaal van volgend jaar aan zijn nieuwe baan.

De overname van Palm door Bavaria werd in mei dit jaar aangekondigd. Met het in 1686 opgerichte Palm ging het de laatste jaren wat minder. De verkopen liepen terug en de onderneming schreef rode cijfers. Om het tij te keren zet de brouwer nu meer in op zwaardere speciaalbieren, om de afgenomen populariteit van hoofdbier Palm te compenseren. Vorig jaar werd voor het eerst in jaren weer winst gemaakt. Palm blijft onder de vleugels van Bavaria als Belgische entiteit bestaan en behoudt een eigen directie.

Nieuwe topman voor bierbrouwerij Palm
Nieuwe topman voor bierbrouwerij Palm (Foto: ANP)

Japanse premier herdenkt Pearl Harbor

Premier Abe van Japan herdenkt eind december op Hawaii de slachtoffers van de Japanse aanval op Pearl Harbor. Japanse vliegtuigen vernietigden op 7 december 1941 een groot deel van de belangrijke Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan. Bij die overval kwamen ruim 2400 Amerikanen om het leven.

Abe heeft op 26 en 27 december een ontmoeting met de Amerikaanse president Obama. Samen herdenken ze dan tevens de slachtoffers van 75 jaar geleden. In mei was Obama in Japan, waar hij als eerste Amerikaanse president Hiroshima bezocht, de stad die op 6 augustus 1945 door een Amerikaanse atoombom werd verwoest.

Door de aanval op Pearl Harbor raakten de Amerikanen betrokken bij de oorlog. De bom op Hiroshima, waarbij in één klap 78.000 mensen omkwamen, leidde het einde van de Tweede Wereldoorlog in.

Japanse premier herdenkt Pearl Harbor
Japanse premier herdenkt Pearl Harbor (Foto: ANP)

Dylan toch een beetje bij Nobeluitreiking

Bob Dylan is er volgende week tijdens het banket ter gelegenheid van de uitreiking van de Nobelprijzen toch een beetje bij. De 75-jarige tekstschrijver en zanger heeft een speech geschreven die tijdens het banket op 10 december wordt voorgelezen. Dat heeft de Zweedse Academie, die de prijzen uitlooft, maandag gemeld.

De Nobelprijs voor Literatuur werd in oktober toegekend aan Dylan. De zanger kan de prijs echter niet persoonlijk in ontvangst nemen vanwege 'verplichtingen die hij eerder is aangegaan'. De Academie hoopt dat hij op een later moment alsnog naar Stockholm komt voor een Nobellezing.

Na de toekenning van de prijs ontstond er enige ophef omdat Dylan lange tijd niets van zich liet horen. Pas na twee weken gaf hij een reactie. Sommige leden van de Academie vonden dat 'onbeschoft'. "Hij lijkt een mopperige en weerbarstige man", zei de Zweedse schrijver Per Wästberg.

Dylan toch een beetje bij Nobeluitreiking
Dylan toch een beetje bij Nobeluitreiking (Foto: BuzzE)

Kim Feenstra blij met waardering

Kim Feenstra vindt het fijn dat door haar deelname aan het fotografieprogramma Het Perfecte Plaatje kijkers met andere ogen naar haar kijken. Ze merkt dat mensen haar opeens leuk vinden, iets wat ze nooit had verwacht.

"Ik heb, sinds ik bekend werd met Holland's Next Top Model bijna tien jaar geleden, altijd zoveel stront over me heen gehad", vertelt Kim maandag in het AD. "Ik laat het van me afglijden, het interesseert me niet wat ze vinden. Ik heb alleen maar meer drang om mezelf te bewijzen als iemand zegt dat er van mij niets terecht komt."

"Ik vind het leuk om nu te horen dat mensen waarderen wie ik ben", vervolgt het model. "Kijk, negatieve reacties krijg je altijd. Al open ik morgen tien weeshuizen en zorg ik voor wereldvrede, dan hebben ze toch nog wat te zeiken."

Nu het fotograferen zo goed gaat, ziet Kim voor zichzelf wel een nieuwe carrière liggen. Ze wil het RTL-programma dan ook winnen. "Je moet er voor gaan en dit vind ik zo leuk, hier wil ik echt verder mee. Maar ik ben niet heel erg met de toekomst bezig. Niemand heeft mij morgen beloofd, dus ik wil nu alles uit het leven halen."

Kim Feenstra blij met waardering
Kim Feenstra blij met waardering (Foto: BuzzE)

Justin Bieber niet op zoek naar nieuwe liefde

Justin Bieber is single en vindt het geen probleem dat voorlopig te blijven. Dat vertelt de zanger in de show van Ellen DeGeneres die maandag wordt uitgezonden.

"Ik ben met niemand aan het daten. Single. En niet op zoek ook op dit moment." vat het tieneridool zijn romantische leven samen. Justin, die recentelijk werd gelinkt aan Lionel Richies dochter Sofia, vertelt ook dat hij nog nooit op Tinder of een andere datingapp heeft gezeten. Op de vraag van Ellen of hij niet eenzaam is als hij op tournee gaat, laat de zanger weten dat dat inderdaad het moeilijkste is aan toeren. Daarom neemt hij altijd zijn hond mee als hij lang onderweg is.

Justin, die voor de zesentwintigste keer te gast is bij Ellen, kondigt in het programma ook aan dat hij na zijn huidige wereldtournee meteen weer aan de bak gaat: volgend jaar toert hij langs stadions in de VS.

Justin Bieber niet op zoek naar nieuwe liefde
Justin Bieber niet op zoek naar nieuwe liefde (Foto: BuzzE)

Niet alle partijen meer in commissie stiekem

Kleine fracties in de Tweede Kamer moeten niet langer deel uitmaken van de commissie waarin het kabinet de Tweede Kamer informeert over het werk van de inlichtingendiensten. Deze zogenoemde 'commissie stiekem' moet een stuk kleiner worden om de kans op lekken te verminderen, vindt een grote meerderheid van de Kamer. De Kamer past daarom de eigen huisregels aan.

Als een nieuwgekozen Tweede Kamer de nu voorgestelde vijf fractievoorzitters toch te weinig vindt, kan zij volgens de nieuwe regels besluiten er een of twee extra een plaatsje te gunnen. Dat zou bijvoorbeeld verstandig kunnen zijn als de vijf grootste fracties alle deelnemen aan de regeringscoalitie, of als alle vijf hun voorzitters weinig vertrouwd zijn met het inlichtingenwerk.

Nu hebben, behalve na de verkiezingen afgesplitste Kamerleden, nog alle fracties die dat willen een vertegenwoordiger in de strikt besloten commissie. Tot 2004 was dat privilege alleen voor de vier grootste fracties weggelegd.

Niet alle partijen meer in commissie stiekem
Niet alle partijen meer in commissie stiekem (Foto: ANP)

Silence

Daedelic heeft nogal wat ervaring in huis wanneer het aankomt op avonturenspellen. Onder andere Deponia en Edna and Harvey zijn uitgegroeid tot succesvolle franchises, en Daedelic had ook aangekondigd dat er een vervolg zou komen op The Whispered World. Dat heeft ruim zeven jaar geduurd, maar eindelijk hebben we een tweede deel in de vorm van Silence.

Formule 1 keert in 2018 terug naar Frankrijk

De Formule 1 zal vanaf 2018 minimaal vijf jaar lang weer een Grand Prix van Frankrijk kennen, zo maakte Christian Estrosi, baas van Provence-Alpes-Cote d'Azur, vandaag bekend. De wedstrijd op Paul Ricard zal ergens in de zomermaanden plaats gaan vinden.

