Eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit in de maak

De kans lijkt groot dat men binnenkort voor het eerst in de geschiedenis een Afrikaans bobsleeteam kan gaan zien. De in de VS geboren oud-atlete Seun Adigun is begonnen met het verzamelen van de financiële middelen om Nigeria, het land van haar roots, te gaan vertegenwoordigen op de bobsleebaan.

Adigun is geboren in de VS, maar kwam als atlete vooral uit voor Nigeria. Op de Olympische Spelen van 2012 deed ze mee aan de 100 meter horden, waar ze de heats niet overleefde. Na de Winterspelen van 2014 besloot Adigun om in de bobslee te stappen als remster, zoals veel atletes. Achter pilote Brittany Reinbolt kwam ze vorig seizoen zelfs al in actie in de World Cup, maar nu wil ze Nigeria naar de bobsleebaan brengen. FOK!sport sprak met Adigun, die als doel heeft om het eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit op de Spelen te krijgen en snel ook: Pyeongchang 2018, over ruim een jaar, is het grote doel.

Op je Facebookpagina staat een foto waarop je in een monobob zit, een éénspersoonsslee die tijdens de Jeugd Olympische Spelen werd gebruikt. Heb je al enige ervaring met het sleeën?

Die pagina was vooral bedoeld om mensen op de hoogte te houden van mijn loopbaan in de atletiek, maar onlangs ben ik ook over het bobsleeën gaan schrijven. De foto is genomen in Whistler in Canada, waar ik mijn eerste lessen als bobsleepilote kreeg. De internationale bobslee- en skeletonbond IBSF heeft dit jaar een aantal trainingskampen georganiseerd met monobobs, zodat nieuwe piloten - zoals ik - hun vaardigheden konden vergroten zonder remmers achterin de slee bont en blauw te krijgen. Als remster heb ik al wel ervaring: vorig seizoen maakte ik deel uit van het Amerikaanse team.

Seun Adigun wil de eerste Afrikaanse bobsleepilote ooit worden (Foto: Obi Grant)
Seun Adigun wil de eerste Afrikaanse bobsleepilote ooit worden (Foto: Obi Grant)

Weet je al wanneer jullie voor het eerst mee gaan doen aan een internationale wedstrijd?

Er is nog geen datum gepland waarop we ons debuut kunnen gaan maken. Het doel is wel dat ik in de komende tijd nog meer lessen en trainingskampen ga volgen als pilote. Vervolgens zou ik dan, als alles goed gaat, samen met mijn remsters in het begin van 2017 voor het eerst een wedstrijd kunnen gaan sleeën. 

Jullie zijn via crowdfunding aan het proberen om 150.000 dollar bij elkaar te krijgen voor de weg naar de Spelen, maar hoeveel van dat geld is nodig om bijvoorbeeld in kleinere competities te kunnen starten?

De Spelen zijn inderdaad ons uiteindelijke doel en daar is dat geld ook voor bedoeld, maar een aanzienlijk deel zullen we al bij elkaar moeten krijgen om überhaupt te kunnen starten - zelfs in kleinere wedstrijden. Bobsleeën is helaas een zeer dure sport, waarbij we wel de volledige steun van Nigeria hebben - het duurt echter een tijd voor alle financiële middelen daar vandaan goed verdeeld zijn. Met uiteraard de noodzakelijke aankoop van een slee (zo'n vijftien- tot honderdduizend dollar), al het overige materiaal, tijd op de ijsbanen, training, verblijf- en transportkosten komen we al op vijftig- tot honderdduizend dollar uit om enigszins competitief te zijn. We zijn wel bezig met wat alternatieven, zoals het huren van een slee voor onze eerste wedstrijden, om wat kosten te besparen.

Waar krijg je je voornaamste ondersteuning wat betreft het leren van de vaardigheden van een bobsleepilote?

De IBSF heeft een mooi programma opgezet om atleten uit 'warme landen' en andere landen zonder bobsleebaan te helpen, omdat die het sturen in eigen huis niet kunnen trainen. Dit 'Emerging Nations'-programma heeft ons van coaches voorzien die als specifieke taak hebben ervoor te zorgen dat wij, nieuwe piloten, veilig en succesvol een bobslee naar beneden kunnen sturen.

Adigun met haar remsters (Foto: Obi Grant)
Adigun met haar remsters (Foto: Obi Grant)

Wat hopen jullie met dit project te bereiken wat betreft wintersport voor Afrikaanse landen of Nigeria in het bijzonder?

Als eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit is ons doel om wintersport daar bekender te maken door ons voor de Winterspelen van 2018 te plaatsen. Dit hele 'project' is inmiddels zo veel groter geworden dan welk individu dan ook en heeft inmiddels de mogelijkheid om miljoenen mensen te bereiken op een positieve manier. Ik heb mensen altijd al willen laten zien dat ze meer kunnen dan ze zelf denken en op deze manier kunnen wij laten zien dat niks onmogelijk is. Wat je nodig hebt is wilskracht en toewijding, gecombineerd met passie kun je dan alles bereiken.

We hopen ook dat de bobsleesport kan profiteren van niet alleen een nieuw vrouwenteam (er heerst een schaarste aan nationaliteiten in het vrouwenbobsleeën, red.) maar ook van een Afrikaans team. Daarnaast hopen we dat Nigeria erkend kan worden als een soort pionier voor wintersporten in Afrika en dat het vrouwen wereldwijd laat zien wat sport ook voor hen kan betekenen. Mijn teamgenoten en ik hopen individueel natuurlijk ook als mens te kunnen groeien en een mooie indruk te kunnen maken. Als aanstormed chiropractor hoop ik bovendien meer bekendheid aan de chiropraxie in Afrika te kunnen geven, vooral in de sportwereld, omdat men daar erg veel baat bij kan hebben.

Adigun hoopt samen met remster Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga furore te gaan maken. Over hun eigen verhaal is op hun crowdfundingpagina nog meer te lezen.

Submitter:  Bron: FOK!sport