'Premier Valls dingt naar presidentschap'

De socialistische Franse premier Manuel Valls maakt aan het begin van de avond in Evry bekend dat hij kandidaat voor het presidentschap wil worden voor de Parti Socialiste (PS). Dit meldden Franse media. Valls luncht maandag met partijgenoot en president François Hollande, die afgelopen week erkende geen kans te maken de presidentsverkiezingen in april en mei te kunnen winnen.

Daarmee is de weg vrij voor Valls om te proberen centrumlinks en socialistisch Frankrijk achter zich te scharen. Aangenomen wordt dat Valls maandag zijn functie neerlegt om zich op de campagne te storten. Mogelijk opvolgers zijn de huidige ministers van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve (53), en de minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian (69).

De 54-jarige in Spanje geboren Valls werd door Hollande eind maart 2014 gepromoveerd van minister van Binnenlandse Zaken tot premier. Valls die zich onder meer als "economisch realistisch"omschrijft, moest het aanzien van de regering opkrikken na voor de PS smadelijk verlopen gemeentelijke verkiezingen.

'Premier Valls dingt naar presidentschap'
'Premier Valls dingt naar presidentschap' (Foto: ANP)