Het circuit Paul Ricard is geen onbekende voor de Formule 1, omdat de Franse GP er tot 1990 regelmatig is georganiseerd, waarna Magny-Cours het stokje overnam. De wedstrijd verdween na 2008 vanwege een gebrek aan financiële middelen. Toch liet de sport Frankrijk niet helemaal links liggen, want Paul Ricard is in de laatste jaren regelmatig gebruikt als testcircuit voor de banden. De laatste keer was in januari toen Ferrari, McLaren en Red Bull er met hun 2015-auto's natweerbanden testten.

Amy Schumer gaat Barbie spelen

U leest het goed: de Amerikaanse comediènne Amy Schumer zal naar alle waarschijnlijkheid de titelrol gaan spelen in een Barbiefilm die in 2018 uit zal komen. Dat meldt The Guardian.

Gesprekken om Schumer aan te nemen zijn volgens ingewijden vrijwel voltooid. Het project heeft nog geen regisseur, maar dus al wel een hoofdrolspeler.

De keuze is controversieel en wordt door velen op sociale media bekritiseerd, zoals in de tweet hieronder. Tegelijkertijd noemen voorstanders van Schumer's nieuwe baantje veel van die kritiek 'body-shaming'.

Ryu en Mega Man knokken samen in Marvel vs. Capcom Infinite

Tijdens het Capcom Cup Tournament afgelopen weekend heeft Capcom de eerste beelden laten zien van Marvel vs. Capcom Infinite. De beelden van de aankomende vechtgame, die volgend jaar uit moet komen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc, tonen vechters uit beide universa die elkaar lens meppen met behulp van de magische Infinity Stones.

In de gameplaybeelden zien we onder andere 2v2 tag-team gameplay van Ryu en Megaman die het opnemen tegen Iron Man en Captain Marvel waarbij twee verschillende Infinity Stones - Time en Power - tijdens het knokken gebruikt worden. Een officiële releasedatum behalve 2017 is er nog niet.

'Merkel deels schuldig aan dood studente'

In de dagen sinds bekend werd dat de 19-jarige studente Maria Ladenburger werd verkracht en vermoord door een vorig jaar binnengekomen Afghaanse migrant van 17, raakte Duitsland in rep en roer. Dat meldt de Express.

De rechts-conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD) hield zondag een demonstratie in Maria's studiestad Freiburg. Het meisje, dat morgen 20 zou zijn geworden, werd daar 'slachtoffer van Merkels welkomstcultuur' genoemd.

Jörg Meuthen van de AfD stelde: "We zijn geschokt door deze misdaad en tegelijkertijd zien we dat onze waarschuwingen over ongebreidelde immigratie van honderdduizenden jonge mannen uit islamitisch-patriarchale culturen, worden afgedaan als populistisch."

Een tegendemonstratie die juist weer vóór migranten was, kwam zondag eveneens bijeen in Freiburg. De politie moest de twee groepen demonstranten uit elkaar houden.

Ook sociale media staan bol van de beschuldigingen richting de Duitse regering en richting migranten. Een Twitteraar vraagt zich af: "De federale overheid blijft stil! Niet alleen Maria Ladenburger zou zonder Merkel's vluchtelingenbeleid nog in leven zijn."

Een ander leverde kritiek op EU-politicus Martin Schulz, die eerder stelde dat 'wat de vluchtelingen ons land brengen meer waard is dan goud': "Was Schulz ook op de begrafenis van Maria Ladenburger?"

De moord komt op z'n zachtst gezegd niet goed uit voor Merkel, die in 2017 herkozen wil worden. Duitse media en politici geven ondertussen extreemrechts de schuld van de huidige oproer en zeggen dat de moord 'koren op de molen is' voor neonazi's.

'Mishandeling was geen antihomogeweld'

In de nacht van vrijdag op zaterdag brak een achttienjarige jongen zijn jukbeen bij wat in eerste instantie werd aangemerkt als geweld tegen homo's. Dat is niet waar, zegt de politie nu. De jongens tegen wie "Homo's!" werd geroepen, waren namelijk geen stel en ook geen homo's.

Ze kwamen de Leidsestraat uitgelopen toen de belediging door andere jongeren naar hun hoofd werd geslingerd, en stapten op het groepje af, aldus het Parool. Een van hen kreeg klappen, de andere wilde zijn maat helpen maar werd geduwd. Hij viel op straat en brak zijn jukbeen.

De politie is nog steeds op zoek naar de mishandelaars. Het zou gaan om vier blanke jongeren van rond de twintig, twee jongens en twee meisjes.

'Mishandeling was geen antihomogeweld'
'Mishandeling was geen antihomogeweld' (Foto: ANP)

OpenAI laat ai op games en apps los

OpenAI heeft kunstmatige-intelligentieprogramma Universe aangekondigd. Dat programma kan de computerwereld als een mens bedienen. Met een virtuele muis en keyboard kan Universe spelletjes leren spelen, apps leren gebruiken en websites leren bedienen.

OpenAI wil met Universe een kunstmatige-intelligentieprogramma creëren dat snel nieuwe computertaken kan leren door gebruik te maken van eerdere ervaringen met andere situaties. De stichting werkt al samen met een reeks makers van spellen.

Google DeepMind maakt ondertussen zijn traininsgomgeving DeepMind Lab open source. De kunstmatige-intelligentiedivisie van Google-moeder Alphabet gaat de volledige broncode van de omgeving op GitHub zetten. Iedereen kan die downloaden en zijn eigen ai-systemen trainen. OpenAI's trainingsomgeving Gym is al sinds april voor iedereen beschikbaar.

OpenAI laat ai op spelletjes los
OpenAI laat ai op games en apps los (Foto: BuzzT)

David Bowie genomineerd als artiest van het jaar

Adele, David Bowie, Calvin Harris, Coldplay en Jess Glynne maken onderling uit wie de Britse artiest van het jaar wordt. De vijf zijn allen genomineerd voor de gelijknamige prijs bij de BBC Music Awards, maakte de organisatie maandag bekend.

Adele won de prijs vorig jaar en kan de titel dus prolongeren. De in januari overleden Bowie kan voor het eerst in de geschiedenis van de awards een prijs postuum winnen. Zijn laatste album Blackstar staat bovendien op de shortlist voor beste album, zo werd eerder bekend. Daarin neemt Bowie het onder meer op tegen Rick Astley's 50 en Adele's 25.

De BBC Music Awards worden op 12 december in Londen uitgereikt. Tijdens de ceremonie zijn er onder meer optredens van Robbie Williams, John Legend en Craig David.


Trump haalt weer uit naar Peking

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag (lokale tijd) opnieuw uitgehaald naar China. Hij leverde twee dagen na een omstreden telefoontje met de president van Taiwan alweer felle kritiek op Peking.

"Heeft China ons gevraagd of het OK was om hun munteenheid te devalueren (waardoor het lastig is voor onze bedrijven om te concurreren) of forse tarieven te heffen op onze producten die hun land ingaan?", twitterde Trump. "Of om een enorm militair complex te bouwen in de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet."

China beklaagde zich zaterdag over een telefoongesprek tussen Trump en president Tsai Ing Wen van Taiwan. Peking ziet die eilandstaat als een opstandig gebiedsdeel. De vicepresidentskandidaat van Trump, Mike Pence, bestempelde het telefoontje als een "beleefdheid".

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking benadrukte maandag dat het Chinese protest voor niemand als een verrassing kan zijn gekomen. "De hele wereld weet wat de positie van de Chinese regering is over de kwestie-Taiwan", zei een woordvoerder.

Trump haalt weer uit naar Peking
Trump haalt weer uit naar Peking (Foto: ANP)

Brexit bij Britse hoge raad

Alle elf Britse opperrechters buigen zich vanaf maandag vier dagen lang over de vraag of de regering of het parlement het lidmaatschap van de Europese Unie kan opzeggen. Die heikele kwestie verlamt het Brexitbeleid van de regering van premier Theresa May, die al een tijdschema voor het vertrek uit de EU had aangekondigd.

Dat dreigt nu in de war te worden geschopt door particulieren. Die klaagden bij het hooggerechtshof dat het parlement tot de Brexit moet besluiten en de magistraten gaven de klagers gelijk. Het is deze recente uitspraak die de regering nu bij de hoge raad betwist.

De gemoederen lopen hoog op. Tal van Brexitvoorstanders zien in de juridische procedures tegen het verlaten van de EU een poging van de welgestelde elite om de uitslag van het referendum van juni teniet te doen. Een meerderheid van 52 procent van de kiezers, vooral oudere Engelsen, koos toen voor vertrek uit de EU.

De zittingen van de hoge raad worden rechtstreeks op internet uitgezonden, maar een spannende climax wordt deze week niet verwacht. Britse media nemen aan dat de uitspraak in januari komt.

Britse opperrechters buigen zich over brexit
Brexit bij Britse hoge raad (Foto: ANP)

Cheney: 'Trump heeft media niet nodig'

Donald Trump heeft de media niet nodig om zijn boodschap te verkondigen en daar kunnen ze slecht tegen. Dat stelt de Amerikaanse oud-vicepresident Dick Cheney, twittert Fox News.

Cheney stelt: "Een van de redenen waarom mensen zich zo druk maken over de tweets, is dat je daarmee de pers omzeilt. Zo is [Trump] daar niet afhankelijk van."

Cheney voegt half grappend toe dat 'wij [politici] jullie [perslieden] niet meer nodig hebben' in deze 'moderne tijd' met 'moderne technologie.'

VW begint bedrijf voor zelfrijdende taxi's

Volkswagen wil zich richten op het op afroep aanbieden van zelfrijdende auto's. De Duitse automaker richt daartoe een nieuw bedrijf, Moia, op. Moia werd maandag tijdens de TechCrunch Disrupt-conferentie in Londen ten doop gehouden. Het nieuwe bedrijf heeft in tegenstelling tot andere VW-dochters niet het verkopen van auto's als doel.

Moia richt zich specifiek op het opheffen van problemen in steden. Om mobiliteit in steden te behouden wil het bedrijf shuttlebusjes op afroep laten rijden. Dat moeten elektrische voertuigen worden die speciaal daarvoor worden ontworpen. Gebruikers moeten een plek in zo'n shuttle via een app kunnen boeken en op vaste plekken op- en afstappen. Op termijn moeten de voertuigen van Moia zelfrijdend worden.

Eind volgend jaar moet Moia zijn diensten in twee Europese steden aanbieden. Het bedrijf heeft ook zijn vizier op de Chinese en de Amerikaanse markt gericht.

VW begint bedrijf voor zelfrijdende taxi's
VW begint bedrijf voor zelfrijdende taxi's (Foto: BuzzT)

Italiaanse president voor moeilijke klus

De Italiaanse president Sergio Mattarella moet besluiten hoe Italië verder gaat na het vertrek van premier Matteo Renzi. De hervormingsdrang van Renzi is zondag stukgelopen op een referendum over de vraag hoe parlement en regering doelmatiger kunnen worden dankzij grondwetswijzigingen.

De kiezers stemden in grote meerderheid (circa 60 procent) tegen Renzi's plannen. Italiaanse media stellen dat Mattarella de vertrekkende premier niet kan vragen een nieuwe regering te vormen. Renzi heeft duidelijk gemaakt dat deze nederlaag voor hem het politieke einde is en hij er na 2,5 jaar als regeringsleider de brui aan geeft.

De 75-jarige Siciliaan Mattarella zou op zoek moeten naar een premier die op minstens dezelfde parlementaire steun kan rekenen als Renzi. Een van de namen die in Rome circuleert, is die van de minister van Financiën, Pier Carlo Padoan (66). Hij heeft zijn afspraak maandag met de collega's van de eurogroep afgezegd.

Italiaanse president voor moeilijke klus
Italiaanse president voor moeilijke klus (Foto: ANP)

'ADHD-medicatie onschadelijk op lange termijn'

Medicijnen tegen ADHD leiden op de lange termijn niet tot schadelijke effecten op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Dat concludeert hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een promotieonderzoek.

Het gebruik van ADHD-medicatie zoals Ritalin is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Maar veel mensen vragen zich af of het verstandig is om kinderen medicijnen te geven waarvan het langetermijneffect op de hersenontwikkeling niet bekend is.

Schweren onderzocht de hersenstructuur en -functie van in totaal zo'n duizend kinderen en jongvolwassenen, waarvan er ruim vierhonderd ADHD hadden. Volgens haar laten kinderen met ADHD die medicatie gebruiken dezelfde ontwikkeling zien in hun gedrag als kinderen met deze stoornis die geen medicatie gebruiken.

ADHD is een veelvoorkomende ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit.

'ADHD-medicatie onschadelijk op lange termijn'
'ADHD-medicatie onschadelijk op lange termijn' (Foto: ANP)

Rivaliserende supportersclubs herdenken Chapecoense gezamenlijk

Bijzondere beelden uit São Paulo. Leden van rivaliserende supportersclubs, die elkaar doorgaans het liefst de hersens inslaan, kwamen daar zondag bijeen om gezamenlijk het team van Serie A-club Chapecoense te herdenken. Bijna de hele selectie van Chape kwam vorige week om het leven bij een vliegtuigongeluk op weg naar de finale van de Copa Sudamericana.

De grootste supportersclubs van de vier grote clubs uit São Paulo verzamelden zich voor het Estádio Pacaembu, waar de nodige grote wedstrijden in de stad gespeeld worden. Namens kersvers kampioen Palmeiras waren leden van de Mancha Alviverde aanwezig. Palmeiras en stadgenoot Corinthians zijn aartsrivalen en kunnen elkaars bloed doorgaans wel drinken. De Paulista Derby tussen de twee wordt gezien als een van de grootste klassiekers ter wereld, vergelijkbaar met wedstrijden als Galatasaray - Fenerbahce of de beruchte derby tussen Boca Juniors en River Plate.

Zondag was alles echter anders: naast de mensen van Mancha Alviverde stonden leden van de Gaviões da Fiel, de grote aanhang van Corinthians. Samen met Independente, de supporters van São Paulo, en de Torcida Jovem, de fans van Santos, staken ze vuurwerk af, zongen ze liederen die doorgaans in het stadion van Chapecoense gezongen worden en hielden ze een groot gezamenlijk eerbetoon. De Braziliaanse competitie zou zondag afgesloten worden, maar door het drama zijn alle wedstrijden een week opgeschoven. 

Eerder in de week werd ook al duidelijk dat de rivaliserende supportersgroepen in Brazilië de strijdbijl even naast zich neergelegd hadden. Nagenoeg alle groepen stuurden vlaggen, spandoeken, bloemen en andere zaken naar Chapecó, om het stadion van de gevallen ploeg mee te vullen. 

Ruim helft FOK!kers gelooft in ware liefde

Uit een onderzoek van het Centraal bureau voor de Statistiek blijkt dat de kans dat stellen bij elkaar blijven steeds kleiner wordt. Hoe later je geboren bent, hoe kleiner de kans dat je je leven lang bij je partner blijft. Vandaar dat wij benieuwd waren hoe de gemiddelde FOK!ker denkt over ware liefde. Op de vraag "geloof jij in ware liefde" antwoordde dat 53,5% van de FOK!kers hierop volmondig ja (en dus 46,5% nee )

truthortruth leek het eigenlijk onzin, maar is al 25 jaar in luv maar SickPuppiesNeedLove2 vind het allemaal echt onzin. Alegria07 ziet om zich heen scheidingen en andere relatievormen uit elkaar gaan en heeft de hoop opgegeven. ToT kijkt naast zich en heeft overtuigd JA gestemd en vaginabeheerder heeft de mazzel om getrouwd te zijn met zijn ware liefde! En qltel? Die is over 25 dagen 17 jaar samen met zijn ware liefde..

Bedankt allemaal voor het stemmen en we hebben trouwens weer een nieuwe poll. Gaat niet over liefde en voor sommigen zelfs over het tegengestelde ervan..

Castro's asmobiel geeft de geest

Nu de negen dagen rouw om het heengaan van Fidel Castro voorbij zijn, werd de as van de dictator zaterdag begraven. De auto die de as van de communistische mensenrechtenschender naar de begraafplaats moest rijden, gaf daarbij echter helaas de geest. Dat meldt Fox News.

Terwijl de menigte mechanisch 'lang leve Fidel!' stond te schreeuwen hield de auto ermee op en moest het ding uiteindelijk naar de begraafplaats worden geduwd. Daar verdween Castro na zes decennia eindelijk permanent van de aardbodem, net als zijn vele duizenden politieke tegenstanders dat ook deden.

Fox News meldt dat het krakkemikkige voertuig van Russische makelij is, zoals te verwachten is in een van de laatste totalitaire communistische dictaturen. Het vehikel in kwestie:

Dijsselbloem: nee Italië is geen nee tegen EU

"Dit is niet het begin van een nieuwe crisis. Het referendum ging over Italië, de uitkomst is niet een anti-Europese stem. De markten hebben kalm gereageerd."

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag in Brussel voor het begin van een eurogroepvergadering waar onder meer over de ontwerpbegrotingen van de eurolanden in 2017 wordt gesproken, inclusief de Italiaanse. De Italiaanse minister Pier Padoan heeft zich wel afgemeld bij de al maanden geleden geplande bijeenkomst onder leiding van Dijsselbloem.

De Italianen stemden zondag tegen ingrijpende staatshervormingen in het land, waarna premier Matteo Renzi het ontslag van zijn regering aanbood. "Er zal een nieuwe regering komen en die zal aan dezelfde problemen het hoofd moeten bieden", aldus Dijsselbloem. "Het is een sterk land en ik heb er alle vertrouwen in."

Dijsselbloem: nee Italië is geen nee tegen EU
Dijsselbloem: nee Italië is geen nee tegen EU (Foto: ANP)

Shenzen FC zet Seedorf op straat

Clarence Seedorf is ontslagen bij de Chinese club Shenzen FC. Een teleurstellende negende plaats maakte de positie van de voormalig Ajax, Real Madrid en AC Milan speler onhoudbaar. 

De tweededivisionist heeft inmiddels al een opvolger aangesteld: Sven-Göran Eriksson. De 68-jarige Eriksson was onder meer werkzaam voor de Chinese topclub Shanghai SIPG. 

Voor Seedorf betekent het vroege ontslag wederom een smet op zijn trainerscarriere. Eerder werd de viervoudig Champions League-winnaar al vroeg uit de laan gestuurd bij AC Milan. 

De Thunder krijgt lekkers, de Pelicans de roe

Elke nacht kunnen Sint en Pieten
weer van basketbal genieten.

Vier wedstijden werden gespeeld,
de heren werden niet verveeld.
Voor de vijfde opeenvolgende keer,
gingen de Thunder strijken met de eer.
De Pelicans kwamen op bezoek
en kregen 101-92 aan hun broek.

Wat Russell Westbrook dit jaar doet is eigenlijk best ziek,
27, 18 en 12 schrijven wij bij in het grote boek der statistiek.
Wanneer mochten we ooit vijf triple doubles op rij beleven?
In 1989, toen had Michael Jordan er zeven.
Anthony Davis deed wat hij kon,
maar hij kon niet voorkomen dat de Thunder won.
37 punten voegde hij toe aan het spel,
topscorer in de NBA, dat blijft hij wel.
Toch valt er voor de Thunder wel iets te bezuren,
Steven Adams viel vroeg uit met een blessure.

Hier kan je kijken hoe OKC won, wij danken YouTube voor deze bron.

De Magic streken in Detroit met de zege,
voor Pistons fans viel dit een beetje tegen.
Reggie Jackson was voor het eerst dit jaar van de partij,
dus begon de wedstrijd nog heel blij.
Bij Orlando stond Serge Ibaka goed te richten,
in het vierde kwart kon Detroit het gat niet meer dichten.
98-92 was de uiteindelijke score.
Orlando is de hoop op de play-offs nog niet verloren.

De Clippers gingen vannacht weer onderuit,
de bezoekende Pacers kaapten in LA de buit.
Bij rust was er nog geen vuiltje aan de lucht,
maar bij Indiana was Paul George weer terug.
In het derde kwart gingen de Pacers hard te keer,
35-17 en achter stonden ze niet meer.
Bij Indiana kwamen zeven man tot dubbele punten,
waardoor ze met 111-102 konden stunten.

New York kreeg de Sacramento Kings op bezoek,
maar zoals zo vaak bleken de Kings slappe koek.
Derrick Rose speelde een degelijke partij,
Brandon Jennings droeg van de bank een prima steentje bij.
DeMarcus Cousins was de beste speler op het veld,
maar bij Sacramento was hij de enige held.
36 punten konden niet voorkomen,
dat New York-fans hardop over de play-offs kunnen dromen.
Met 106-98 vierde Madison Square Garden feest,
maar nu gaan Sint en Piet slapen; het is mooi geweest.

Uitslagen

Detroit Pistons – Orlando Magic 98-92
Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 101-92
New York Knicks – Sacramento Kings 106-98
Los Angeles Clippers – Indiana Pacers 102-111

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 13-5
Toronto Raptors 14-6
Boston Celtics 12-8
Chicago Bulls 11-8
Milwaukee Bucks 10-8
Charlotte Hornets 11-9
New York Knicks 11-9
Detroit Pistons 11-11
Indiana Pacers 10-10
Atlanta Hawks 10-11
Orlando Magic 9-12
Miami Heat 7-13
Washington Wizards 6-12
Brooklyn Nets 5-14
Philadelphia 76ers 4-16

Western Conference

Golden State Warriors 17-3
San Antonio Spurs 16-4
Los Angeles Clippers 16-6
Houston Rockets 13-7
Memhis Grizzlies 13-8
Oklahoma City Thunder 13-8
Utah Jazz 12-9
Portland Trail Blazers 11-10
Los Angeles Lakers 10-12
Sacramento Kings 7-13
Denver Nuggets 7-13
New Orleans Pelicans 7-14
Minnesota Timberwolves 6-14
Phoenix Suns 6-14
Dallas Mavericks 4-15

Neville haalt uit naar 'idiote' Fellaini

Manchester United liet zondag twee punten liggen bij Everton en uitgerekend Marouane Fellaini was tegen zijn oude werkgever de grote schlemiel. De Belg veroorzaakte een strafschop.

Met nog vijf minuten op de klok mocht Fellaini op Goodison Park invallen bij United, dat door een goal van Zlatan Ibrahimovic de wedstrijd leek te gaan winnen. Fellaini stond echter amper op het veld of hij maakte een domme overtreding in het strafschopgebied. Leighton Baines bepaalde de eindstand van elf meter op 1-1.

Oud-speler Gary Neville begrijpt wel waarom Fellaini van José Mourinho mocht invallen en hij neemt de Portugees dan ook niets kwalijk. "Die wissel was bedoeld om die lange ballen in het strafschopgebied van United te verwerken. Dat was wel logisch. Maar als hij dan met zo'n idiote actie komt..."

"Van zo'n ervaren international was het echt slecht. Dat kun je het management niet kwalijk nemen, het was een slecht moment", zei Neville op Sky Sports. Leon Osman, die vroeger met Fellaini bij Everton speelde, deed er nog een schepje bovenop. "Wij wilden altijd dat hij zo ver mogelijk bij ons strafschopgebied vandaan speelde."

Koeman: "We verdienden wel een punt"

Everton wist door een late strafschop toch nog een punt te pakken tegen Manchester United. Manager Ronald Koeman kan daar wel mee leven, José Mourinho uiteraard niet.

Zlatan Ibrahimovic leek met zijn doelpunt vlak voor rust de matchwinner te worden, maar Everton kwam in de slotfase langszij via een strafschop van Leighton Baines. "We verdienden een punt, dit is een eerlijk resultaat. Misschien had United meer balbezit, maar ze creëerden in de eerste helft geen kansen", reageerde Koeman tegen BBC Sport.

"We bleven erin geloven toen we op achterstand kwamen, dus het minste wat we verdienden was een gelijkspel. Ons spel was een stuk beter dan vorige week (1-0 nederlaag bij Southampton, red.). We waren in fysiek opzicht sterk genoeg om tot de laatste minuut te blijven vechten."

Collega José Mourinho heeft echter een andere mening. "Wij waren met afstand de betere ploeg en we kregen kansen op de 0-2. We raakten de paal en kregen toen in de slotfase een goal tegen", sprak de Portugees op Sky Sports.

El Ghazi: "Het zal me niet meer gebeuren"

Anwar El Ghazi maakte zondag zijn rentree bij Ajax, nadat hij een maand bij de beloften moest spelen. "Ik heb veel spijt gehad."

El Ghazi werd teruggezet naar Jong Ajax vanwege een woede-uitbarsting tegenover trainer Peter Bosz. De buitenspeler toonde zijn frustraties toen hij te horen kreeg dat hij geen deel uitmaakte van de wedstrijdselectie. Tegen FC Groningen had El Ghazi zondag een goede invalbeurt.

"Ik ging wel goed. Ik heb een penalty veroorzaakt. Een lichte overtreding, maar ik lag op snelheid", reageerde de 21-jarige speler op FOX Sports. In de slotfase toonde El Ghazi ook nog een technisch hoogstandje. "Ik kreeg een lekker gevoel van het publiek en mijn teamgenoten, dus ik wilde het laten zien."

Met nog vier duels te gaan voor de winterstop wil de jongeling niet meer achteromkijken en aan zijn fouten denken. "Ik handelde uit emotie en heb veel spijt gehad. Het gaat nu niet meer gebeuren, de lucht is geklaard. Ik wil vooruit kijken en belangrijk zijn voor Ajax. Ik heb weer een klein stapje gezet."

'Miljoenenfraude bij autobedrijf Pon'

Personeel van autohandelaar en -importeur Pon heeft jarenlang buiten de boeken om machine-onderdelen van graafmachinefabrikant Caterpillar doorverkocht. Met de verkoop via tussenpersonen zou naar schatting 75 miljoen euro zijn verdiend door Pon, dat komt althans naar voren uit een schriftelijke verklaring van een betrokkene, die maandag door Het Financieele Dagblad online is gezet.

Met de doorverkoop van onderdelen werd valsheid in geschrifte gepleegd. Ook werden regels van Caterpillar overtreden, waardoor Pon forse boetes wegens contractbreuk van het Amerikaanse bedrijf kan krijgen. Pon was maandagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

Pon, dat ook importeur van Volkswagens is, schikte onlangs met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. Acht medewerkers lieten zich fêteren door ambtenaren. Pon telde 12 miljoen euro neer om strafvervolging voor de onderneming af te kopen.

BMW test zelfrijdende taxi's in München

BMW gaat zelfrijdende taxi's inzetten in München. Dat doet de Beierse automaker volgend jaar, bericht Reuters. Voorlopig zit er nog wel een getrainde chauffeur achter het stuur om de zelfrijdende systemen in de auto in de gaten te houden.

In eerste instantie gaat BMW veertig zelfrijdende auto's in het centrum van München inzetten. Daarna moet het project uitbreiden naar andere steden.

BMW heeft al een auto-op-afroepdienst in Seattle. ReachNow is vergelijkbaar met diensten als Car2Go en GreenWheels in Nederland. Toen die dienst in Seattle werd geïntroduceerd waren er 14.000 mensen die binnen vier dagen abonnee werden, verklaart Tony Douglas, het hoofd strategie van BMW's mobiliteitsdiensten. "Iemand anders heeft het geld besteed om de markt over deze diensten te leren en toen kwamen wij met een cool product. We zullen niet de grootste worden, maar wel de coolste."

BMW test zelfrijdende taxi's in München
BMW test zelfrijdende taxi's in München (Foto: BuzzT)

'Onderzoeker' pedofielen-netwerk Clinton gepakt

Een 35-jarige zwaar bewapende man die naar eigen zeggen een pedofielen-netwerk van Hillary Clinton in een pizzatent onderzocht, is zondagavond aan de rand van de Amerikaanse hoofdstad Washington gearresteerd. Hij bedreigde met zijn automatisch geweer klanten in pizzeria Comet Ping Pong. De mensen in de pizzatent vluchtten weg en waarschuwden de politie.

De belager zei bezig te zijn met een eigen onderzoek naar 'Pizzagate'. Dat is een complottheorie die is uitgevonden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november, waar Clinton kandidaat voor was. Het verhaal gaat er van uit dat Clinton en haar toenmalige campagnechef John Podesta een kinderpornonetwerk runnen vanuit een pizzeria in het noorden van Washington D.C.

'Onderzoeker' pedofiel netwerk Clinton gepakt
'Onderzoeker' pedofiel netwerk Clinton gepakt (Foto: ANP)

'BuildTheWall'-shirtdrager lastiggevallen

It's the most wonderful time in 8 years, behalve natuurlijk als je een t-shirt draagt met de hashtag BuildTheWall erop gedrukt. In dat geval kan je de klere krijgen en mag je blij zijn dat je zonder kleerscheuren de ontmoeting met de onderstaande Mexicaanse dame en haar vriendje overleeft. 

De dame in kwestie is in de afgelopen twee dagen inmiddels opgespoord en heeft haar Twitter verwijderd. Ook heeft ze een briefje gepend waarin ze vraagt om vergeving voor haar volstrekt idiote gedrag. Van haar baardmans is tot op heden niets vernomen.

Buitenlandse steun aan moskeeën aan banden

Buitenlandse steun aan moskeeën en andere instellingen in Nederland wordt aan banden gelegd. Het kabinet komt met een wet waarin de criteria voor buitenlandse financiering worden vastgelegd.

Er wordt onder meer gekeken naar de mogelijke verplichting voor alle stichtingen in Nederland om openheid gaan geven over ontvangen donaties. Op die manier kan problematische en ongewenste buitenlandse financiering van bijvoorbeeld religieuze instellingen beter worden aangepakt, meldt het kabinet maandag aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de ophef over ondoorzichtige buitenlandse steun aan islamitische gebedshuizen en instellingen. Er bestaat daar een risico op beïnvloeding of op activiteiten die haaks staan op de kernwaarden en vrijheden van Nederland.

Ook veel islamitische organisaties en gemeenschappen zelf hebben zorgen over deze ongewenste geldstromen, aldus het kabinet.

Buitenlandse steun aan moskeeën aan banden
Buitenlandse steun aan moskeeën aan banden (Foto: ANP)

Euro omlaag op Italiaans 'nee'

De euro is maandag naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar gezakt sinds maart 2015, nadat de Italiaanse premier Matteo Renzi aftrad omdat Italiaanse kiezers tegen de ingrijpende staatshervorming in Italië hebben gestemd.

De Europese eenheidsmunt daalde vooral kort na de openingsbel op de beurzen in Tokio, om 02.00 uur (Nederlandse tijd), sterk. De euro bereikte daarbij een dieptepunt van 1,0506 dollar, het laagste peil sinds 16 maart 2015. De euro noteerde omstreeks 07.00 uur 1,0560 dollar, tegenover 1,0670 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag.

Analisten wezen op de mogelijkheid dat verdere politieke onrust in Europa, zoals door de Franse verkiezingen, de euro de komende tijd nog meer onder druk kan zetten. Omdat de dollar daarnaast aantrekt door het vooruitzicht op een hogere rente in de VS, is het volgens valutadeskundigen goed mogelijk dat beide munten binnenkort evenveel waard zijn.

Euro omlaag op Italiaans 'nee'
Euro omlaag op Italiaans 'nee' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Zonnig en fris

Goedemorgen!

De afgelopen avond en nacht was het bijna overal onbewolkt maar in het noorden en noordoosten is wel mist ontstaan. Lokaal kan het glad geworden zijn en het was koud met minima tot -8 in het oosten.

Vandaag wordt het een fraaie dag, alhoewel in het noordoosten eerst nog wel de mist moet oplossen. Het wordt zonnig en droog maar wel koud met temperaturen rond het vriespunt in het noordoosten tot +6 lokaal in Limburg. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten.

Morgen wordt het weer vergelijkbaar met vandaag. De dagen daarna wordt het langzaamaan warmer, maar met meer bewolking en aan het einde van de week kans op regen alhoewel dat waarschijnlijk niet veel voor zal stellen..

Fijne dag en pakjesavond!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:32
Zon onder: 16:30
Zonkracht: 1 / 1
 

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1492 Christoffel Columbus ontdekt het eiland Hispaniola.
1945 Vijf Amerikaanse TBF Avenger bommenwerpers verdwijnen op mysterieuze wijze tijdens een routine-trainingsmissie in de Bermudadriehoek. Tijdens een reddingsoperatie om ze terug te vinden, verdwijnen nog eens zes vliegtuigen en 27 mensen.
1952 De eerste keer dat Sinterklaas op de Nederlandse televisie wordt ontvangen. Presentatrice is Mies Bouwman die deze taak vervult tot 1973.
2003 Coldplay zanger Chris Martin trouwt met Gwyneth Paltrow.
2012 Het vervoersschip Baltic Ace botst op de Noordzee tegen het containerschip Corvus J. Er vallen geen gewonden.

Winterse taferelen in Monster (Foto: Kiwias en Naomi)
Winterse taferelen in Monster (Foto: Kiwias en Naomi)

Winterse taferelen in Monster (Foto: Kiwias en Naomi)
Winterse taferelen in Monster (Foto: Kiwias en Naomi)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hockeysters Jong Oranje verliezen WK-finale van Argentinië

Het zijn de hockeysters van Jong Oranje zondag niet gelukt om de wereldtitel te prolongeren. In de bloedstollende finale van het WK U21 tussen de Jong Oranje Dames en Jong Argentinië kon het beide kanten op vallen, maar trok Argentinië uiteindelijk aan het langste eind. De Jong Oranje Dames vochten voor wat ze waard waren en speelden ijzersterk, maar het bleek niet genoeg: ze verloren met 2-4. De effectiviteit, met name uit de strafcorner, bleek beslissend. Argentinië scoorde er twee uit twee, Oranje één uit vijf.

De zon scheen nauwelijks vandaag, wat de speelomstandigheden voor Oranje wat aantrekkelijker maakte. Met de Chileense uitlopers van het Andes-gebergte op de achtergrond betraden de Jong Oranje Dames voor de laatste keer dit WK het veld. Nu moest het gebeuren, in de finale tegen Argentinië. Nog voor het eerste fluitsignaal klonk stond het Argentijnse publiek, dat 90 procent van de tribunes besloeg, al dansend en zingend op de banken.

Maar Oranje liet zich er in de openingsfase niet door afleiden en begon fel aan het duel om de gouden plak. Toch had Argentinië via Priscilla Jardel de eerste echte kans van de wedstrijd, maar zij kreeg de bal niet op tussen de palen. De wedstrijd golfde in de eerste fase op en neer, en de Argentijnse dames lieten zich door het nodige duw-en-trekwerk, ook wanneer de bal niet in de buurt was, niet van hun sportiefste kant zien. Maar ook Oranje deelde hier en daar flink uit. Nederland versierde na 12 minuten spelen de eerste strafcorner. Die werd er echter uitgelopen, en een strafcorner die daarop volgde kwam niet uit de verf. Argentinië kon meteen daarna counteren, maar Anne Veenendaal bood redding op het backhandschot dat daaruit volgde.

Na een minuut of twintig kwam Oranje op voorsprong. Yentl Leemans veroverde de bal net buiten de cirkel, waarna Fabienne Roosen over de rechterkant de achterlijn haalde en teruglegde op Imme van der Hoek, die van dichtbij eerst op de Argentijnse keepster stuitte. In tweede instantie sloeg ze de bal alsnog in de verre hoek: 1-0.

Na een aantal groene kaarten aan beide kanten kreeg Kyra Fortuin geel voor een flinke beuk. Het leidde een fase in waarin Argentinië het initiatief in de wedstrijd overnam. Een aantal veldkansen werden gekeerd door Veenendaal, maar via twee rake strafcorners kwam Argentinië alsnog op voorsprong. Eerst flatste Bianca Donati de bal rechtstreeks over de grond in de verre hoek. Kort daarop reageerde Barbara Borgia het snelst op de rebound van de strafcorner. Meteen daarna zochten beide teams de kleedkamer op.

Na rust vloog Oranje uit de startblokken. Er werd geknokt voor elke bal en de Oranje Dames gooiden zich voor elke bal als dat nodig was. Nederland was meer in de aanval, maar de eerste de beste kans van Argentinië leidde tot de 1-3. Maria Ortiz kreeg de bal in de cirkel aangespeeld en kreeg het liggend in een scrimmage voor elkaar om de bal in het doel te wurmen. De Oranje Dames werkten het hele duel keihard, maar sloegen niet vaak genoeg toe. Het was vooral opvallend hoe slecht hun rendement was uit de strafcorner, waarvan ze er enkele verprutsten.

Twintig minuten voor tijd was het voor Nederland echter wél raak uit een strafcorner. Pien Sanders bracht Nederland terug in de wedstrijd. Maxime Kerstholt sloeg de bal uit een strafcorner tegen de Argentijnse lijnstopper aan, waarna Sanders er in de rebound het snelst bij was: 2-3.

Het gaf Oranje de kracht om er zo mogelijk nóg meer power in te gooien. "Meer vechthockey", coachte Rick Mathijssen. "Alles of niks!" Oranje vocht voor wat het waard was in de laatste minuten en de kansen stapelden zich op. Argeninië bleef de ballen uit paniek van achteruit weg scoopen. Oranje wisselde Anne Veenendaal voor een vliegende keepster Lisa Visser, maar het mocht niet meer baten. Een snoekduik van Visser op zowel de bal als de Argentijnse Julieta Jankunas leverde 30 seconden voor tijd nog een strafbal op voor Argentinië. Agustina Gorzelany pushte raak en dompelde de Oranje Dames daarmee in rouw.

Obama eert Al Pacino en The Eagles

Onder meer Al Pacino en The Eagles zijn dit weekend geëerd met de Kennedy Center Honor medaille, een onderscheiding voor artiesten die een bijdrage hebben geleverd aan de Amerikaanse cultuur.

De medailles werden zaterdag uitgereikt aan Pacino, The Eagles en drie andere artiesten: de Argentijnse pianiste Martha Argerich, gospel- en blueszangeres Mavis Staples en muzikant James Taylor. De penning werd opgespeld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Zondag werden de artiesten in het bijzijn van het presidentiële echtpaar Obama in het zonnetje gezet in het Kennedy Center in New York.

De ontvangers van de medailles werden daar toegesproken door collega-artiesten. Bobby Cannavale zei volgens USA Today over Al Pacino dat er de afgelopen vijftig jaar geen acteur is geweest die niet is beïnvloed door de The Godfather-ster. Kevin Spacey noemde hem een cultuur-icoon en Sean Penn speculeerde dat de acteur een lach brengt op het gezicht van de acteergoden.

De avond werd gepresenteerd door Stephen Colbert, die verklaarde dat het land blij mocht zijn om een leider te hebben die passioneel, intelligent en respectvol was. Toen president Obama het applaus dat daarop volgde staand in ontvangst nam, grapte de voormalig The Colbert Report-presentator: "Ik weet niet waarom u opstond, ik had het over Michelle."


Brandweer rukt uit voor brand zorginstelling

In de nacht van zondag op maandag heeft in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Schagen korte tijd een brand gewoed. Dat meldt de brandweer, die het vuur na ongeveer een uur onder controle had.

De brand was ontstaan op de begane grond in een wooneenheid van de Prinsenstichting van behandelcentrum De Schar. De bewoners van de wooneenheid werden door de bedrijfshulpverlening naar de sportzaal op het terrein gebracht.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er op het complex brand is uitgebroken. Vorige week woensdag moesten vier bewoners naar het ziekenhuis vanwege het inademen van rook. Nog eens vier mensen werden die nacht in de ambulance behandeld.

Sterren blij met verlegging van pijplijn

Veel bekende Amerikanen hebben zondag hun blijdschap getoond over de beslissing rond een omstreden oliepijplijn. Het Amerikaanse leger kondigde aan geen toestemming te geven voor de voorgestelde route van de Dakota Access Pipeline, die over het grondgebied van een Amerikaanse indianenstam zou lopen.

De afgelopen weken spraken verschillende sterren zich uit tegen de pijplijn. Divergent-actrice Shailene Woodley werd in oktober zelfs gearresteerd tijdens een protest in North Dakota, waar leden van de Standing Rock Sioux stam en aanhangers probeerden werkzaamheden aan de pijplijn tegen te houden.

"Het bewijs dat je stem ertoe doet", noemde Katy Perry het staken van de plannen zondag. Alyssa Milano deelde dat sentiment. "Macht aan het volk. We kunnen het verschil maken. Vergeet dat nooit."

Mark Ruffalo toonde zijn blijdschap op Instagram. "Geen winst is ooit permanent, maar vandaag kunnen we vieren dat we samen iets meer gerechtigheid hebben gecreëerd, we hebben de deur geopend naar genezing van de oude wonden van onze inheemse bevolking." Susan Sarandon twitterde: "Dit is hoe democratie eruit ziet. We moeten de strijd om de olie in de grond te houden voortzetten."

Sterren blij met verlegging van pijplijn
Sterren blij met verlegging van pijplijn (Foto: BuzzE)

's Werelds grootste 'kerstboom' gaat weer aan

Mensen die binnenkort in de buurt van IJsselstein (Utrecht) zijn kunnen er ook dit jaar weer niet omheen: de zogenoemde grootste kerstboom ter wereld in De Gerbrandytoren.

Zondag maakte de stichting die achter de 'boom' zit bekend dat hij te zien is vanaf aanstaande zaterdag tot 6 januari. De lichtjes in de vorm van een gigantische kerstboom zijn van heinde en ver te zien.

De kerstboom in de Gerbrandytoren werd bedacht door Ton Westland in 1990 samen met zijn broer. Ze kregen het voor elkaar om in 1992 de lampjes voor het eerst aan te krijgen.

Het predicaat 'grootste kerstboom ter wereld' dankt de mast aan een vermelding in het Guinness Book of Records. Het hoogste punt van de toren is 366,8 meter.

's Werelds grootste 'kerstboom' gaat weer aan
's Werelds grootste 'kerstboom' gaat weer aan (Foto: ANP)

Skiester Gut pakt eerste seizoenszege super-G

Skiester Lara Gut heeft haar tweede World Cup-overwinning van het seizoen binnen. De Zwitserse was in het Canadese Lake Louise de beste op de super-G, nadat ze in Sölden in oktober de eerste wedstrijd van het seizoen - een reuzenslalom - won. 

In de door dichte mist uitgestelde wedstrijd was Tina Weirather de eerste die een echt competitieve tijd neer wist te zetten. Lang kon de Liechtensteinse daar echter niet van genieten, want amper twee minuten later dook Gut onder de tijd van haar goede vriendin door: de Zwitserse was 0,10 seconden sneller.

De zege was daarmee al zo goed als vergeven, want niemand kwam nog echt in de buurt van het duo. De drie dames die op vrijdag in Lake Louise hun eerste afdalingspodium ooit haalden deden dat nog het beste: Soffia Goggia werd op 0,59 seconden derde namens Italië, de Zweedse Kajsa Kling eindigde als vierde en Ilka Stuhec - winnares van beide afdalingen dit weekeinde - werd dit keer vijfde. 

Biatleet Fourcade verslagen, Rus pakt eerste zege ooit

De Franse biatleet Martin Fourcade is er niet in geslaagd om alle drie individuele wedstrijden van de eerste World Cup van het seizoen te winnen. In Östersund was hij al de beste op de individuele en de sprint, maar in de achtervolging lukte het niet.

Fourcade ging daar wel lange tijd soeverein aan de leiding, hoewel de Rus Anton Banikov constant in de buurt bleef. Babikov liet bij de derde schietbeurt zijn enige misser noteren en moest Fourcade daardoor laten gaan, maar bij de laatste schietbeurt ging het mis voor de Fransman. Hij trof slechts drie keer doel en moest dus twee strafronden lopen, waardoor de foutloos schietende Babikov met tien seconden voorsprong richting finish ging. Diens landgenoot Maxim Tsvetkov bleef zelfs de hele wedstrijd foutloos - twintig treffers - en hoewel Fourcade zijn tweede plek bedreigde lukte het de Fransman toch niet om de Rus in te halen.

Babikov ging onbedreigd naar zijn eerste zege en zelfs zijn eerste podiumplek ooit, met Tsvetkov achter hem. Fourcade eindigde als derde. De Tsjech Michal Krcmar verdient overigens ook een vermelding: hij bleef naast Tsvetkov als enige foutloos en werkte zich op van de 38e naar de zevende plaats.

Bij de dames was Gabriela Koukalova oppermachtig. De regerend World Cup-kampioene vertrok als derde, maar door missers van Marie Dorin Habert en Kaisa Mäkäräinen kon Koukalova al bij de eerste schietbeurt de leiding overnemen. Ondanks één misser in het verloop van de wedstrijd zou ze die ook niet meer afstaan. Op minder dan tien seconden pakte Laura Dahlmeier een overtuigende tweede plek, vooral dankzij zeer sterk langlaufen - ze schoot immers ook twee missers.

Twee dames bleven foutloos en dat leverde prachtige resultaten op: Dorothea Wierer stoomde zo van de negentiende plek op naar het podium. De Zwitserse Lena Häcki was echter de verrassing van de dag. De pas 21-jarige stond bij de junioren al tijden bekend als zeer snelle langlaufster, maar matige schutter en uitgerekend zij schoot zondag alle twintig schijven om. Het leverde de dolgelukkige Häcki een erg mooie vierde plek op, veruit haar beste resultaat ooit. 

Noorse langlaufers slaan terug in eigen huis

De Noorse langlaufploeg heeft op de slotdag van de World Cup in Lillehammer toch nog teruggeslagen. Vooral bij de mannen vielen de prestaties tegen, maar dat werd zondag goedgemaakt. Er stond een achtervolging in de klassieke stijl op het programma: 10 kilometer voor de dames, 15 voor de heren. De starttijden werden bepaald door de verschillen in het klassement van de driedaagse 'ronde' in Lillehammer, waarin al een klassieke sprint en een wedstrijd in vrije stijl afgewerkt waren. 

Bij de mannen mocht de Zweed Calle Halfvarsson als eerste vertrekken, een halve minuut voor de Rus Sergey Ustyugov en z'n veertig à vijftig seconden voor de rest van de concurrentie. Hij bleef erg lang op kop skiën, terwijl achter hem een grote groep gevormd werd met vooral Noren die het tempo aangaven. Pas in de laatste kilometers moest Halfvarsson zich eindelijk gewonnen geven. Martin Johnsrud Sundby opende in de slotfase de aanval en met succes: hij hield het vol en kwam vlak voor de sprintende groep over de finish. Daarin kroonde het Noorse supertalent Johannes Hoesflot Klæbo zich tot best of the rest door de Fin Matti Heikkinen en zijn eigen landgenoot Emil Iversen te verslaan. Halfvarsson werd nog knap vijfde.

De mooie eindfase bij de mannen (Bron: YouTube)

Heidi Weng mocht bij de dames als eerste van start gaan, twintig seconden voor landgenote Ingvild Flugstad Østberg en de Amerikaanse Jessica Diggins. Østberg kwam geen moment echt in de buurt van Weng, terwijl Diggins het in de door haar minder geliefde klassieke stijl moeilijk had. Marit Bjørgen ging haar voorbij, maar het was vooral de Finse Krista Pärmäkoski die grote indruk maakte. Ze kwam van 38 seconden achterstand beetje bij beetje terug, pakte Diggins en Bjørgen en eindigde op een fraaide derde plek. 

Piepjonge Prevc boekt tweede zege in schansspringseizoen

Schansspringer Domen Prevc heeft in het Duitse Klingenthal zijn tweede overwinning van het seizoen gepakt. De pas 17-jarige Sloveen is dit seizoen bezig met zijn definitieve doorbraak, nadat vorige winter al duidelijk was dat hij er heel snel aan zat te komen.

Prevc stond na de eerste sprong nog op de vierde plek. De leiding was in handen van een Pools duo: Maciej Kot kende de beste sprong, Kamil Stoch volgde hem op de voet, met Stefan Kraft op de hielen. Ook de Noor Daniel André Tande deed prima mee, terwijl de Canadees Mackenzie Boyd-Clowes met de zesde plek op weg leek naar zijn beste resultaat ooit.

Boyd-Clowes viel in de tweede ronde terug naar de twaalfde plek, waarna het de beurt was aan Tande. De Noor liet een geweldige sprong zien, maar zag gelijk daarna dat Prevc hem met 0,2 punten aftroefde. Kraft nam vervolgens de derde plek in, waarna de Polen het af moesten maken. Een dag na hun zege in de landenwedstrijd lukte het echter niet: zowel Stoch als Kot vielen wat tegen, waardoor de twee met de plekken vier en vijf precies buiten het podium vielen. 

Nee-kamp wint referendum Italië, premier treedt af

Italiaanse kiezers hebben zondag tegen de ingrijpende staatshervorming gestemd die de regering van premier Matteo Renzi had voorgesteld. Volgens exitpolls die 's avonds laat direct na het sluiten van de stemlokalen verschenen, waren de tegenstanders duidelijk in de meerderheid.

Volgens de peiling voor publieke omroep RAI stemde tussen de 42 en 46 procent voor de plannen en 54 tot 58 procent tegen. Twee andere exitpolls bevestigden de indruk dat het nee-kamp met een ruime marge heeft gewonnen.

Sociaaldemocraat Renzi heeft vooraf gezegd dat hij zal aftreden als de bevolking tegen zijn voorstel zou stemmen. Hij kondigde eerder op de dag al aan dat hij rond middernacht een toespraak zal geven.

Beter bestuurbaar
Het referendum draaide om grondwetswijzigingen die Italië beter bestuurbaar moesten maken. Het land kende sinds 1945 in totaal 63 kabinetten. De Senaat zou volgens het voorstel worden uitgekleed: van de 315 zetels bleven er in het plan honderd over en het instituut zou onder meer de macht verliezen om een regering naar huis te sturen.

Maar vooral het onderdeel van het voorstel waarin werd bepaald dat de winnende partij bij verkiezingen automatisch een parlementaire meerderheid zou krijgen, kreeg veel kritiek.

Toen Renzi zijn politieke lot aan de uitslag verbond, kreeg de oppositie er een argument bij in hun strijd tegen het voorstel. Volgens de voorlopige cijfers bracht 64 procent van de 51 miljoen kiesgerechtigden zijn stem uit.

De verwachting is overigens niet dat het opstappen van Renzi meteen tot nieuwe verkiezingen leidt, maar dat de president een technocraat aanstelt om de termijn van nog anderhalf jaar vol te maken.

Update, maandag 00.35 uur
De Italiaanse regering heeft erkend dat de bevolking de grondwetswijzigingen inderdaad heeft verworpen. Het Nee-kamp zou met een marge van tussen de 15 en 20 procentpunten hebben gewonnen.

Renzi gaf tegen half een Nederlandse tijd een persconferentie waarin hij aangaf dat hij zijn ontslag aan de president zal aanbieden. "Jullie hebben niet verloren, ik heb verloren", aldus de premier.

Nee-kamp stevent af op winst referendum Italië
Nee-kamp wint referendum Italië, premier treedt af (Foto: ANP)

Duitsers weer oppermachtig op noordse combinatie

De Duitse ploeg heeft op de noordse combinatie weer flink toegeslagen tijdens de World Cup in Lillehammer. In de Noorse sneeuw eindigden vier Duitsers bij de beste vijf, vergelijkbaar met de overmacht van een dag eerder.

De Japanner Takehiro Watanabe won het schansspringen, maar als mindere langlaufer werd hij al heel snel bijgehaald door de Duitsers Eric Frenzel en Björn Kircheisen. Die bleven vervolgens de rest van de 10 kilometer samen op kop, waarna Frenzel zijn 'oude' teamgenoot overtuigend klopte in de slotfase. Toch kon Kircheisen blij zijn, want het was al een tijd geleden dat hij in de World Cup om een individuele zege kon strijden.

Jørgen Gråbak sloot na een paar kilometer aan bij de Japanner Akito Watabe, die hij niet veel later achter liet op jacht naar plek drie. Watabe leek op weg naar de vierde plaats, maar in de slotfase kwamen de Duitsers Johannes Rydzek en Fabian Riessle hem nog voorbij. Rydzek, die vorige week beide wedstrijden won, blijft wel aan de leiding van het World Cup-klassement.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.